Είναι όλες οι δηλώσεις Ερντογάν προκλητικές; Το αντιτουρκικό μένος φέρνει θεαματικότητα

Toυ Σπύρου Βλέτσα

Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Τουρκία δείχνει ότι -πιθανότατα- η όξυνση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αποτελούσε μέρος της προεκλογικής τακτικής του Ερντογάν.  Αν είναι πράγματι έτσι, όσοι από την ελληνική πλευρά ανέβασαν τους τόνους βοήθησαν τον Τούρκο πρόεδρο να αναπτύξει την τακτική του.

Η Ελλάδα έχει συμφέρον να αποκλιμακώσει την ένταση, αλλά είναι πολλοί εντός της χώρας που ποντάρουν στην όξυνση για να εξυπηρετήσουν τα μικροσυμφέροντά τους. Πολλά μέσα ενημέρωσης μεγεθύνουν τα γεγονότα και καλλιεργούν πολεμικό κλίμα.

Κάθε δήλωση του Τούρκου προέδρου παρουσιάζεται σαν προκλητική. Μάλιστα ο σχολιασμός προηγείται της είδησης και οι πολίτες πρώτα μαθαίνουν ότι ο Ερντογάν έκανε προκλητικές δηλώσεις και μετά πληροφορούνται αυτά που είπε.

Η ανάγκη για να παρουσιάζουν τον Ερντογάν συνεχώς να προκαλεί έχει κάνει τα μέσα ενημέρωσης να ανακαλύπτουν προκλητικές δηλώσεις ακόμη και εκεί που δεν υπάρχουν.

Στα μέσα Ιανουαρίου του 2017 τα περισσότερα ελληνικά μέσα ενημέρωσης μίλησαν για μια ακόμη φορά για  προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν. Οι συγκεκριμένες δηλώσεις αφορούσαν το κυπριακό και οι Έλληνες πληροφορήθηκαν ότι ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «δεν πρόκειται να φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο».

Αν κάποιος διαβάσει  την ίδια είδηση στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος κάτω από τον τίτλο «Ερντογάν: Ο στρατός μας δεν φεύγει από Κύπρο, θα είμαστε εκεί για πάντα!» θα διαπιστώσει ότι ο Τούρκος πρόεδρος «πρόσθεσε ότι για να φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο θα πρέπει να φύγουν και τα ελληνικά».

Με το να λέει ο Ερντογάν «για να φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο θα πρέπει να φύγουν και τα ελληνικά» στην ουσία δέχεται την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και ταυτίζεται με την θέση της ελληνικής πλευράς για αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από το νησί.

Ανεξάρτητα από το αν ο Ερντογάν έλεγε αλήθεια ή υποκρινόταν, η δήλωσή του όχι μόνο δεν είναι προκλητική, αλλά είναι πάρα πολύ θετική. Όμως πολλά μέσα ενημέρωσης έκοψαν και έραψαν αυτά που είπε ο Ερντογάν για να βγαίνει αυτό που ήθελαν και οι Έλληνες άκουσαν για μια ακόμη προκλητική δήλωση.

Κάπως έτσι, δηλώσεις θετικές εξομοιώνονται με άλλες πραγματικά επιθετικές. Τα κανάλια πρέπει να τροφοδοτούν συνεχώς το κοινό με αντιτουρκικές ειδήσεις και να συντηρούν το πολεμικό κλίμα.

Το αντιτουρκικό μένος φέρνει θεαματικότητα. Πολλά κανάλια ξεχνούν και τη δεοντολογία και το εθνικό συμφέρον. Το εθνικό συμφέρον ξεχνούν και μερικοί υπουργοί που εμπορεύονται τον πόλεμο για να διασωθούν πολιτικά. Κατά τα άλλα, είναι όλοι τους πατριώτες, κι ας παίζουν το παιχνίδι του Ερντογάν.