Εγκατάλειψη και απαξίωση για το «Δαφνί»!

Του Βασίλη Βενιζέλου

Φαίνεται ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν έχει ενημερωθεί ακόμη, το απόγευμα της Πέμπτης 17 Δεκεμβρίου, για έναν ακόμη περίεργο θάνατο ψυχικώς πάσχοντα, ο οποίος νοσηλευὀταν στο τμήμα 7 του ψυχιατρικού νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ – «Δαφνί»), γιατί δεν εξηγείται αλλιώς η εκκωφαντική σιωπή στην οδό Αριστοτέλους 17.

Συγκεκριμένα, ένας ακόμη ψυχικώς πάσχοντας, νοσηλευόμενος στο τμήμα 7 του ΨΝΑ – «Δαφνί» άφησε την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου την τελευταία πνοή του στο τμήμα το οποίο είχε καταστραφεί πρόσφατα από την πυρκαγιά, η οποία είχε κοστίσει τη ζωή σε τρεις νοσηλευόμενους ψυχικώς πάσχοντες.

Ο θανών ψυχικώς πάσχων είχε μεταφερθεί την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου στην παθολογική κλινική του ΨΝΑ – «Δαφνί», από όπου μετεφέρθη εκ νέου στο τμήμα 7, όπου ξεψύχησε.

Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση, αλλά, κυρίως, η αποασυλοποίηση των ψυχικώς πασχόντων στην χώρα μας προχωρούν ακάθεκτες, όπως καταλαβαίνει ο κάθε καλοπροαίρετος παρατηρητής.

Έτσι είναι! Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν έχει ενεργήσει ακόμη και σήμερα βάσει του πορίσματος του Σώματος Επιθεωρωτών Υπηρεσιών Υγείας – Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) για την πρόσφατη πυρκαγιά, πόρισμα το οποίο συστήνει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να ασκήσει πειθαρχική δίωξη στην τέως αναπληρώτρια διοικήτρια, έναν γιατρό και μία νοσηλεύτρια του ΨΝΑ – «Δαφνί». Συγχρόνως αναμένεται ακόμη, και θα αναμένεται για πολύ καιρό, το πόρισμα της επιτροπής την οποία συνέστησε στο υπουργείο Υγείας ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας Θάνος Δημόπουλος αμέσως μετά την πρόσφατη πυρκαγιά, που θα προτείνει μέτρα για την άμεση βελτίωση και την εις βάθος τροποποίηση των συνθηκών διαβίωσης και νοσηλείας των ψυχικώς πασχόντων στα τρία ψυχιατρικά νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας μας.

Το υπουργείο Υγείας, μάλιστα, όχι μόνον απέκρυψε το πόρισμα του ΣΕΥΥΠ για τα αίτια της πρόσφατης τραγωδίας στο ΨΝΑ – «Δαφνί», αλλά, στην σχετική, ανούσια και άσφαιρη ανακοίνωση την οποία εξέδωσε δήθεν για το πόρισμα, απαξίωσε να αναφέρει την πρόταση των επιθεωρητών του Σώματος για τις πειθαρχικές διώξεις στα τρία στελέχη του ΨΝΑ – «Δαφνί».

Και σαν να μην φθάνουν όλα τα παραπάνω, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός αγνοεί επιδεικτικά και συστηματικά τις σχετικές υποδείξεις για το ΨΝΑ – «Δαφνί», τις οποίες έχει καταθέσει αρμοδίως και κατ’ επανάληψη η Ειδική Επιτροπή του υπουργείου Υγείας για την Προστασία των Δικαιωμάτων των Ψυχικώς Πασχόντων, πρόεδρος της οποίας είναι ο καθηγητής Ψυχιατρικής Βλάσης Τομαράς.

Τα συμπεράσματα δικά σας.