Η “αριστερά”, το νέο έργο που πάει για Όσκαρ!

Του Μέλιου Ανδρικόπουλου

” Όλα για πρώτη φορά, όλα για τελευταία φορά”. Βούδας

Η ”αριστερά΄΄ όπως δείχνουν τα γεγονότα, ξαναγεννιέται μέσα από τις στάχτες της. Αυτό που σίγουρα δεν της λείπει, είναι ότι διαρκώς βρίσκεται σε διαδικασία …επανίδρυσης!! Τα στελέχη της, βρίσκονται σε ετοιμοπόλεμη κατάσταση προς κάθε κατεύθυνση!! Παντού βλέπουν, παντού συναντούν εχθρούς!! ‘Ολοι είναι έτοιμοι να πυροβολήσουν τους πάντες γύρω τους!! Μιλάμε για πολύ σκληρό Γουέστερν!!

Το πρώτο, το πιο γρήγορο πιστόλι της υπόθεσης, είναι ο ευθυτενής αρχηγός, που δείχνει σαν να ήταν έτοιμος από καιρό…Χρησιμοποιεί δύο ”εξάσφαιρα” και πυροβολεί χωρίς έλεος ότι κινείται, αδιακρίτως!! Δεν έχει σημασία αν είναι φίλοι η εχθροί…Πρώτα πυροβολεί και μετά ρωτάει το όνομά τους…Ζούμε την Άγρια Δύση” της ”αριστεράς”!!

Κάθε μέρα και ένα νέο επεισόδιο!!Οι αντίπαλοι παίρνουν θέσεις, πυροβολούν ”εκ του συστάδιν”, αλλάζουν θέσεις και τοποθεσίες διαρκώς, πολλά από τα πυρά είναι άσφαιρα αλλά σημασία έχει να τρομοκρατηθεί ο αντίπαλος…Άλλοι, με χάρτινες ντουντούκες, απειλούν εκ του μακρόθεν..Ο σκηνοθέτης κουρασμένος πάει για ύπνο.

Ο βοηθός σκηνοθέτη έχει τον πρώτο λόγο και καθοδηγεί τον πρωταγωνιστή. Γυρίζει πλάνα χωρίς την έγκριση του σκηνοθέτη αλλά στα γουέστερν όλα επιτρέπονται!!Οι θεατές στις κερκίδες, απολαμβάνουν τις απανωτές ανατροπές σε ένα σενάριο που ξετυλίγεται ζωντανά μπροστά στα έκπληκτα μάτια τους!!Κουνάνε το κεφάλι δεξιά και αριστερά, δεν ξέρουν τι να πρωτοκοιτάξουν, αδυνατούν να προλάβουν και να αφομοιώσουν την τόσο πυκνή πλοκή που ξετυλίγεται μπροστά στα γουρλωμένα μάτια τους!! Όλοι συμφωνούν μόνο σε ένα πράγμα:

Η υπόθεση έχει τεράστιο ενδιαφέρον. Ούτε και και η πιο ευφάνταστη ”αριστερή προσωπικότητα” δεν θα μπορούσε να διαβλέψει αυτή την εξαιρετική ,πολύπλοκη και άκρως συγκλονιστική υπόθεση!! Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι όλοι μας απολαμβάνουμε και παρακολουθούμε καθημερινά αυτοτελή επεισόδια!!Οι πρωταγωνιστές και οι πρωταγωνίστριες με σινιέ ντύσιμο εποχής, εμφανίζονται στις οθόνες μας και λένε με στόμφο και βαθιά θεατρική παιδεία τις ατάκες τους . Τα λόγια τους κρύβουν βαθιά νοήματα, κρύβουν βαθυστόχαστα υπονοούμενα…

Η πολιτική έχει πάει περίπατο και οι διανοούμενοι από το Θιβέτ, το όρος Σινά και άλλα κέντρα φιλοσοφίας και διαλογισμού, αναδρομικά καταθέτουν τις άκρως και βαθιά φιλοσοφημένες ρήσεις τους!!Οι διαρκείς καθημερινές ανατροπές, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η υπόθεση έχει τεράστιο, παγκόσμιο κινηματογραφικό ενδιαφέρον…Πρόσφατα έγινε έκτακτη σύσκεψη των απανταχού κινηματογραφιστών και αποφάσισαν ομόφωνα ότι δεν μπορούν να καταλήξουν στο συμπέρασμα, αν πρόκειται για κωμωδία η τραγωδία!!

Στο μεταξύ οι ακροατές, οι αναγνώστες και οι θεατές ανακάλυψαν ότι πληρώνουν ακριβό εισιτήριο για να παρακολουθούν το θέαμα που προβάλλεται πλέον σε παγκόσμια εμβέλεια!! Δεν βαρυγκομούν όμως, όλοι τους δηλώνουν ευχαριστημένοι και αναφωνούν ομαδικά και υστερικά: Ας πάει και το παλιάμπελο!!Τέτοια σειρά με αλλεπάλληλα σασπένς, δεν έχει ξαναγνωρίσει ο τόπος μας!! Φυσικό είναι λοιπόν να πληρώνονται αδρά και οι πρωταγωνιστές της σειράς!!Το φιλοθεάμον κοινό, κιμπάρικο όπως πάντα, πληρώνει όσο-όσο, αρκεί η σειρά να συνεχιστεί!! Οι άνθρωποι ξεχνούν τα προβλήματά τους, δεν πάνε πλέον στον ψυχολόγο τους, αρχίζουν να δείχνουν μια ασυνήθιστη συμπάθεια στους όμορφους και τις όμορφες που πρωταγωνιστούν στη σειρά!!

Όλος ο λαός αναρωτιέται με περισσή συμπόνοια: Τι τραβάνε και αυτά τα παιδιά για να γυρνάνε καθημερινά τόσο δύσκολα πλάνα, ποιος τους μάτιασε και δεν μπορούν να βρουν στον Ήλιο μοίρα; Γιατί δεν μπορούν να ηρεμήσουν ούτε στιγμή και είναι διαρκώς σε ”επαναστατική γυμναστική;”Κάποιοι κακοπροαίρετοι υποστηρίζουν ότι αφού ο πρωταγωνιστής χαιρέτησε πρόσφατα τον μεγάλο, είναι φυσικό και επόμενο τα πράγματα να κυλίσουν όπως κυλούν…

Κάποιοι τολμάνε να αντιμετωπίσουν την υπόθεση με πολιτικούς όρους. Οι πιο ”σοβαροί” όμως τους το ξεκόβουν: ”Οι άνθρωποι προσφέρουν τεράστιο θέαμα, στην πονεμένη και πληγωμένη κοινωνία που υπερβαίνει την πολιτική σκοπιμότητα, τους πολιτικούς και την σοβαροφάνεια των βουλευτικών εδράνων”.Παράλληλα, διάφοροι πολιτικοί αναλυτές , προσπαθούν απεγνωσμένα και εναγωνίως να βρουν κάποια άκρη, κάποια λογική στην υπόθεση. Μιλούν στα κανάλια ακατάπαυστα, ο κόσμος που τους παρακολουθεί χάνει τη συνέχεια, γιατί πάει νωρίς για ύπνο και άντε την άλλη μέρα πάλι από την αρχή…

Το παράδοξο στην υπόθεση είναι ότι και από την άλλη μεριά αντίπαλοι, κατεβάζουν τους υπουργικούς στυλούς και ”σκοτώνονται” με τους συναδέλφους τους για το ποιος έχει δίκιο και ποιος έχει άδικο…Η υπόθεση έχει γίνει αιτία, να χαλάσουν και οι καλύτερες φιλίες!!Εν κατακλείδι, η ζωή είναι σύντομη, πάντα απρόβλεπτη, και όπως λέει ένα διάσημος διανοούμενος: ” Ό,τι σε κάνει να γελάς, να χαμογελάς και να περνάς καλά δεν είναι κακό!!’