Ελλάδα – Τουρκία και παράλληλες εκλογές

Toυ Μελέτη Ρεντούμη

Η περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τα εθνικά θέματα, ενώ υπάρχει και η συγκυρία των εθνικών και βουλευτικών εκλογών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία.

Πρόσφατα η γείτονα χώρα δια στόματος του προέδρου Ερντογάν, ανακοίνωσε την ημερομηνία των εκλογών στις 14 Μαΐου νωρίτερα από το αναμενόμενο, ενώ σύντομα πρόκειται και ο Έλληνας πρωθυπουργός να ανακοινώσει την ημερομηνία της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης με απλή αναλογική, γεγονός που θα συμπαρασύρει και την δεύτερη αναμέτρηση που θα κρίνει και την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος.

Ο λόγος που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει ανακοινώσει ακόμη την πολυπόθητη ημερομηνία δεν είναι η πορεία των δημοσκοπήσεων, ούτε κάποια ιδιαίτερη κυβερνητική εξαγγελία για παροχές, αλλά η εθνική ασφάλεια και η αποφυγή ενός οποιουδήποτε πολιτικού κενού ακυβερνησίας, που θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί η Τουρκία εις βάρος της χώρας μας.

Είναι ήδη θετικό το γεγονός αλλά και επιτυχία της όλης διπλωματίας, το ότι η χώρα γνωρίζει τις εξελίξεις επί των τουρκικών εκλογών και μπορεί να οργανωθεί κατάλληλα, ώστε να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε επιθετική κίνηση από πλευράς της γείτονος, ιδίως μετά την ένταση με τις ΗΠΑ, λόγω της μη έγκρισης αγοράς και αναβάθμισης των μαχητικών F16 από το Κογκρέσο.

Σε κάθε περίπτωση το δίμηνο Απριλίου Μαΐου του τρέχοντος έτους, θα είναι κομβικό και κρίσιμο για τα ελληνοτουρκικά, καθώς θα έχουν κριθεί το πιθανότερο τα αποτελέσματα των εκλογών και στις δύο χώρες, με αποτέλεσμα την διαμόρφωση εκ νέου των συσχετισμών, που θα καταλήξουν και σε μια νέα κατάσταση ισορροπίας, ιδίως αν έχουμε αλλαγή διακυβέρνησης στην Τουρκία, γεγονός που δεν είναι σαφές, αν θα υπάρξει μια πιο μετριοπαθής στάση ή θα σκληρύνει απέναντι στην χώρα μας με απρόβλεπτες συνέπειες.

Η χώρα μας παρά την δύσκολη συνθήκη των εκλογικών αναμετρήσεων εκατέρωθεν, προετοιμάζεται κατάλληλα για όλα τα ενδεχόμενα και είναι βέβαιο ότι αν υπάρξει κάποιου είδους εθνική κρίση, θα πρέπει άμεσα η χώρα να κυβερνηθεί και να έχει σχεδιάσει τις σωστές και κατάλληλες αντιδράσεις, τόσο διπλωματικά όσο και στρατιωτικά.

Είναι δεδομένο, πως μία απρόβλεπτη Τουρκία στην οποία δεν θα έχουν ξεκαθαρίσει οι δίαυλοι επικοινωνίας, τόσο με τις μεγάλες δυνάμεις όσο και με την Ελλάδα, θα είναι πιο επικίνδυνη και επιρρεπής σε σπασμωδικές κινήσεις, ώστε να πετύχει μία άνευ όρων διαπραγμάτευση για όλα τα ζητήματα με την χώρα μας.

Εν κατακλείδι, οφείλουμε να πούμε ότι όσο και αν ένα απρόσμενο γεγονός μπορεί να δημιουργήσει ένταση ή πρόβλημα στην πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα, η χώρα μας έχει τους θεσμούς και τις δομές για να ανταπεξέλθει στην οποιαδήποτε πρόκληση προκύψει, ακόμη και στην περίπτωση καθυστέρησης σχηματισμού μίας αυτοδύναμης κυβέρνησης το προσεχές διάστημα.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός