Επιχείρηση ανοίγματος της αγοράς από την κυβέρνηση

Του Μελέτη Ρεντούμη

Η κυβέρνηση, πλησιάζοντας στο τέλος του φθινοπωρινού lockdown που επιβλήθηκε λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων και των θανάτων στην χώρα, σχεδιάζει εκ νέου το άνοιγμα της αγοράς, ώστε να μπορέσει σταδιακά η κοινωνία αλλά και η οικονομία να επανέλθουν σε μια κανονικότητα.

Αυτή η διαδικασία βέβαια είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και δεν πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη του πρώτου κύματος της πανδημίας, όπου υπήρξε χαλάρωση αλλά και δεν έγινε αντίστοιχη επιτήρηση των μέτρων.

Η κυβέρνηση πρέπει να πει την αλήθεια σε όλους τους κλάδους που έχουν πληγεί από την κρίση όπως είναι κυρίως ο χώρος της εστίασης, καθώς οι επιστρεπτέες προκαταβολές και η αναστολή των συμβάσεων με καταβολή των εισφορών αλλά και μέρους του μισθού δεν μπορούν να επεκταθούν επ’ άπειρον.

Είναι γεγονός και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό για την επόμενη ημέρα, πως όλα τα πακέτα στήριξης που έχει προσφέρει η κυβέρνηση, αποτελούν πρακτικά μελλοντικούς φόρους από μελλοντικά έσοδα, τα οποία πρέπει να καταβληθούν για να καλύψουν την σημερινή αύξηση του δημοσίου χρέους, που αν συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό κινδυνεύει να εκτροχιάσει την ελληνική οικονομία.

Είναι λοιπόν προφανές αλλά και οδυνηρό ταυτόχρονα, πως το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς θα συνδυαστεί από το νέο έτος με αρκετές λιγότερες επιχειρήσεις που δεν θα μπορέσουν να σηκώσουν το βάρος του μισθολογικού κόστους, αλλά και των παγίων εξόδων. 

Σε κάθε περίπτωση όμως, το κόστος αυτό είναι αδύνατο να μετατραπεί σε κοινωνικό κόστος για όλους μέσω της αυξημένης φορολογίας, όταν πρέπει η οικονομία να μεταβάλλει συνολικά το παραγωγικό της μοντέλο, δίνοντας έμφαση σε κλάδους που έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και χρησιμοποιούν τεχνολογίες αιχμής, έτσι ώστε να γίνει η Ελλάδα ελκυστική για νέες επενδύσεις.

Εν κατακλείδι, η πολιτεία και η κυβέρνηση, πρέπει αφενός να εποπτεύσουν αυστηρά για λόγους υγειονομικούς το άνοιγμα της αγοράς, προς αποφυγή νέων κυλιόμενων lockdowns και αφετέρου να σχεδιάσει την επόμενη μέρα της οικονομίας, μέσω στοχευμένων μέτρων στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που δύνανται να δώσουν στο μέλλον, την μέγιστη υπεραξία στο ΑΕΠ και στην κοινωνία συνολικά, αποφεύγοντας παράλληλα οριζόντιες επιδοτήσεις χωρίς νόημα, πέρα από ιδεολογικές αγκυλώσεις και συνδικαλιστικές πιέσεις.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός