Η ανίκητη ηλιθιότητα

Του Ιωάννη Δαμίγου

Άντε δεν γνώριζες, να το δεχθώ, άντε δεν υπέθετες και αυτό να στο αναγνωρίσω, άντε και σε ξεγέλασαν, ένα ακόμη ελαφρυντικό υπέρ σου, μα ως εδώ τα γνωρίσματα της άγνοιας, ως εδώ! Τώρα που σου παρέδωσαν τα “πιστεύω” τους, εγγράφως, πρακτικά, ακόμα και οπτικά , τώρα ποιες να είναι οι αντιδράσεις σου άραγε; Κατ’ αρχή έχεις κάποια αίσθηση ανάγκης αντίδρασης; 

Σου έστειλαν εγγράφως την μεγάλη αρπαχτή τους στον λογαριασμό ενέργειας, νόμιμα, αφού συναίνεσες ευθαρσώς στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ! Η αντίδρασή σου ήταν άμεση! Έτρεξες να κάνεις διακανονισμό δόσεων, λες και έχεις πάρει δάνειο! Γνωρίζοντας όμως πως με τον επόμενο βαρύ λογαριασμό, δεν θα μπορέσεις να ανταποκριθείς, ούτε σε αυτόν, μα ούτε και στις δόσεις!

Κατανοητό μέχρι εδώ; Πάλι εγγράφως και με καλή δόση ειρωνείας (selfies), σου έστειλαν τον ληστρικό τους λογαριασμό στο ταμείο του supermarket, για εξόφληση! Και εδώ η αντίδρασή σου γρήγορη. Έκοψες από τις αγορές σου ό, τι χαιρόσουν και περιορίστηκες στα άκρως απαραίτητα τρόφιμα, το δυνατό. Ελάχιστη όμως η εξοικονόμηση που κατάφερες με στέρηση και πόνο! Δεν επαρκούν τα υπόλοιπα του όποιου μισθού για τα αγγλικά, τα γαλλικά και το φροντιστήριο της παραπαιδείας φίλων της υπουργού!

Κατανοητό και αυτό; Δέρνουν άγρια και απειλούν όχι μόνο την σωματική ακεραιότητα των φοιτητών παιδιών μας, αλλά και την ίδια τους την ζωή, με ευθείες βολές από λίγα μέτρα βομβίδων κρότου λάμψεις, στο πρόσωπο! Με οπτικές άπειρες αποδείξεις Εκπληκτική αντίθεση η κρατική αντιμετώπιση φοιτητών σε πανεπιστήμιο της Νορβηγίας, εν όψη εξετάσεων, με την μεταφορά … σκύλων στα δωμάτιά τους, που βοηθά στην απομάκρυνση του στρες! Αδιανόητο ε; (φωτογραφίες και βίντεο διαθέσιμα). Εδώ  η … υπουργός μεταφέρει τα μαύρα σκυλιά των ΜΑΤ στο πανεπιστήμιο! Κατανοητό, πιστεύω. και αυτό. 

Με λίγα λόγια, θα έπρεπε, αυτά τα λίγα και άλλα τόσα πολλά και καθημερινά κρατικά στημένα εμπόδια, με σπουδή, να σε έχουν οδηγήσει σε κάποιου είδους έντονης αντίδρασης. Αντίθετα εσύ, λόγω ανίκητης ηλιθιότητας, εξακολουθείς γητεμένος, να παρακολουθείς τα δελτία και τις εκπομπές τους, που σε αποχαυνώνουν ακόμα περισσότερο και σε καθιστούν μοιραίο και ανόητο παραστάτη τους.

Ακόμα και τώρα, που σου επιστρέφουν τα ανεξόφλητα γραμμάτια, με επιβαρυμένους τόκους βέβαια, που υπέγραψες εν λευκώ, σε ένα παραλήρημα ανίκητης …  ηλιθιότητας! Ευθέως!Σε όσους ελπίζουν σε πρόσκαιρη αλλαγή, μη έχοντας λάβει υπόψη τους, τους ανίκητους ηλίθιους, που είναι και η πλειοψηφία σε αυτόν τον τόπο. Και πάλι ευθέως!