Ευκλείδης Τσακαλώτος: Ο “Μουτζούρης” και ο Μαρκ Τουέιν

Του Νίκου Γαλάτη

«Είχα ειδοποιήσει τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι θα πέσει, όπως ο πατέρας του, στην παγίδα Σαμαρά».«Θα σας δώσω 4-5 μέρες για να ξεπεράσετε την στεναχώρια ότι δεν θα κλείσει η αξιολόγηση, ότι θα πάρουμε νέα μέτρα 4,5 δισ. ή 2 δισ.».

Ο υπουργός Οικονομικών με τα σπαστά ελληνικά που ήταν για τη ΝΔ “εξαφανισμένος” εμφανίστηκε και δεν φαίνεται πολύ ζορισμένος από την κατάσταση. Μάλλον το γλεντάει: «Ούτε η μανούλα μου δεν θα έλεγε ότι αν δεν με δει μια μέρα υπάρχει πρόβλημα» “Δεν ξέρω τι θα καταφέρω στην διαπραγμάτευση, αλλά βοήθησα τη σχέση της Νέας Δημοκρατίας να αναβαθμίσει τις λογοτεχνικές της αναφορές. Και Μαρκ Τουέιν ξέρετε και Μπομπ  Ντύλαν”!

“Οι φήμες για τον πρόωρο θάνατό μου είναι σε μεγάλο βαθμό υπερβολικές» είπε χρησιμοποιώντας μια φράση του Μαρκ Τουέιν. Πολλά δημοσιεύματα εμφανίζουν περίπου τον ΣΥΡΙΖΑ σε διάλυση και μιλάνε για αύριο καυγά ανάμεσα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Χουλιαράκη -με τον Αλέξη Τσίπρα να κρατάει αποστάσεις κι από τους δυο. Ήδη από τον Δεκέμβριο άλλα δημοσιεύματα έφερναν τους δυο υπουργούς να έχουν θέση την παραίτησή τους στη διάθεση του υπουργού κι εμφάνιζαν τον Χουλιαράκη να γυρίζει στο Λονδίνο, στην καριέρα του ως καθηγητής. ‘Καλύτερα μια χειρότερη συμφωνία τώρα, παρά μια καλύτερη σε πέντε μήνες” είχε πει εκείνος κι έσπευσε να εξαφανισθεί.

Ο …Τομ Σόγιερ έσπευσε στην Βουλή, ενώ μερικά στελέχη όπως ο Πολάκης και ο Σπίρτζης έσπευσαν να θριαμβολογήσουν που “Οι θεσμοί έκαναν ένα βήμα πίσω”. ¨Οπως ο πάντα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν συγκρατημένος με εμφανή την διάθεση να μην είναι σε πρώτο πλάνο, όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανέλαβε να πει πως ήταν νίκη- ή μάλλον ένας “έντιμος συμβιβασμός”- δηλαδή κάτι σαν …ισοπαλία εκτός έδρας.

«Αν θα πάρουμε 1 δισ. ευρώ μέτρα δημοσιονομικά τότε θα πάρουμε και ένα 1 δισ. μέτρα θετικά που θα επιστρέφουν τα χρήματα στην οικονομία» ισχυρίστηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Γι’ αυτό ο Νταισεμπλουμ είπε ότι πάμε από τη λιτότητα στις διαρθρωτικές αλλαγές εντός του φακέλου φορολογίας και κοινωνικού φακέλου. Κάποιοι θα χάσουν και κάποιοι θα κερδίσουν.Εμείς θα κάνουμε τα πάντα στην διαπραγμάτευση αλλά δεν μπορώ να σας πω ποιο θα είναι το πακέτο».

«Όλα τα λεφτά είναι η λέξη του Μοσκοβισί. Όταν δημοσιογράφος τους ρωτά πώς ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα δεν θα έχει νέα μέτρα απαντά «net» δηλαδή καθαρά. Παρόλο που εσείς περιμένατε ότι εμείς θα πάρουμε μέτρα καθαρή δημοσιονομική επίπτωση δεν θα υπάρχει το είπε ο Μοσκοβισί ξεκάθαρα. Είπε δεν θα πάρει «καθαρά μέτρα»» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών θέλοντας ίσως να το ακούσει και ο ίδιος.

“Ξεχνάτε όμως να αναφερθείτε στις δηλώσεις τις δικές σας” τον κάρφωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος. ” Στις 21 Απριλίου του 2016 δηλώσατε ότι “αν πέσει κάτω από τις 9.100 ευρώ το αφορολόγητο, εγώ θα πάω στο Μαξίμου, θα παραιτηθώ στον Τσίπρα, μετά θα πάω στην Βουλή και θα καταψηφίσω”.

Τα γεγονότα από κει και πέρα έχουν ως εξής. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε σύσκεψη με τους Παππά, Βερναρδάκη, Φλαμπουράρη και Τζανακόπουλο. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντήθηκε με τον επίδοξο ηγέτη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης Νίκο Φίλη. Τι είπαν; “Ήταν πολύ κοντά τα γραφεία μας” είπε ο δεύτερος.

Στο μεταξύ στη Βουλή ο πρωθυπουργός κατατάσσει τον Τσακαλώτο στους επικριτές του, αφού είπε πως όταν έλεγε “ούτε ένα ευρώ” δεν το εννοούσε, αλλά ήταν μια δήλωση για την διαπραγμάτευση και μόνο. Η κυβέρνηση απέρριπτε την προνομοθέτηση μέτρων και την μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων, αλλά τη δέχτηκε με “αντι-μέτρα”. Η κυβέρνηση έδωσε “δέκα τρίτη σύνταξη”, αλλά ο Τσακαλώτος ανέλαβε να ζητήσει με επιστολή συγγνώμη από τους δανειστές και τους διαβεβαίωσε ότι δεν θα ξαναγίνει. Τι συμβαίνει πίσω από τις κάμερες;

O φλεγματικός υπουργός που κατάφερε να ηγείται της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και να είναι ο υπουργός του “έντιμου συμβιβασμού” φαίνεται πως φτάνει σε οριακά σημεία στο ρόλο του. Άλλοι τον φέρνουν να λέει πως δεν είναι ο νέος Βαρουφάκης, αλλά ο ίδιος έχει αποδεχθεί να παίξει το ρόλο του “Μουτζούρη”, “αν είναι για το καλό της Αριστεράς”.

“Ένας αριστερός μπαίνει στη κυβέρνηση για να κάνει πράγματα. Αν σταματά να κάνει για να μπει στην κυβέρνηση, τότε βλέπει τον κόσμο ανάποδα” έχει πει σε ανύποπτο χρόνο. “Βαθιά μέσα του, κανένας άνθρωπος δεν είναι δυνατόν να έχει σε μεγάλη υπόληψη τον εαυτό του” θα συμπλήρωνε ο Μαρκ Τουέιν. Ήταν ο υπουργός Οικονομικών που έλεγε από τον Δεκέμβριο πως “χαθήκαμε αν δεν κλείσει τώρα η αξιολόγηση”. Αλλά μια φωνή μέσα του- αυτή του συγγραφέα- φαίνεται πως του ψιθύριζε στο αυτί: “Ποτέ μην αναβάλεις για αύριο αυτό που μπορείς να κάνεις μεθαύριο”.

H κυβέρνηση φαίνεται, όπως έχει γραφεί στη Μοντ, να κερδίζει χρόνο. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος το ξέρει κι αυτό που τον ανησυχεί δεν είναι αυτή, η δεύτερη, αλλά η τρίτη αξιολόγηση. Μπορεί να έκανε ό,τι μπορούσε, να άλλαξε το κλίμα στην Ευρώπη μετά το “Ουάου” του Βαρουφάκη, και νάφερε αντί για νίκη μια ισοπαλία, αλλά κανένας δεν θα του συγχωρήσει πως πήγε στο γήπεδο να δει τον ΠΑΟΚ κι η ομάδα έχασε 3-0.