Ευκλείδης Τσακαλώτος: “‘Ολα θα κριθούν τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες”

Την ανάγκη έκφρασης της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς εντός του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra, εγκαλώντας, παράλληλα, την πλειοψηφία του κόμματος ότι δεν παράγει πολιτική.

Η ηγεσία του κόμματος δεν έχει δείξει ότι επιθυμεί να γίνει πολιτική συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ο πρώην υπουργός. Επισήμανε ότι όλα θα κριθούν τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες. Μέχρι στιγμής αυτό που διαφαίνεται είναι ότι από την πλευρά της ηγεσίας του κόμματος δεν διαφαίνεται η πρόθεση να γίνει καμία πολιτική συζήτηση.

Επισήμανε ότι τα στελέχη της Ομπρέλας προσπαθούν εντός των οργάνων του κόμματος να θέσουν συγκεκριμένα πολιτικά ζητήματα για την ανασυγκρότηση της Αριστεράς. Πλήν όμως – είπε ο Ε.Τσακαλώτος – από την πλευρά της ηγεσίας «δεν συζητάνε πολιτικά. Στην Πολιτική Γραμματεία υπήρξαν σοβαρότατες ομιλίες» όμως «η άλλη μεριά δουλεύει με τον μηχανισμό» κι έτσι «δεν πήραμε ούτε μία πολιτική απάντηση. Δεν τους νοιάζει να κάνουν μια πολιτική συζήτηση. Δουλεύουν μέσα από έναν μηχανισμό». Στην ίδια λογική αποτίμησε και τα πρόσωπα που στελεχώνουν την νέα ηγεσία αναφέροντας πως «όταν βάζεις τον κ. Πολάκη συντονιστή δεν θες την ενότητα».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τήρησε αποστάσεις από τις τοποθετήσεις του Στέφανου Τζουμάκα περί διαπλοκής εντός ΣΥΡΙΖΑ, όπως και από άλλες δημόσιες παρεμβάσεις ακόμη και στελεχών της Ομπρέλας.

Σημείωσε όμως ότι αυτά απαντώνται πολιτικά διαφωνώντας με τις επιλογές της προσπάθειας διαγραφών. Σημείωσε επίσης ότι των αντιδράσεων που υπήρξαν προηγήθηκαν κινήσεις του Στέφανου Κασσελάκη όπως η ομιλία του στον ΣΕΒ την οποία χαρακτήρισε «πέραν της αριστεράς σε κάθε της μορφή».

Παράλληλα μνημόνευσε την έντονη επιθετικότητα των υποστηρικτών του Στέφανου Κασσελάκη στα social media όπως και τις συνεχείς κατηγορίες περί «υπονόμευσης». Στο σημείο αυτό επανέλαβε την ανάγκη να είχε υπάρξει προεκλογικά παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα που να ξεκαθαρίζει ότι δεν υποστηρίζει κανέναν αλλά και ότι ουδείς τον υπονόμευσε.

Παράλληλα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε ότι το επόμενο διάστημα «θα τεσταριστεί» το κατά πόσο μπορεί να γίνει πολιτική συζήτηση εντός του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας πως «εγώ δεν έχω κάνει καμία προσωπική επίθεση, δεν θεωρώ ότι το πεδίο της μάχης είναι το αν είναι νομιμοποιημένος να είναι πρόεδρος. Πρέπει να κάνουμε μια πολιτική συζήτηση για το πώς θα υπάρξει η ανασυγκρότηση της αριστεράς ώστε να παίξει ρόλο στα πράγματα της χώρας». Τόνισε επίσης πως «δεν γίνεται να αντιμετωπίσεις τον Μητσοτάκη αν δεν κάνεις μια συζήτηση γιατί χάσαμε και ποιο πολιτικό σχέδιο έχεις για να τον κερδίσεις».