Η αβάσταχτη άγνοια των υπουργών Πολιτισμού

Από τον Μάκη Ανδρονόπουλο

Επειδή διαβάζουμε πως επίκειται ανασχηματισμός και αλλαγή υπουργού στο Πολιτισμού, αλλά και ότι η Όλγα Κεφαλογιάννη που το διεκδικεί, θέλει την ενοποίησή του με το Τουρισμού, και κυρίως επειδή η χώρα από τη μεταπολίτευση και μετά –με ελάχιστες εξαιρέσεις- έχει ατυχήσει στο Πολιτισμού, καλό θα είναι για την αποτελεσματικότητα των επιλογών του πρωθυπουργού να ξέρει τα εξής δύο:

Πρώτον, θα είναι ντροπή για την Ελλάδα η ταύτιση του τουρισμού με τον πολιτισμό. Το επιχείρησαν κι άλλοι στο παρελθόν. Θα είναι δραματικό διαρθρωτικό λάθος, αν όχι προκλητική βλακεία. Ειδικά αυτή την περίοδο που ο ελληνικός πολιτισμός είναι σε ενδιαφέρουσα και εγκυμονεί καλά πράγματα.

Δεύτερον, αυτόν ή αυτή που θα επιλέξει για το Πολιτισμού να τον/την υποχρεώσει να κάνει δύο πράγματα:

1) να δει τα 8 επεισόδια της παραγωγής του Netflix “The Eddy” για να καταλάβει πως την βγάζουν οι καλλιτέχνες και πως προκύπτει η δημιουργία. Σημειωτέον ότι τα δύο πρώτα επεισόδια έχει σκηνοθετήσει ο οσκαρικός Damien Chazelle, σκηνοθέτης της ταινίας «La La Land». Πρόκειται για την ιστορία ενός τζαζ κλαμπ στο Παρίσι και των μουσικών του που αν την είχε δει η κα Μενδώνη σίγουρα θα είχε διαχειριστεί διαφορετικά την πείνα των καλλιτεχνών, το μεροκάματο του ..τρόμου.

2) να μιλήσει επί τρεις ώρες με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Τεχνών Ελλάδας Παναγιώτη Νόιφελτ. Αν ο/η υπουργός είναι ως συνήθως άσχετος/η θα μάθει πολλά, αν δεν είναι άσχετος/η θα έχει την ευκαιρία να κατανοήσει τις νέες διεθνείς τάσεις στον πολιτισμό και τα εργαλεία της δημιουργικής βιομηχανίας (creative industries).

Τα περισσότερα πολιτικά πρόσωπα που διορίζονται για να διοικήσουν τον πολιτισμό, επειδή έχουν συνήθως ογκώδη άγνοια ή μονομερή γνώση, εμπλέκονται με παρέες και κυκλώματα που τους οδηγούν σε αδιέξοδα. Πρόσφατο παράδειγμα, ο διορισμός γενικού διευθυντή στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου που πριν κλείσει μήνας ζητείται η αντικατάστασή του…

ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK