Τα προβλήματα μιας αόριστης συγγνώμης: οι ευθύνες “θα αποδοθούν”, αλλά από ποιον;

Mε το διάγγελμά του ένας τρομαγμένος και απολογούμενος πρωθυπουργός επιχείρησε να αποσείσει τις δικές του προσωπικές ευθύνες με το επαγγελματικό τρικ της συγγνώμης κι έτσι από τη θέση του κατηγορούμενου ή έστω ελεγχόμενου είναι αυτός που θα αποδώσει τις ευθύνες “όπου κι αν βρίσκονται” -πλην του ιδίου.

Φαίνεται πως η συγγνώμη του κ. Μητσοτάκη δεν είναι για δικές του “αστοχίες”, αλλά των …άλλων. Ο ίδιος παραμένει επιτυχημένος για τον εμβολιασμό και άλλες κρίσεις που αντιμετώπισε -λέει ο ίδιος- με επιτυχία.

Κι έτσι ζητώντας συγγνώμη -για τα λάθη άλλων -πάλι έδωσε συγχαρητήρια στον εαυτό του, το Λιμενικό και την Αστυνομία -ξεχνώντας τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής που μάλλον θα φορτωθεί τις “αστοχίες”.

Ο ίδιος ο Κολοκούρης προ ημερών έκανε κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο: Ευχαρίστησε τους πολιτικούς ηγέτες “του” για τον …συντονισμό! Δείγμα πως θα έχουμε παρενέργειες από το φάρμακο που διάλεξε ο Πρωθυπουργός για την μεγαλύτερη κυβερνητική κρίση.

Μέσα στο συντονιστικό κοβούκλιο του “Συντονιστικού” βρέθηκε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και άλλες φορές φαίνεται πως συντόνιζε ο … Γεραπετρίτης!

Με την αναζήτηση Ιφιγένειας για την εθνική τραγωδία ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί μπροστά στις ευθύνες και το “επιτελικό κράτος” του, ενώ το Κίνημα Αλλαγής ζητάει από τον εισαγγελέα να διευρυνθεί η έρευνα -για εγκληματική οργάνωση- και στις κυβερνητικές ευθύνες.

Μια τέτοια έρευνα ίσως αποκαλύψει τι συνέβη τις κρίσιμες ώρες και θα έχει ενδιαφέρον τι θα ειπωθεί αν η ….Ιφιγένεια μιλήσει. Ποιος τελικά συντόνισε την καταστροφή και πώς θα υλοποιηθεί η “συγγνώμη’ του Πρωθυπουργού;

Tα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα για τον Πρωθυπουργό που επιχειρεί ένα δύσκολο εγχείρημα: να “πάρει πάνω του” τις ευθύνες -τάχα, αλλά και να βρει τουλάχιστο έναν πρόθυμο να θυσιαστεί.

Δύσκολο αφού η Ιφιγένεια Νο 1 έχει πει ήδη μην τολμήσετε να ρίξετε ευθύνες πάνω μου, αφού εσείς συντονίζατε.

«Οι τυχόν αστοχίες θα εντοπιστούν. Και οι ευθύνες θα αποδοθούν όποτε πρέπει και σε όποιον πρέπει» είπε ο Πρωθυπουργός ζητώντας συγγνώμη για κάτι που δεν προσδιορίζει.

Και βέβαια το ερώτημα δεν είναι αν θα αποδοθούν οι ευθύνες, αλλά από ποιον.