Ηγετική παρέμβαση Τσίπρα: Ξεκαθαρίζει ο δρόμος προς την προοδευτική κυβέρνηση – Επιταχύνεται η σύμπτυξη Αριστεράς -Κεντροαριστεράς στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παραμερίζοντας “βαρίδια ” και όσους ανακόπτουν το άνοιγμα στην κοινωνία

Του Γ. Λακόπουλου

Το άρθρο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη  Τσίπρα στην «Εφημερίδα των Συντακτών»  θέτει με σαφήνεια δυο προϋποθέσεις για να αποδειχθεί το 2022 έτος της προοδευτικής διακυβέρνησης της  χώρας, με  αρχικό στάδιο την “έξοδο από τον διαρκή εφιάλτη”.

 Η πρώτη προϋπόθεση είναι η επιβεβλημένη και αναγκαία “πολιτική αλλαγή” με την απομάκρυνση του συστήματος Μητσοτάκη από την εξουσία. Το σύνθημα “εκλογές τώρα” θα ενταθεί.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνει ότι αυτή πρέπει να είναι η  επιδίωξη “όλων των δυνάμεων που θέλουν να αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές και να εναρμονίζονται με τις απαιτήσεις της κοινωνικής πλειοψηφίας”– απευθυνόμενος εμμέσως στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη.

Θέτοντας ως διαχωριστική γραμμή δημοκρατικών και συντηρητικών δυνάμεων το “μοναδικό αίτημα “εκλογές και πολιτική αλλαγή”,  επισημαίνει τις βαριές ευθύνες της κυβέρνησης -και του Μητσοτάκη προσωπικά- στην επιδείνωση της κατάστασης, μιλώντας για  “προσωπική, κομματική, ακόμα και οικονομική κερδοσκοπία”.

Η κυβερνητική πολιτική στιγματίζεται ως επιλογή που δίνει “ασυλία στους τραπεζίτες, μοιράζει δισεκατομμύρια σε κολλητούς και φίλους με απευθείας αναθέσεις,  καταργεί το οχτάωρο,  κρατάει καθηλωμένο τον βασικό μισθό, και θεσμοποιεί το καθεστώς ζούγκλας…» στην κοινωνία. 

Παράλληλα με τις “αποτυχημένες συνταγές των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιαίτερα σε κομβικές υπηρεσίες για τον πολίτη σε περιόδους κρίσης, όπως η δημόσια Υγεία, η Δημόσια Παιδεία, η Ενέργεια”  και την εγκατάλειψη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην τύχη τους” .

Αν ο καταγγελτικές λόγος του είναι η κορύφωση της σύγκρουσης με την κυβέρνηση, οι αναφορές στα χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και στους στόχους του ως κεντρική δύναμης της Δημοκρατικής Παράταξης,  είναι πλέον σαφείς.

Υποδηλώνουν αποφασιστικότητα ακόμη και για εσωτερική αναμέτρηση αν χρειαστεί, προκειμένου να γίνει η διεύρυνση και η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προϋπόθεση της εκλογικής νίκης.

Ποιους προειδοποιεί ο Αλέξης Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας ζητάει “το ευρύτερο δυνατό άνοιγμα του κόμματος στις κοινωνικές δυνάμεις που έχουν ανάγκη, θέλουν, και στηρίζουν την αλλαγή”, και δίνει απαντήσεις στις ανασχετικές  παρεμβάσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα στο εσωκομματικο πεδίο.

Απορρίπτει τη θεωρία του “ώριμου φρούτου” και δείχνει αποφασισμένος να “ανοίξει  τις πόρτες στις πιο ζωντανές προοδευτικές δυνάμεις” παντού. Αποκλείοντας τις επιφυλάξεις ιδεολογικού τύπου, όπως διατυπώνονται από κάποιες ομάδες  που εμμένουν στη νοοτροπία τού παλαιού ΣΥΡΙΖΑ και την θέσης ” Αριστερά και τίποτε άλλο”.

Ο πρώην πρωθυπουργός ζητάει, προειδοποιώντας συγκεκριμένους εσωκομματικούς παράγοντες,  ανάπτυξη του κόμματος “χωρίς στενότητες, κληρονομημένες από το παρελθόν αντιπαλότητες, προσωπικές στρατηγικές και επιφυλάξεις ιδεολογικής καθαρότητας“. Έτσι αναδεικνύει την επιλογή του να παραμερίσει όσους σταθούν εμπόδιο σ’ αυτή την πολιτική.

Προειδοποιεί επίσης τους ίδιους ότι, εμπιστευόμενος το ρόλο των μελών του κόμματος, δεν θα δεχθεί “αποκλεισμούς και αστερίσκους, τόσο στη λήψη των πιο σοβαρών αποφάσεων, όσο και στην εκλογή της συλλογικής του ηγεσίας στο επικείμενο συνέδριο“.

Με το άρθρο του λίγο πριν μπει ο νέος χρόνος,  ο Αλέξης Τσίπρας  κηρύσσει το 2022 έτος επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ανοίγει όλα τα μέτωπα.

Τόσο απέναντι στον κυβέρνηση και το μιντιακό- οικονομικό σύστημα που την υποστηρίζει, αλλά και σε όλες τις εσωκομματικές συσπειρώσεις που διαμορφώνουν ιδιαίτερες ατζέντες, γύρω από πρόσωπα και  φιλοδοξίες.

Το συνέδριο και ο νέος ΣΥΡΙΖΑ

Για πρώτη φορά από το 2019, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δείχνει την πρόθεσή του να υπερβεί τις αδυναμίες και τα προβλήματα του παρελθόντος- είτε πρόκειται για νοοτροπίες, είτε για πρόσωπα.

Ο στόχος του είναι να  δώσει την εκλογική μάχη ως επικεφαλής της ευρύτερης Δημοκρατικής Παράταξης  και του πολιτικού φορέα που συστεγάζει τις δυνάμεις Αριστεράς -Κεντροαριστεράς. Συμπεριφορές που εμποδίζουν αυτή την επιδίωξη θα αντιμετωπισθούν άμεσα.

Οι πολιτικοί αναλυτές διακρίνουν ότι θέτει ως απώτερο χρονικό όριο πλήρους αποσαφήνισης της ιδεολογίας, της πολιτικής, και της οργανωτικής δομής του κόμματος του το Συνέδριο του Φεβρουάριου- από το οποίο εκτός από το πρόγραμμα και τις πολιτικές θέσεις θα αναδείξει και τη νέα ανθρωπογεωγραφία του κόμματος.

Με το πνεύμα που διακρίνει το άρθρο του ο Τσίπρας προδιαγράφει, ως ηγέτης του χώρου, ότι από τις εργασίες του συνεδρίου θα προκύψει ο νέος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χωρίς να βάρη του παρελθόντος. 

Εμπλουτισμένος με νέες ιδέες και νέα πρόσωπα θα δώσει την πολιτική μάχη για περάσει το τιμόνι της χώρας στα χέρια προοδευτική κυβέρνησης.