Ελένη Τουλουπάκη: Ερινύες

Του Γ. Λακόπουλου

Η Τουλουπάκη έφυγε, οι φάκελοί της έμειναν και κάποιοι τη βλέπουν στον ύπνο τους. Σαν τις μυθολογικές Ερινύες – που κυνηγούσαν όσους είχαν διαπράξει εγκλήματα κατά της φυσικής και ηθικής τάξης πραγμάτων.

Ένα πράγμα περίεργο. Στην δεύτερη επέτειο από την εκλογική νίκη της ΝΔ , οι καλύτεροι προπαγανδιστές του συστήματος Μητσοτάκη και οι συνήθεις γελωτοποιοί του βασιλέως, αντί να πανηγυρίζουν, επέστρεψαν τον τόπο του εγκλήματος.

Στα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ εμφανίσθηκαν ασυνήθιστα πολλά δημοσιεύματα για το σκάνδαλο Novartis.

Το υπονοούμενο κάνει μπαμ: στηρίζουν το αιφνίδιο αίτημα έξι από τους ερευνηθέντες πολιτικούς να αποκαλυφθούν τα ονόματα των προστατευόμενων μαρτύρων.

Στο κόλπο μπήκε και μια εισαγγελέας , συντονιζόμενη μαζί τους, μια ανάσα πριν βγει στη σύνταξη.

Συμβαίνει κάτι και δεν το πήραμε είδηση; Προς τι η πρεμούρα να φτάσει η ελληνική Πολιτεία στην εσχάτη ατίμωση, ρίχνοντας μάρτυρες δημοσίου συμφέροντας στα «σκυλιά» για να τους «ξεσκίσουν»;

Πρόκειται να συμβεί κάτι και σπεύδουν κάποιοι να το αποτρέψουν; Σαν τι;

Πχ να αποφανθεί -επιτέλους -το Δικαστικό Συμβούλιο για την ποινική δίωξη κατά Λοβέρδου: Λαδώθηκε κατά την άσκηση των καθηκόντων του και το αδίκημα έχει παραγραφεί; Ή θα πάει στο σκαμνί για τα περαιτέρω;

Θα ανακοινώσει- ξανά , επιτέλους – η εισαγγελία το πόρισμα της έρευνας που εκκρεμεί για δυο πρώην υπουργούς;

Έχει σχέση με την απειλή Παπαγγελόπουλου -τον οποίο έχει παραπέμψει η πλειοψηφία της Βουλής ως σκευωρό- ότι θα πει ονόματα δωροδοκηθέντων;

Πάντως δεν μπορεί να κλιμακώνεται στα ξεκούδουνα η πίεση για τους προστατευόμενους μάρτυρες.

Οι οποίοι, ούτε «κουκουλοφόροι» είναι, ούτε «ψευδομάρτυρες».

Η ελληνική Δικαιοσύνη τους γνωρίζει με ονόματα και διευθύνσεις. Τους έθεσε σε προστασία επειδή εκτίμησε ότι είναι σε θέση να ξέρουν, τι συνέβαινε στην αμαρτωλή εταιρία.

Κατέθεσαν ενώπιον αρμόδιας αρχάς, που διενεργούσε νόμιμη έρευνα για ένα σκάνδαλο που συντελέστηκε στην Ελλάδα- όπως και η Novartis παραδέχθηκε ενώπιον των αμερικανικών αρχών.

Αυτές οι περίεργες- έως ύποπτες και εμφανώς αγωνιώδεις- παρεμβάσεις, πολιτικών και αναλυτών, φέρνουν ξανά στο προσκήνιο το πρόσωπο που πολλοί θέλουν να ξεχάσουν: την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη.

Η πρώην επικεφαλής, της πρώην Εισαγγελίας Διαφθοράς σήκωσε επί δυο χρόνια το σταυρό του μαρτυρίου της. Επειδή έκανε τη δουλειά της: ερεύνησε καταγγελίες και έπραξε κατά νόμο και κατά συνείδηση.

Στην τριτοκοσμική Ελλάδα, απειλήθηκε, λοιδορήθηκε, αμφισβητήθηκε, καταδιώχθηκε και τελικά απομακρύνθηκε.

Προς δόξαν του κράτους δικαίου οι ερευνώμενοι και οι φίλοι τους, την έλεγαν … μέλος «συμμορίας» και όργανο της κυβέρνησης Τσίπρα.

Εδώ κι δυο χρόνια δεν κυβερνάει ο Τσίπρας. Εδώ και 15μήνες η Τουλουπάκη δεν έχει αρμοδιότητα για το σκάνδαλο.

Αλλά τα πράγματα μένουν όπως τα άφησε: εφτά υποθέσεις το αρχείο, μία προς εκδίκαση, για δυο αναμένεται απόφαση.

Η Τουλουπάκη έφυγε, οι φάκελοί της έμειναν και κάποιοι τη βλέπουν στον ύπνο τους.

Σαν τις μυθολογικές Ερινύες – που κυνηγούσαν όσους είχαν διαπράξει εγκλήματα κατά της φυσικής και ηθικής τάξης πραγμάτων.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR