Η ακαταμάχητη δύναμη της Θεοδώρας Τζάκρη

Tης Αγγελικής Σπανού

Αν διαβάσει κανείς το βιογραφικό της Θεοδώρας Τζάκρη θα διαπιστώσει ότι υπήρξε εξαιρετικά ικανή στην εκπλήρωση της φιλοδοξίας της να ασχοληθεί επαγγελματικά με τα κοινά.

Από την ηλικία των 28 χρόνων πήρε το βάπτισμα του πυρός στην τοπική αυτοδιοίκηση και από το 2004 και μετά εκλέγεται αδιαλείπτως βουλευτής, αρχικά με το ΠΑΣΟΚ.

Στα σαλόνια της εξουσίας την έβαλε ο Γιώργος Παπανδρέου ως υφυπουργό και από το 2015 εκλέγεται με τον ΣΥΡΙΖΑ – πάντα στην Πέλλα. Διετέλεσε υφυπουργός και επί πρωθυπουργίας Τσίπρα, ενώ μετά τις εκλογές ορίστηκε αναπληρώτρια τομεάρχης εξωτερικών με αρμοδιότητα για τον απόδημο ελληνισμό.

Η σχέση της με τη διπλωματία μάλλον δεν έχει καμία σχέση με την Αριστερά ούτε με την εκσυγχρονιστική κεντροαριστερά. 

«Ο κ. Μητσοτάκης απέδειξε ποια είναι η δικιά του απάτριδα και διεθνιστική αντιμετώπιση των βασικών μας εθνικών ζητημάτων. Είδατε την κωλοτούμπα τη χθεσινή την βορειομακεδονική…».

Αυτή η δήλωσή της (στον ρ/σ Alpha 989) είχε προκαλέσει σοκ στο ανανεωτικό κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και της ζητήθηκε να αναδιπλωθεί όπως-όπως. Το έκανε χωρίς κανέναν δισταγμό και χωρίς να είναι σαφές αν κατάλαβε γιατί προκάλεσε τόσο θόρυβο αυτό που είχε πει.

Τώρα βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο, με νέα γκάφα, δηλώνοντας στον “Εθνικό Κήρυκα” ότι πρέπει να αρθούν οι περιορισμοί για την ψήφο των ομογενών και ότι θα τους καταργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν επιστρέψει στη διακυβέρνηση.

Εδωσε μια θαυμάσια αφορμή στην κυβέρνηση να επιχειρήσει την αλλαγή του νόμου, έδειξε ότι δεν γνωρίζει τη γραμμή του κόμματός της και, βέβαια, ότι δεν έχει επίγνωση της μικρής επιρροής που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ στους ομογενείς σε σχέση με τη ΝΔ. 

Το ερώτημα που έχει σημασία δεν είναι γιατί παθαίνει τόσα πολιτικά ατυχήματα η Θ. Τζάκρη αλλά γιατί της ανατέθηκε θέση ευθύνης από την ηγεσία και μάλιστα σε έναν τομέα κρίσιμο για τις επόμενες εκλογές.

-Εκτιμήθηκε το παρελθόν της στο ΠΑΣΟΚ ως τεκμήριο τεχνογνωσίας;
-Απέδειξε επί κυβέρνησης Τσίπρα διαχειριστική ικανότητα και πολιτικές δεξιότητες;
-Προσθέτει η δημόσια παρουσία της στην εικόνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Και τελικά

-Είναι Αριστερή η Θεοδώρα Τζάκρη; Προοδευτική; Και  πώς αποδεικνύεται αυτό; Από τη συμμετοχή της στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ;

Τα ρεπορτάζ της εποχής αναφέρουν ότι ως υφυπουργός Εσωτερικών δεν είχε καλές σχέσεις με τον υπουργό Γιάννη Ραγκούση και τσακώθηκαν για τον Καλλικράτη και ότι ήταν πολιτική φίλη του Ανδρέα Λοβέρδου.

-Εχει σημασία τι πίστευε και τι πιστεύει, αν πιστεύει σε κάτι; ΄Η μετράει μόνο η μεταφορά της έδρας της από το ένα κόμμα στο άλλο;

-Η ανανέωση προσώπων που, όπως διακηρύσσεται, θα επιχειρήσει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει με όρους Τζάκρη;

-Το άνοιγμα στην κεντροαριστερά σημαίνει για την Κουμουνδούρου προσέλκυση επαγγελματιών του ΠΑΣΟΚ όπως  η βουλευτής Πέλλας ή προσέγγιση σε επίπεδο κώδικα αρχών και αξιών;

-Και μήπως προέχει αυτή η συζήτηση εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εννοεί το δεύτερο συνθετικό του ονόματός του;

Με την ευκαιρία, ο Μπάιντεν δίνει μαθήματα αριστερής σοσιαλδημοκρατίας αυτόν τον καιρό στις ΗΠΑ. Ξέρει κάτι γι αυτό η αναπληρώτρια τομεάρχης τους εξωτερικής πολιτικής;

ΑΠΟ ΤΟ TVXS