Απόδημοι και προσωπικά δεδομένα 

Toυ Μελέτη Ρεντούμη

Το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ βρίσκεται στην τελική της ευθεία, αλλά δυστυχώς τα ευτράπελα δεν λείπουν με αποτέλεσμα αλλαγές, παραιτήσεις και διαξιφισμούς εντός του κυβερνώντος κόμματος.

Πιο συγκεκριμένα η κίνηση της ευρωβουλευτού Ασημακοπούλου, να στείλει μαζικά emails σε απόδημους Έλληνες με στόχο να τους προσεγγίσει και να διαφημίσει το πρόγραμμά της και την υποψηφιότητά της εν όψει των ευρωεκλογών, προκάλεσε σημαντικές αντιδράσεις εντός και εκτός της ΝΔ, με αποτέλεσμα την παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού.

Την λίστα των αποδήμων Ελλήνων η κα Ασημακοπούλου την απέκτησε από συνεργάτη του γενικού γραμματέα αποδήμων, με αποτέλεσμα να υπάρξουν παραιτήσεις τόσο του συνεργάτη, όσο και του γενικού γραμματέα στο Υπουργείο Εσωτερικών, για την διαρροή και παραβίαση των προσωπικών δεδομένων, το οποίο είναι ιδιαίτερα σοβαρό όταν μάλιστα την συγκεκριμένη οδηγία περί GDPR την έχει περάσει εδώ και χρόνια η ΕΕ, με στόχο να τηρείται απαρέγκλιτα από τα κράτη μέλη, τους δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς.

Σε κάθε περίπτωση τα φαινόμενα αυτά οφείλουν να στηλιτεύονται, με αποτέλεσμα η κα Ασημακοπούλου να αποχωρήσει οικειοθελώς από την εκλογική μάχη, από πολιτική ευθιξία, πριν προλάβει να την αποκλείσει επίσημα με ανακοίνωση το Μέγαρο Μαξίμου.

Πρέπει όλοι να κατανοήσουν, πως μπορεί η κάθε εκλογική μάχη να είναι σημαντική όμως οφείλουν όλοι οι υποψήφιοι να πολιτεύονται με σύνεση και πάνω απ’ όλα με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, των οποίων ζητούν μετ’ επιτάσεως την ψήφο τους.

Αυτό που πρέπει επίσης να επισημανθεί είναι πως τέτοιου είδους κινήσεις από πολιτικά στελέχη πολύ περισσότερο από την κυβερνώσα παράταξη, δημιουργούν πρόβλημα και στον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο για την επιστολική ψήφο, καθώς ενδέχεται η παραβίαση των προσωπικών δεδομένων να εγείρει υποψίες σε μερίδα των εκλογέων για το αδιάβλητο της διαδικασίας, γεγονός που κανείς δεν θα ήθελε να συμβεί στην παρούσα φάση, σε μία τόσο καινούρια διαδικασία που μπορεί να διευκολύνει χιλιάδες απόδημους Έλληνες στο να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Εν κατακλείδι, η κυβέρνηση οφείλει να περιφρουρεί καθημερινά μέσα από νόμους, διαδικασίες, ειδικά ψηφίσματα και ανεξάρτητες αρχές τα δικαιώματα των πολιτών, με στόχο την διαφάνεια σε όλα τα στάδια μίας προεκλογικής εκστρατείας μέχρι και την μέρα των εκλογών, όπως ορίζει η δημοκρατία και οι αρχές της.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός