ΕΡΤ: Πιστοποιητικά φρονημάτων και στο facebook;

ΦΩΜΤΟ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Της Φωτεινής Λαμπρίδη

O Νίκος Αγγελίδης είναι συνάδελφος εργαζόμενος στην ΕΡΤ. Δεν γνώριζα μέχρι πρότινος τι ψηφίζει, είχα διαπιστώσει όμως πως έκανε καλή δημοσιογραφία. Μάθαμε ότι ανήκει στον χώρο του ΚΚΕ, μετά την ανακοίνωση που έβγαλε η ΕΡΤ για να καταδικάσει ένα σχόλιο του στο fb. Ο δημοσιογράφος ανέβασε στη σελίδα του  δύο φωτογραφίες από τα επεισόδια του Σαββάτου μεταξύ του ΠΑΜΕ και των ΜΑΤ και τις σχολίασε με χιούμορ. Το ένα σχόλιο ήταν το εξής: «Κι όμως δεν πέρασε ο Οβελίξ… Το ΠΑΜΕ ήταν…»

Στην ανακοίνωση της η ΕΡΤ, αφού υπογραμμίζει τα αυτονόητα περί ελευθερίας της έκφρασης, περνάει στο παρασύνθημα με τη φράση «…Ως εκ τούτου είναι απαράδεκτες και απολύτως καταδικαστέες ακραίες εκφράσεις που χρησιμοποίησε στέλεχος της ΕΡΤ, απαξιώνοντας το κράτος δικαίου, και υπονομεύοντας έτσι την ουδετερότητα, την αμεροληψία και το κύρος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης»

Αν είχε επαινέσει από την προσωπική του σελίδα ο δημοσιογράφος τον πρωθυπουργό, θα παρενέβαινε η ΕΡΤ να μιλήσει για την ανάγκη ουδετερότητας και αμεροληψίας που οφείλουν να έχουν οι εργαζόμενοι και εκτός του χώρου εργασίας τους; Ρητορικό το ερώτημα καθώς έμμεσοι και άμεσοι έπαινοι για την κυβέρνηση γίνονται και on camera.

To γεγονός ότι διαβάσαμε τον Ιούλιο πως η δημόσια τηλεόραση, παρουσίασε την εταιρία της κας Μαρέβα Μητσοτάκη ως πρότυπο επιχειρηματικότητας, υπονομεύει την ουδετερότητα και την αμεροληψία της δημόσιας τηλεόρασης;

Το ότι ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και δημοσιογράφος Γιάννης Λοβέρδος έχει ρεκόρ fake news στον προσωπικό του λογαριασμό σε twitter και fb, υπονομεύει την ουδετερότητα, την ανεξαρτησία και το κύρος της Ελληνικής δημοσιογραφίας;

Και τέλος, γεγονός ότι το τιμόνι της ΕΡΤ ανέλαβε  ο μέχρι πρότινος διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού (πρωτοφανές έως σήμερα), εξασφαλίζει με οποιονδήποτε τρόπο την ανεξαρτησία της δημόσιας τηλεόρασης; Η κίνηση αυτή έφερε το Μαξίμου μέσα στην ΕΡΤ έγραφε, όχι η Αυγή, όχι η ΕΦΣΥΝ, όχι το tvxs.gr αλλά η φιλική στην κυβέρνηση ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.  Ιδού το σχετικό απόσπασμα: «Από χθες που έγινε και επισήμως γνωστό ότι τη θέση του προέδρου της ΕΡΤ αναλαμβάνει ο Κωνσταντίνος Ζούλας, προκύπτει το αυτονόητο ερώτημα: Μπορεί κανείς να ισχυρίζεται ότι σκοπεύει να σπάσει τον ασφυκτικό εναγκαλισμό δημόσιας τηλεόρασης – κυβέρνησης, όταν φέρνει το Μαξίμου μέσα στην ΕΡΤ· όταν διορίζει στην κεφαλή της τον διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού;» (Καθημερινή 13-08-2019, Μανόλης Τσιτσίνης).

Για να μην ανακυκλώνουμε τα αυτονόητα, η ανακοίνωση της ΕΡΤ δεν καταδικάζει την έλλειψη ουδετερότητας του συναδέλφου, καταδικάζει τα πολιτικά του φρονήματα. Το πιο εξοργιστικό δε όλων, είναι πως εκτός από την χροιά αυταρχισμού και λογοκρισίας, αυτοί που συνέταξαν την ανακοίνωση, ένιωσαν την ανάγκη να θυμίσουν στον Ν. Αγγελίδη ότι «εργοδότης τους είναι όλοι οι Έλληνες πολίτες». Πάντως από ότι είδα στον λογαριασμό του συναδέλφου, οι Έλληνες πολίτες που θίχτηκαν από το αστείο με τον Οβελίξ, εκφράστηκαν με ακροδεξιά φρασεολογία τύπου «παλιοκουμούνι σε πληρώνει ο Ελληνικός λαός..». Αν απευθύνεται σε αυτούς τους τηλεθεατές η διοίκηση της ΕΡΤ, θα λάβει χειροκροτήματα, όπως έλαβε και ο κος Χρυσοχοϊδης μετά την εκκένωση των καταλήψεων στα Εξάρχεια.

Όσο για τη μεγάλη πλειοψηφία των δημοκρατών πολιτών, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την ελευθερία της έκφρασης όλων και να ελπίζουμε πως τέτοιες ανακοινώσεις δεν θα αποτρέψουν συναδέλφους μας από το να ασκούν ως οφείλουν κριτική, στην αστυνομική βία (τυχαίο το παράδειγμα). Κι επειδή έχει ασκηθεί και ορθά κριτική για τη διαχείριση της δημόσιας τηλεόρασης  από την προηγούμενη κυβέρνηση, περιμένουμε το νέο πρόγραμμα της ΕΡΤ για να δούμε αν η δημοσιογραφία θα επιτελέσει τον ρόλο της που δεν είναι άλλος από το να ελέγχει την εξουσία. Με τέτοια δείγματα γραφής όμως, δεν αισιοδοξούμε.