Επτά παραπατήματα στο Κυπριακό

Του Τάκη Χατζηδημητρίου(*)

23-1124246457547Η αποτυχία ήταν απρόσμενη κάτω από τις συνθήκες που συνέβη. Στην προηγουμένη σύνοδο, στο Μοντ Πελερέν, είχε επιτευχθεί  πρόοδος στο πιο επίμαχο ζήτημα που ήταν το εδαφικό, σε βαθμό που θεωρήθηκε βέβαιο ότι η κατάληξη ήταν δυνατή.

Ακολούθησε το δεύτερο Πελερέν και από εδώ άρχισαν τα παραπατήματα:

1.    Περιεπλάκη το εδαφικό, κατά τρόπο αχρείαστο, με την υποστήριξη από μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης της  εκ των προτέρων συμφωνίας για τις εγγυήσεις.

2.    Η ακραία θέση για τις εγγυήσεις έφερε σκλήρυνση της τούρκικης θέσης για το εδαφικό, που είναι η σοβαρότερη πλευρά για την επίλυση του προβλήματος.

3.    Γνωρίζουμε την απροθυμία της τούρκικης πλευράς για εδαφικές παραχωρήσεις και ιδιαίτερα την πρόθεσή της για υπαναχώρησή σε ό,τι αφορά τη Μόρφου σε σχέση το σχέδιο του ΟΗΕ, του 2004.

4.    Η εμπλοκή της Ελλάδας, με το δραματικό τρόπο που έγινε, έπληττε τον κεντρικό στόχο, που δεν είναι άλλος από τη διασφάλιση λύσης για μια ανεξάρτητη Κυπριακή Δημοκρατία.

5.    Η εμφάνιση της ελληνοκυπριακής πλευράς ως οντότητας που κηδεμονεύεται  από την Ελλάδα ενισχύει την τουρκική πολιτική ως κηδεμόνα της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας.

6.    Η καλύτερη στήριξη που η Ελληνική Κυβέρνηση μπορεί να προσφέρει στην Κύπρο είναι να δηλώσει ότι αποσύρεται ως εγγυήτρια δύναμη και να δηλώσει ότι είναι έτοιμη να δεχθεί τις αποφάσεις που θα ληφθούν από τις δύο κοινότητες. Πρωταρχική της θέση πρέπει να είναι η υποστήριξη των θέσεων της κυπριακής ηγεσίας.

7.    Πέραν αυτού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να αφεθεί απερίσπαστος να χειριστεί τα πράγματα ως ο εκλεγμένος ηγέτης της ελληνοκυπριακής κοινότητας και ως υπεύθυνος ηγέτης ενός ανεξάρτητου κράτους.

Εκείνο που άμεσα πρέπει να γίνει είναι η άμεση επανέναρξη των συνομιλιών με πλήρη ευθύνη διαχείρισης από πλευράς κυπριακής ηγεσίας.

*Ο Τάκης Χατζηδημητρίου είναι ο επικεφαλής της ελληνοκυπριακής ομάδας στην Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά της Κύπρου. Διετέλεσε για σειρά ετών βουλευτής της ΕΔΕΚ.

 

ΑΠΟ ΤΟ ΑΜΕ- ΜΠΕ