Επιτελικό Κράτος – Απατεώνας

Toυ Χρόνη Πολυχρονίου

Αγαπητό ΑΠ: Για ότι ακολουθεί και για όποιον θίγεται, είμαι απολύτως υπόλογος και υπεύθυνος ‘’εγώ προσωπικά’’, έκφραση που αρέσκεται, άλλωστε,  να χρησιμοποιεί ο κύριος Πρωθυπουργός. Για το λόγο αυτό, σας στέλνω συνημμένα και τα αποδεικτικά στοιχεία των ισχυρισμών μου. Διότι, τώρα που ‘’αποκαταστάθηκε’’ η εμπιστοσύνη του πολίτη στο Κράτος, όπως  μας λέει ο κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι η κατάλληλη στιγμή να αντικρύσουμε κατάματα τα ψέματα της Κυβέρνησης και εξ αιτίας αυτών (των ψεμάτων δηλαδή), των ανθρώπων τα βάσανα. Τα βάσανα που προκαλούνται από ένα κυνικό, επιτελικό Κράτος – απατεώνας, σε όλο του το μεγαλείο. Σου προτείνω μάλιστα να ανοίξεις ειδική στήλη για όλες αυτές τις περιπτώσεις αδικίας και αγανάκτησης των πολιτών. Θησαυρός.

Όταν ζητάς από αυτό το Κράτος, εγγράφως, τρεις (3) διαδοχικά φορές να σου αναστείλει την πληρωμή της σύνταξής σου, επειδή, ήδη, πληρώνεσαι προσωρινά από άλλη Κρατική Υπηρεσία όπου υπηρετείς, αυτό κωφεύει. Εσύ, στο μεταξύ, κινδυνεύεις να κατηγορηθείς ότι είσαι διπλοθεσίτης, ότι πληρώνεσαι δηλαδή από δύο διαφορετικές ταυτόχρονα πηγές, με ότι επακόλουθα πολιτικές συνέπειες και εντυπώσεις μπορεί αυτό να έχει. Είναι ένα ψηφιακό Κράτος ράθυμο, νωχελικό και απροσάρμοστο. Υπουργέ, κύριε Πιερακάκη που θριαμβολογείς πως κάτι έκανες, όλα αυτά γίνονται με το πάτημα ενός πλήκτρου, στη βάση ενός μικρού απλού Προγράμματος και το ξέρεις καλά.

Όταν επιτέλους μετά από τέσσερις (4) μήνες το Κράτος  αναστέλλει την σύνταξη, σου στέλνει και τον ‘’λογαριασμό’’. Να επιστρέψεις δηλαδή τα ποσά σύνταξης που είχες στο μεταξύ λάβει, ως ‘’αχρεωστήτως καταβληθέντα’’. Καλώς έως εδώ. Διαπιστώνεις τότε ότι το ποσό που καλείσαι να επιστρέψεις είναι μεγαλύτερο από αυτό που έχεις εισπράξει, κατά τον φόρο που του αναλογεί και τον οποίο πρέπει να το καταβάλεις εσύ από την τσέπη σου. Όλα αυτά χωρίς καμία αναλυτική ενημέρωση. Απλή εντολή, επιστρέφεις τόσα, τέλος. Στο έγγραφό του το Κράτος σου δίνει μία εύλογη προθεσμία, άλλως ‘’θα προβούμε στις νόμιμες ενέργειες για την προάσπιση των συμφερόντων του Δημοσίου’’. Υπουργέ, κύριε Γεραπετρίτη, όχι επιτελικό αλλά κυνικό, Μεσαιωνικό, αυταρχικό, ανάλγητο και εξευτελισμένο είναι αυτό το Κράτος.

Όταν επιστρέφεις αμέσως το ποσό που σου προσδιόρισαν, μέσω web-banking μιας εκ των συστημικών Τραπεζών, και στέλνεις τα παραστατικά κατάθεσης στις αρμόδιες Αρχές, στον συγκεκριμένο Λογαριασμό, όπως ακριβώς σου έχουν υποδείξει, τότε διαπιστώνεις ότι το Κράτος αυτό ΔΕΝ ΚΟΒΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ. Εσύ δεν έχεις τίποτα άλλο, ως αποδεικτικό στοιχείο, πλην της Απόδειξης Κατάθεσης της ενδιάμεσης Τράπεζας. Υπουργέ, κύριε Θεοδωρικάκο, αυτό είναι Κράτος μπαταχτσής και πρέπει να διωχθεί με ότι προβλέπει ο Νόμος για όλους εμάς τους απλούς πολίτες σε παρόμοιες περιπτώσεις. Το Κράτος αυτό έβαλε τα χρήματα σιωπηλά στην τσέπη, χωρίς να ενημερώσει ότι τα εισέπραξε. Είναι Κράτος μπαταχτσής και λαμόγιο περιωπής.

Όταν επανέρχεσαι στην κανονικότητα του συνταξιοδοτικού σου καθεστώτος και ζητάς από το Κράτος επίσημα και εγγράφως να επαναφέρουν την πληρωμή της ανασταλείσας σύνταξής σου, δεν το κάνουν ούτε και σε ενημερώνουν για οτιδήποτε συμβαίνει, έξη (6) μήνες τώρα. Κόντρα στην ατομική σου αξιοπρέπεια – υπάρχει ευτυχώς η σύζυγος που σε συντηρεί. Πρόκειται για ένα Κράτος αδιάφορο, ανάλγητο, κυνικό και καταραμένο αν σκεφτείς πόσοι συνταξιούχοι εκεί έξω περιμένουν υπομονετικά την εκκρεμούσα σύνταξή τους, για να επιβιώσουν.

Όταν ξεκινάς να καταθέσεις την Φορολογική σου Δήλωση και το Πόθεν Έσχες 2020, όπως από τον Νόμο και επί προθεσμία έχεις υποχρέωση, διαπιστώνεις με έκπληξη ότι τα χρήματα που έχεις επιστρέψει στο Κράτος (5.335,77 Ευρώ) ως ‘’αχρεωστήτως καταβληθέντα’’ πριν από ένα χρόνο (Μάιος 2019), όχι μόνο δεν υπάρχουν, αλλά εμφανίζονται κανονικά ως εισόδημά σου και πρέπει να φορολογηθείς ξανά για αυτά, σύμφωνα με τα προ-συμπληρωμένα έντυπα ΗΔΙΚΑ/ΑΑΔΕ. Είναι ή δεν είναι ένα επιτελικό Κράτος μπάχαλο, Κράτος – Απατεώνας;

Όταν, τέλος, το ψάχνεις αγωνιωδώς αυτό το ‘’ψηφιακό’’ Κράτος – διότι ανθρώπινα λάθη μπορεί να συμβούν – όταν το αναζητάς απανωτά μέσω τηλεφώνου και e-mail από τις υπεύθυνες Υπηρεσίες, Γενικές Διευθύνσεις έως ακόμη και του γραφείου του αρμόδιου Υπουργού, κυρίου Γιάννη Βρούτση, προκειμένου να διαπιστώσεις πως τα χρήματά σου δεν ‘’χάθηκαν στην διαδρομή’’ (Τράπεζα κλπ) και το Κράτος αυτό δεν απαντάει, τριάντα (30) ημέρες τώρα, κρύβεται, δεν θορυβείται, δεν ενδιαφέρεται, σε απαξιώνει σαν να μην υπάρχεις, τότε δεν υπάρχει Κράτος, ούτε άλλα διακοσμητικά σχόλια να το στολίσεις. Το Κράτος καταλύθηκε. Ζήτω το Αστυνομικό Κράτος.

Όπως και να έχει νομίζω πως δικαιούμαι απελπισμένος πλέον να καταγγείλω πως αυτό το επιτελικό Κράτος είναι Απατεώνας.

ΥΓ-1. Αυτή ήταν μία απλή περίπτωση συνάντησης Κράτους-πολίτη. Σκεφτείτε τι πραγματικά γίνεται εκεί έξω, στην πιάτσα γενικώς.

ΥΓ-2. Εάν είχατε και εσείς παρόμοια ή σχετικά προβλήματα με το Δημόσιο, διαδώστε αυτό το κείμενο. Θα σας ανακουφίσει.