Ευκλείδης Τσακαλώτος: Αριστερός και νοικοκύρης που πλέον ….πληρώνει λίγα, αλλά μετρητά!

Του Νίκου Γαλάτη

Όταν ανέλαβε ο Τσακαλώτος στη θέση του Βαρουφάκη η Die Welt έγραψε πως “ένας μαρξιστής θα σώσει την Ελλάδα”.  Κι ο Paul Mason συμπλήρωσε στο Chanel 4: «Ο Τσακαλώτος προέρχεται από εκείνη τη σχολή Μαρξισμού η οποία από τη δεκαετία του 1970 και μετά έμαθε να κάνει συμβιβασμούς με την καπιταλιστική πραγματικότητα.

Δεν είναι μόνο πιο ήπιος στον λόγο του. Του αρέσει η ιδέα του ΣΥΡΙΖΑ ως μίας μεταρρυθμιστικής αριστερο – σοσιαλιστικής κυβέρνησης και είναι ταγμένος στο ευρώ. Επιπλέον, είναι επί μακρόν μέλος του ΣΥΡΙΖΑ με μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι τα μέλη του κόμματος θα δεχθούν τον συμβιβασμό στον οποίο  θα πρέπει να καταλήξει».

Τέσσερα χρόνια μετά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει καθώς η χώρα βγήκε στις αγορές, το ΔΝΤ προεξοφλείται και …απολύεται με το σύστημα “πάρτα να μην στα χρωστάω”. Ταυτόχρονα φέρνει ένα νέο πακέτο ελαφρύνσεων με πρώτο-πρώτο την εφαρμογή των 120 δόσεων στην ρύθμιση οφειλών στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Αρκούν αυτά;

“Πρόθεσή μας είναι να βοηθήσουμε όσους από τους πολίτες έχουν ανάγκη τη ρύθμιση και έχουν την διάθεση να πληρώσουν τις οφειλές τους καi όχι να ικανοποιήσουμε πολίτες που δεν έχουν ανάγκη μια τέτοιας ρύθμισης για τις εκκρεμότητές τους” είπε πρόσφατα πριν την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό για να καταλήξουν στην τελική ρύθμιση του σχεδίου των 120 δόσεων. 

Η συνάντηση αφορά την κατάρτιση ενός σχεδίου για τον τρόπο διάθεσης μέρους του πλεονάσματος 2019 – 2020 που όμως δεν θα δοθεί υπό την μορφή κοινωνικού μερίσματος, αλλά “εξετάζονται άλλες λύσεις που να έχουν πιο μόνιμο χαρακτήρα”.

Λίγες μέρες πριν ανακάλυψε πως υπάρχει χώρος για νέους φόρους, αλλά στα …κότερα και ψάχνει τρόπους να δώσει λεφτά στις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες για να κατηγορηθεί από την αντιπολίτευση για “παροχολογία”- αφού όλα αυτά γίνονται πριν τις εκλογές.

«Πάρα πολύς κόσμος καταλαβαίνει ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα, έχει επιστρέψει η ανάπτυξη, πάνε πολύ καλά οι εξαγωγές, αρχίζουν και γίνονται επενδύσεις» θα απαντήσει ο υπουργός Οικονομικών θυμίζοντας πως «αυτά που υποσχεθήκαμε το Σεπτέμβρη του ’15 στις εκλογές νομίζω ότι τα κάναμε σιγά σιγά, έχουμε πρόσβαση στις αγορές, δεν μειώθηκαν οι συντάξεις»- κι ούτε θα μειωθεί το αφορολόγητο. Υπάρχουν όμως τα “ματωμένα πλεονάσματα”.

Ο Τσακλώτος ” θα πει πως δεν ήταν στόχος του, αλλά “αν έχεις ένα καλό το υπερπλεόνασμα είναι ότι έχεις στήσει μια αξιοπιστία». “Είμαστε σε μία καλή κατεύθυνση, όντως είμαστε θωρακισμένοι, έχουμε θωρακίσει τη χώρα για μία ενδεχόμενη κρίση” για να ξιφουλκήσει: «Θα σοβαρευτούν συνδικάτα, επιμελητήρια, κόμματα, ώστε αυτά τα 15 χρόνια να μην πάνε χαμένα; Αυτή η ανάπτυξη που έχει επιστρέψει, να είναι βιώσιμη; Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο για τα επόμενα 15 χρόνια”.

Ο καθηγητής από την Πρέβεζα -που μιλάει σπαστά ελληνικά- με σπουδές στην Οξφόρδη,   ανιψιός του στρατηγού Τσακαλώτου, αλλά αριστερός-, μίλησε εξ αρχής με ευθύτητα όταν έλεγε  κάναμε λάθος στις διαπραγματεύσεις. Ή όταν έλεγε κάναμε δημοψήφισμα γα να μη διαλυθεί η παράταξη.

Με την παραίτηση του Βαρουφάκη- τη μέρα του δημοφηφίσματος- ο Αλέξης Τσίπρας είδε στο πρόσωπό του, το νέο υπουργό Οικοκομικών και ο Guardian έγραψε: «Ευκλείδης Τσακαλώτος: Το μυστικό όπλο της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις. Μιλάει τη γλώσσα τους καλύτερα από ότι εκείνοι. Μερικές φορές, είναι αρκετά διασκεδαστικό να το βλέπει κανείς».

Τα σπαστά ελληνικά του γίνονται απαράμιλλα όταν λέει τους πυλώνες, ποδάρια, αλλά άλλοι πρόσεξαν το φωσφοριζέ γκάτζετ στο χιλιοτσαλακωμένο- αλτερνάτιβ- σακάκι του υπουργού: ένα Bluetooth Handsfree σε έντονο κίτρινο χρώμα στο τσεπάκι.

Αστός, αλλά αριστερός, ο νεαρός Ευκλείδης βρέθηκε από το Ρότερνταμ, όπου γεννήθηκε το 1960- στο ιδιωτικό σχολείο του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο, και με μια θέση στην Οξφόρδη, όπου σπούδασε Φιλοσοφία, Πολιτικά και Οικονομικά.

«Ο ξάδερφος του παππού μου ήταν ο στρατηγός Θρασύβουλος Τσακαλώτος ο οποίος οδήγησε την άλλη πλευρά, τη λάθος πλευρά, στον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο». «Είσαι προδότης της τάξης σου» θα του πει μέσα στην Βουλή, ο …Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο «Independent» τον πρόσεξε με ένα καλό άρθρο: «Είναι ένας απόφοιτος του Ήτον, ένας οικονομολόγος με οξφορδιανή εκπαίδευση, με αλάνθαστη βρετανική προφορά και ήπιους τρόπους. Ο 55χρονος Ευκλείδης Τσακαλώτος απέχει πολύ από τον Γιάνη Βαρουφάκη, τον επιδειξιομανή και αλαζονικό προκάτοχό του».

O αριστοκράτης καθηγητής έχει μεν λεφτά, αλλά πούλαγε και σουβλάκια στα Φεστιβάλ Νεολαίας του κόμματος ή καθόταν στο ταμείο. Κι ύστερα εξηγούσε σε διαλέξεις πως η κρίση έγινε από τραπεζική, δημοσιονομική κι αυτή γέννησε μια νέα κρίση. Την οποία πρέπει να αντιμετωπίσει, τώρα ο ίδιος με όσα έμαθε στην Οξφόρδη.

Πολύ πρόσεξαν πως ενώ ο Βαρουφάκης επιτίθεται και στον ίδιο όταν βγάζει χολή για τον Τσίπρα ο Τσακαλώτος είναι τουλάχιστον ευγενής. «Δε θα είχαμε φτάσει εδώ χωρίς το Γιάνη Βαρουφάκη. Δε μπορώ να φανταστώ ότι άλλος Υπουργός Οικονομικών θα είχε αναλάβει στις 28 Γενάρη, όταν ορκίστηκε αυτή η κυβέρνηση και θα μπορούσε να είχε καταφέρει να μιλάει η Ευρώπη γι’ αυτή τη βιώσιμη λύση”.

Αν μη τι άλλο ο Τσακαλώτος έβγαλε τη χώρα από ένα αδιέξοδο, την έκανε αξιόπιστη και μπορεί να λέει “ό,τι έγινε έγινε, τώρα έχουμε ανάπτυξη, πώς θα την κάνουμε βιώσιμη, τώρα έχουμε τα πρώτα στοιχεία ενός κοινωνικού κράτους, πώς θα το κάνουμε ακόμα καλύτερο”. Πιθανόν στο πρωθυπουργικό γραφείο θα πιεστεί για περισσότερες “ελαφρύνσεις”, αλλά ξέρει πού πάει. Δεν υπόσχεται, αλλά πλέον δίνει, ό,τι μπορεί να δώσει.

“Η κυβέρνηση έχει στρατηγική και σχέδιο και δεν στηρίζει την πολιτική της, σε αόριστες υποσχέσεις. «Άλλο να υπόσχεσαι και άλλο να υπόσχεσαι πάνω σε ένα σχέδιο τεκμηριωμένο και κατανοητό και στους μέσα και στους έξω. Όταν η μια πλευρά υπόσχεται, χωρίς να μας λέει από πού θα έρθουν τα χρήματα, και η άλλη υπόσχεται στη βάση του τι θα γίνει, ποιες είναι οι προτεραιότητές της, στις κοινωνικές παροχές, στη φορολογία αλλά και στον αναπτυξιακό τομέα». 

“Το ατού μας είναι οι οικονομία” είπε πρόσφατα ο πρωθυπουργός εννοώντας τον Τσακαλώτο -που μεταξύ των άλλων δεν θέλει ένα κόμμα “σούπα”, αλλά αριστερό. Αν χάσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα οφείλεται στον Τσακαλώτο. Αν τις κερδίσει θα …οφείλεται στον Τσακαλώτο -που φέρεται να έχει πει σε ανύποπτο χρόνο: “Δυστυχώς το 2019 είναι χρονιά εκλογών”.

Από τις ανακοινώσεις του Αλέξη Τσίπρα μετά τη συνάντηση του με τον Τσακαλώτο θα γνωρίζουμε όχι αν “λεφτά υπάρχουν”, αλλά πόσα. Πάντως “Τσακαλώτο, δώστα όλα” δεν έχουμε ακούσει ακόμα. Που σημαίνει ότι μπορεί -όπως έγινε με την Συμφωνία των Πρεσπών- η κυβέρνηση να έχει πολιτικό κόστος, αλλά να μην υποκύψει στον λαϊκισμό. Θα δούμε.