Ερωτήματα για μια «συγγνώμη» – Και ήταν κάποτε μία Εύβοια…

Tου Γιώργου Βαρεμένου*

Οι πυρκαγιές έτρωγαν ήδη τα σωθικά της ελληνικής γης και το κινητό του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε πάρει φωτιά στα Φαλάσαρνα από τις ριπές των selfies, σ’ ένα επικοινωνιακό κρεσέντο life style που πήρε ανίερες διαστάσεις. Με τα τραγικά αποτελέσματα μπροστά πλέον στα μάτια της κοινής γνώμης, κατέφυγε στο γνωστό θεατρικό σκηνικό των επικοινωνιολόγων, κατά παραγγελία των οποίων ζήτησε και μία αόριστη συγγνώμη, της οποίας την σημασία δεν θα ήθελα να μηδενίσω αλλά να ρωτήσω: Η συγγνώμη ήταν για το ανίερον της αρχικής στάσης τους; Ή μήπως διότι χειρίσθηκε ακόμη και μία τραγωδία με όρους προπαγάνδας, με αποτέλεσμα το ανεξέλεγκτο των πυρκαγιών που ρήμαξαν την ελληνική γη κατά τρόπο πρωτοφανή.

Οι πυρκαγιές συνεχίζονται και οι ρέπλικες του επιτελικού συναπαντήματος, που με το φτυάρι της τυμβωρυχίας στο χέρι δεν είχαν αφήσει στο παρελθόν πέτρα στην θέση της, επέμεναν να ανεβάζουν στο μαύρο θέατρό τους το επικοινωνιακό έργο, στο οποίο εμφανίζονται να σώζουν ζωές. Με την σθεναρή στήριξη μιάς χούφτας συμφερόντων, που βλέπουν την χώρα σαν καλοψημένο φιλέτο.

Μία ακόμη ερώτηση εν προκειμένω: Η συγγνώμη του Κυρ. Μητσοτάκη περιλαμβάνει άραγε και το γεγονός ότι μέχρι την παραμονή των καταστροφικών πυρκαγιών συνέχιζε την τυμβωρυχία αντί η κυβέρνησή του να έχει έναν επιπλέον λόγο, από τα νέα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής, ώστε να προετοιμασθεί κατά τον δυνατόν καλύτερο τρόπο για την αντιμετώπισή τους;

Και μία άσχετη ερώτηση: Η εισαγγελική έρευνα έχει ως αντικείμενο μόνο τις περιπτώσεις οργανωμένων σχεδίων ή εκτείνεται και στο πεδίο των ευθυνών; Αν και δεν μπορώ να φαντασθώ ότι η ΕΥΠ, υπό την νέα φωτισμένη και καταρτισμένη ηγεσία της δεν θα είχε αντιληφθεί εν τη γενέσει του το οποιοδήποτε σχέδιο. Άλλη ερώτηση: η συγγνώμη περιλαμβάνει την διάλυση του μηχανισμού των 5.600 πυροσβεστών και την αποδυνάμωση του Πυροσβεστικού Σώματος; Όσα σχετίζονται με την κατάσταση των πτητικών μέσων βρίσκονται στο στόχαστρο της εισαγγελικής έρευνας;

Το μεγάλο όμως ερώτημα είναι αν ένας πρωθυπουργός-φτερό στους επικοινωνιακούς ανέμους, έχει συναίσθηση σε ποια Ελλάδα απευθύνεται πλέον με τα ηλιοκαμένα διαγγέλματά του. Την στιγμή μάλιστα που το επικοινωνιακό φαύλο υβρίδιο του επιτελικού του κράτους επέβαλε νέο τρόπο οριοθέτησης των πυρκαγιών, π.χ. από τον Ευβοϊκό ως το Αιγαίο Πέλαγος και νέα χρονική μονάδα μέτρησης των καταστροφών: την εβδομάδα. Πόσες εβδομάδες, δηλ., θα διαρκεί μία συμφορά.

Ήταν κάποτε η Εύβοια ένας γλυκός τόπος, όπου παραγόταν το 50 με 60% του εμβληματικού προϊόντος που λέγεται ελληνικό μέλι. Πώς σώζεται άραγε η ανθρώπινη ζωή, έχοντας στερηθεί απ’ άκρου εις άκρον την χλωρίδα και την πανίδα, χωρίς την εληά, το ρετσίνι και ό,τι άλλο έβγαζε αυτή η πανάρχαια γή; Ο τουρισμός πώς θα στηριχθεί στο δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, που είναι τόσο εύκολα προσβάσιμο από την Αθήνα; Επιχειρούν, πριν η τραγωδία φθάσει στο τέλος, να πείσουν πως ό,τι έγινε έχει και το θετικό ότι θα φυτευτούν τα “σωστά δένδρα” στην Ελλάδα και σε 20-30 χρόνια όλα θα είναι ξανά καλά, όπως ακουγόταν σε ραδιο-ντουντούκα της κυβέρνησης χθες. Εν των μεταξύ θα μείνει κάνα δένδρο ζωντανό σαν αυτά όπου έδενε τ’ άλογά του ο Αλέξης Δαμιανός στην φάρμα του στο Ψαροπούλι;

Ο τρόπος που ένας επηρμένος πρωθυπουργός, συνεπικουρούμενος από ένα σύστημα, επιχειρεί την ουσιαστική κατάργηση των δημοκρατικών κανόνων και την κατάπνιξη του διαλόγου για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα, μόνο νέες τραγωδίες προοιωνίζεται, αν δεν γίνει κάτι πάνω από τις σημερινές δυνατότητες της αντιπολίτευσης. Καμμιά χώρα δεν οδηγήθηκε σε καλά αποτελέσματα με καθεστώτα που στηρίχθηκαν στην προπαγάνδα και το ψέμμα.

ΥΓ1: Μαζί με την συγγνώμη, ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε πως έγινε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν. Απλώς ο πρώην Μωυσής ζητάει συγγνώμη γιατί δεν είναι υπεράνθρωπος! Θα ήταν κωμωδία, αν όλο αυτό δεν γινόταν με αφορμή μια ανείπωτη τραγωδία.

ΥΓ2: Ζήτησε διακομματική συναίνεση κι την ίδια ώρα προανήγγειλε ότι το Σχέδιο Ανασυγκρότησης τίθεται υπό την εποπτεία του Γραφείου Πρωθυπουργού. Τα βρήκαν οι κ.κ. Γεραπετρίτης και Σκέρτσος, εξ ού και η συναίνεση;

ΥΓ3: Θα δράσει, λέει, όπως και στην περίπτωση άλλων κρίσεων. Μπροστά σ’ αυτή την απειλή, μήπως ήρθε η ώρα να εκκενωθεί η χώρα;….

* Ο Γ. Βαρεμένος είναι βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.