Επόμενη Ελλάδα: Η γοητεία του καινούργιου

Του Γ. Λακόπουλου

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣΔεν ξέρουμε αν είναι οριστικό ότι η Επομένη Ελλάδα του Γιάννη Ραγκούση θα πάρει μέρος στις επόμενες εκλογές. Μακάρι να το κάνει όμως. Για ένα λόγο: να υπάρχει κάτι σοβαρό και πρωτίστως κάτι διαφορετικό και εμπροσθοβαρές να συζητήσουμε στην προεκλογική περίοδο.

Οι προτάσεις “εθνικής ανάταξης” που κοινοποίησε ο πρώην υπουργός έχουν αν μη τι άλλο τόλμη και πρωτοτυπία. Χωρίς υπερβολή΄είναι η πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια που ακούγεται κάτι καινούργιο από πολιτικό.

Μέχρι τώρα τα κόμμα ανακύκλωναν τα ίδια πράγματα πασπαλισμένα με εκλογική σκοπιμότητα, δηλαδή λαϊκισμό και ενισχυμένα με ιδεολογικά ψιμύθια..

Ο Ραγκούσης τολμάει να πει να προτείνει ανατροπές, όπως π.χ. η Προεδρική Δημοκρατία, η φορολογική προειδοποίηση, η αισθητική αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Οι προτάσεις του στην οργάνωση και λειτουργία της Πολιτείας δεν κινούνται στη σφαίρα των γενικών ιδεών, αλλά είναι συγκεκριμένες. Δεν είναι απαραίτητα σωστές. Είναι όμως σίγουρα νέες και ελκυστικές. Και ενδεχομένως μπορούν να συμπληρωθούν και να εξελιχτούν σε άξονα ενός πολιτικού προγράμματος που μπορεί να κινήσει τα πράγματα μπροστά.

Αν υπάρχει πολιτική βούληση αυτές οι προτάσεις είναι και εφαρμόσιμες. Και αν πράγματι εφαρμοστούν θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας, τη θεσμική λειτουργία της και προφανώς τη σχέση κοινωνίας με την πολιτική και την παιδαγωγική της.

Με απλά λόγια η Επόμενη Ελλάδα φιλοδοξεί με αυτό το πλαίσιο σύγχρονων ιδεών και αντιλήψεων να εξελιχθεί σε πρωτοποριακή πολιτική δύναμη.

Δεν ξέρουμε πως έφτασε σ’ αυτό το πακέτο προτάσεων. Ότι έφτασε όμως δείχνει ότι υπάρχουν διάσπαρτες στην κοινωνία δυνάμεις που σκέπτονται τολμηρά και παράγουν αντίστοιχη πολιτική. Έχουν άποψη για το μέλλον, γνώση και έμπνευση για τις παραμέτρους που θα το διαμορφώσουν.

Δεν είναι εύκολο να μετρηθεί από τώρα η απήχησή τους αν μορφοποιηθούν σε πολιτικό σχήμα. Γι’ αυτό αξίζει τον κόπο να μετρηθούν στην επομένη κάλπη, ως κόμμα που θα τεθεί στην κρίση των ψηφοφόρων.

Άλλωστε είναι αξιοσημείωτο ότι ως προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ ο Ραγκούσης δεν εξαντλείται σε ατέρμονες συζητήσεις σαν αυτές που παρατηρούνται τελευταία για την Κεντροαριστερά, αλλά παίρνει την ευθύνη να εκτεθεί στο δημόσιο χώρο και να κριθεί.