Η αναβολή της ψήφισης του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό

Η αναβολή της ψήφισης του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό δείχνει αφενός μεν την προχειρότητα του “επιτελικού κράτους”, αφετέρου πως μάλλον ο λογαριασμός δεν βγαίνει.

Φαίνεται πως κάποιος θέλει να ξαναδεί το νομοσχέδιο και μάλλον είναι οι Βρυξέλλες που την ίδια ώρα θέλουν να μάθουν πού και πώς θα διατεθούν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης.

Από όσα είπε ο επικεφαλής του ESM μιλώντας στο συνέδριο του Economist οι Βρυξέλλες θα απαιτήσουν πρόσθετες και σκληρές μεταρρυθμίσεις για να μπαίνουν τα κοινοτικά χρήματα στην ελληνική οικονομία.

Για το ασφαλιστικό φαίνεται πως οι κοινοτικοί βλέπουν πως θα χρειαστεί πρόσθετος φόρος, αλλά η κυβέρνηση λέει ταυτόχρονα πως θα ελαφρύνει τη φορολογία με μείωση ασφαλιστικών εισφορών. Γίνεται;
 
«Επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις μας, ότι με αυτό το νομοσχέδιο η χώρα θα αναλάμβανε ένα τεράστιο βάρος και δεν θα ωφελούσε την ελληνική οικονομία, καθώς τα σχετικά κεφάλαια θα διέφευγαν σε funds που κερδοσκοπούν σε διεθνείς αγορές και φορολογικούς παραδείσους θα πει στο Tvxs ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Πετρόπουλος.
 
“Η συνεισφορά από τις καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις, στα 13 έτη ύπαρξης του ΑΚΑΓΕ, κυμαίνεται στα 550 εκατομμύρια ευρώ. Τα έσοδα από κύριες και επικουρικές συντάξεις δεν υπερβαίνουν το ποσό των 9,5 εκατομμυρίων ευρώ μηνιαίως.
 
Κι όμως, ομολογούν δημοσίως ότι από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) θα χρηματοδοτήσουν τη μετάβαση στην ιδιωτική (επικουρική) ασφάλιση. Το κόστος υπολογίζεται πάνω από 55 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο λογαριασμός δεν βγαίνει».

Η κυβερνητική αντίφαση φαίνεται να συνοψίζεται στο ότι θα δημιουργήσει δημόσιο έλλειμμα, ενώ η χώρα έχει συμφωνήσει στη δημιουργία πλεονασμάτων. Αναπόφευκτα όλα αυτά οδηγούν σε μέτρα για να βρεθεί ένας “κοινωνικός πόρος” που θα πληρώνει τη μεταρρύθμιση.

Μάλλον δεν πρόκειται για απλή “επιτήρηση” και μάλιστα αυξημένη, αλλά για κανονικό χαστούκι.