Εύα Καϊλή: Θύματα

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Όσοι επικοινωνούν εσχάτως με την Εύα Καϊλή ισχυρίζονται ότι πριν τη λήξη της τρέχουσας σύνθεσης του Ευρωκοινοβουλίου, θα χρησιμοποιήσει κάποια «χαρτιά» που διαθέτει η ίδια προσωπικά.

Πρόσφατο δημοσίευμα στο, αποκαλυπτικό, Politico των Βρυξελλών, αναζητά την επίδραση του Qatargate στις ευρωκάλπες του Ιουνίου: «Θα προσέλθουν οι ψηφοφόροι έχοντας στο μυαλό τους τη μεγαλύτερη διαφθορά στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου;», διερωτάται ο αρθρογράφος.

Το ειδικό ελληνικό ενδιαφέρον βρίσκεται στην Εύα Καϊλή. Χαρακτηρίζεται «βασική ύποπτη» και της προσάπτεται ότι «κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να υπενθυμίσει σε όλους το σκάνδαλο». Δηλαδή; Βγαίνει στα κεραμίδια υποστηρίζοντας ότι, «είναι θύμα μιας δικαστικής πλάνης που ίσως θα έπρεπε να ονομαστεί «Belgiumgate».

Ο Ισπανός πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών υποθέσεων του Κοινοβουλίου της είπε: «Σταμάτα να κάνεις λόμπινγκ».

Η τελευταία αίτηση να διατηρήσει τη βουλευτική της ασυλία απορρίφθηκε. Ήδη το Ευρωκοινοβούλιο έχει άρει και την ασυλία της στην υπόθεση με τις αμοιβές των συνεργατών της – για την οποία πλην της επιστροφής άνω των εκατό χιλιάδων ευρώ, κινδυνεύει και με φυλάκιση.

Στις Βρυξέλλες διακινείται ότι η Καιλή αντιμετωπίζει τρία θέματα: το υλικό της δικαστικής έρευνας, τον εαυτό της και τη… νομική υπεράσπιση της – με τα δυο τελευταία να συνδέονται.

Η αλήθεια είναι ότι η υπερασπιστική γραμμή των Ελλήνων δικηγόρων της, Μιχ. Δημητρακόπουλου και Σπ. Παππά, δεν την προφύλαξε από τον βελγικό νόμο, ενώ κάποιες φραστικές αστοχίες τους την «εξέθεσαν» στην κοινή γνώμη.

Πχ η αρχική απόπειρα του Δημητρακοπούλου να πείσει ότι «γνωρίζει τη γαλλική» και την χρησιμοποίησε στις επαφές με τη βελγική Δικαιοσύνη, σκόρπισε θυμηδία ως… «Κορωπί» – την οποία τουλάχιστον προσπάθησε να διασκεδάσει και ο ίδιος.

Το Politico αποδίδει στον Παππά – που ήδη έχασε την υπόθεση των αμοιβών από τη, γνωστή μας πλέον, Ρουμάνα ευρωπαία εισαγγελέα Κιοβέσι, ενώ οι συμβουλές του Κ. Χρυσόγονου ωφέλησαν τη Μαρία Σπυράκη – ότι μιλάει για… «παραβίαση των δικαιωμάτων υπεράσπισης της κυρίας Καϊλή» με το εξής απίστευτο επιχείρημα:

«Πριν ο Θεός διώξει από τον Παράδεισο την Εύα και τον Αδάμ, άκουσε πρώτα τις εξηγήσεις τους. Στην Εύα του 21ου αιώνα δεν δόθηκε αυτή η ευκαιρία». Ήδη διακινείται ως ανέκδοτο.

«Ο Θεός δεν απάντησε σε ένα αίτημα για σχόλιο» – λοιδορεί το Politico το εύρημα του νομικού παραστάτη.

Στην απομονωμένη ευρωβουλευτίνα – που απέρριψε την προσφερθείσα συνδρομή του Σ. Κεχαγιόγλου – χάριν των σημερινών παραστατών της – κοστίζει ότι δεν ήταν επιτυχής η υπεράσπισή της, από το πρώτο στάδιο κιόλας.

Κάποιοι χειρισμοί της κόστισαν. Πχ η επιδίωξη της αποφυλάκισή της, με επιχειρήματα ελληνικού επαρχιακού δικαστηρίου: επίκληση… «βασανιστηρίων» και στέρηση επικοινωνίας με την κόρη της – την οποία ωστόσο μπορούσε να βλέπει καθημερινά, αν επιθυμούσε…

Όσοι επικοινωνούν εσχάτως μαζί της ισχυρίζονται ότι πριν τη λήξη της τρέχουσας σύνθεσης του Ευρωκοινοβουλίου, θα χρησιμοποιήσει κάποια «χαρτιά», που διαθέτει η ίδια προσωπικά.

Αρχίζοντας από το πρώην κόμμα της, του οποίου ο επικεφαλής Νίκος Ανδρουλάκης την εγκατέλειψε αστραπιαία. Από το ΠΑΣΟΚ ο μόνος που έχει αναφερθεί στο τεκμήριο αθωότητας της, είναι ο Νίκος Παπανδρέου…

Το ενδιαφέρον για «την Εύα του 21ου αιώνα» αναζωπυρώνεται: ποια θύματα μπορεί να προκαλέσει, αντιδρώντας ως νομικό και πολιτικό «θύμα»;

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR