Ηλιόπουλος, Μπακογιάννης, Γερουλάνος: Τρεις υποδειγματικοί υποψήφιοι

Του Γ. Λακόπουλου

Ποιος θα είναι ο επόμενος  δήμαρχος Αθηναίων; Ο Ηλιόπουλος; Ο Μπακογιάννης; Ή μήπως ο Γερουλάνος; Και θα είναι καλός δήμαρχος; Θα ωφεληθεί η Αθήνα;

Απάντηση: όποιος και αν είναι, έχει κερδίσει ήδη μια μάχη:  την ευπρεπή δημόσια παρουσία.  Την μάχη του ήθους. Και οι τρεις αποδείχθηκαν υποδειγματικοί  υποψήφιοι, γιατί ήταν υποδειγματικοί αντίπαλοι μεταξύ τους.

Ο καθένας μπορεί να τους  βρει μειονεκτήματα και  πλεονεκτήματα, αρετές και αρνητικά στοιχεία.  Μικρότερη ή μεγαλύτερη σχέση με την πόλη. Ελκυστική ή όχι δημόσια σκηνική παρουσία.

Μπορεί να κρίνει θετικό,  φιλόδοξο, ανεφάρμοστο, ή πρόχειρο το πρόγραμμα τους. Μπορεί να υπολογίζει λιγότερο ή περισσότερο στον καθένα για το τελικό αποτέλεσμα της θητείας του. Να ποντάρει λιγότερα ή περισσότερα  στο στοίχημα για την ανόρθωση της  παραμελημένης Αθήνας.

Όμως και οι τρεις μαζί  κέρδισαν στοίχημα του πολιτικού πολιτικού πολιτισμού. Ποτέ ως τώρα, καμιά άλλη  εκλογική  αναμέτρηση στη Αθήνα και στην κεντρική πολιτική σκηνή δεν  εξελίχθηκε τόσο δημοκρατικά και  με αντιπαραθέσεις επί της ουσίας. Με επιχειρήματα και όχι με κραυγές.

Οι τρεις υποψήφιοι δεν εκτράπηκαν σε στείρες κατηγορίες ο ένας για τον άλλον. Δεν υπήρξαν χτυπήματα κάτω από τη μέση. Δεν δόθηκε στα κόμματά τους μεγαλύτερος ρόλος από αυτόν που τους ανήκει. Δεν προσπάθησαν επικρατήσουν με κατηγορίες κατά των αντιπάλων τους.

Μίλησαν για τον εαυτό τους και τα σχέδιά τους -έστω με υπερβολές ενίοτε.  Έστω ως αιθεροβάμονες. Παρουσίασαν τις απόψεις και τις θέσεις τους. Κατέθεσαν τις ιδέες και τις υποσχέσεις τους . Πρωτίστως  έκαναν διάλογους μεταξύ  τους. Χωρίς εντάσεις και διαξιφισμούς,  έριδες, υψηλούς τόνους, για τη δημιουργία εντυπώσεων.

Ήταν υποψήφιοι δήμαρχοι, όχι  οχήματα κομματικής επικράτησης και αντί για τις συνήθεις κοκορομαχίες έκαναν διασταυρούμενες συζητήσεις πειθούς.

Οι Αθηναίοι στάθηκαν τυχεροί αυτή τη φορά. Όσοι διεκδικούν την ψήφο τους τους σεβάσθηκαν.

Δεν  ξέρουμε  πόσο καλός  δήμαρχος θα είναι όποιος εκλεγεί.  Αλλά η προεκλογική παρουσία τους είναι κατάκτηση για την Αθήνα, για την Αυτοδιοίκηση και για την πολιτική ζωή τη χώρας. Κρίμα που δεν μπορούν να είναι δήμαρχοι και οι τρεις.