Ετοιμάζουν αγορά εργασίας «εκτροφείο ειλώτων»

Toυ Αλέξη Μητρόπουλου

Ο «εργαζόμενος-είλωτας» («working poor», «helot», «ilot»): α. Eργάζεται περισσότερο! β. Πληρώνεται λιγότερο! γ. Απολύεται ευκολότερα και φθηνότερα!

Τον τελευταίο καιρό όλο και πυκνώνουν οι ειδήσεις για νέες ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Καθημερινά μάς ενημερώνουν για απλήρωτες υπερωρίες, απολύσεις χωρίς αποζημίωση, ρύθμιση ωραρίου με ατομική σύμβαση, πάγωμα διάρκειας του κατώτατου μισθού…

Την εκκίνηση έκανε η Επιτροπή Πισσαρίδη. Το ακραία νεοφιλελεύθερο πόρισμά της εισηγείται …ανάπτυξη με “ρήτρα ΕλΝτοράντο”, με ολοσχερή δηλαδή κατάργηση όσων εργατικών δικαιωμάτων έχουν απομείνει από τη μνημονιακή λαίλαπα!

Τίποτε δεν τους δίδαξε η κοινωνιοκτόνα εμπειρία των Μνημονίων!
Αμετανόητοι νεοφιλελεύθεροι ετοιμάζονται για τον νέο γύρο επίθεσης κατά της ελληνικής κοινωνίας!

Με κεντρικό τους στόχο τη νέα λεηλασία μισθών και συντάξεων, ετοιμάζονται για την πολυπόθητη …ανάπτυξη πάνω στα κοινωνικά συντρίμμια.

Και θα το επιβάλλουν το αντικοινωνικό και αντιαναπτυξιακό νεο-αφήγημά τους αφού η κοινωνία -απαθής, χρεωμένη, απογοητευμένη και φοβισμένη- δεν μπορεί να αντιδράσει!

Ούτε υπάρχει σήμερα πολιτική δύναμη που θα θυσιάσει τη συστημική της ραστώνη και καλοπέραση για τα κοινωνικά στρώματα που καλούνται δυστυχώς σε νέες, μεγαλύτερες αυτή τη φορά, θυσίες!

Ο Αλέξης Π. Μητρόπουλος είναι Καθηγητής Εργατικού Δικαίου-Πρόεδρος ΕΝΥΠΕΚΚ

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR