Στέφανος Κασσελάκης: Ένας Πρόεδρος που μιλάει σαν διευθυντής εταιρείας

Του Νίκου Λακόπουλου

“Ξεσκονίζω ότι έχει ειπωθεί εδώ μέσα -Ελάτε να δουλέψετε”. Θέλω λύση τώρα», “δεν έχω άλλη επιλογή», “δεν είναι δικό μου πρόβλημα”. “Θέλω λύση. Έχω μάθει στη ζωή μου να ψάχνω τη λύση. Και να τη βρίσκω. Ποια η λύση όταν τα όργανα διστάζουν ή φαίνονται να διστάζουν να πάρουν αποφάσεις; Συζητήσεις επί συζητήσεων, γραφειοκρατία, εισηγήσεις που δεν έρχονται, λόγια που περιμένουμε να δούμε πότε θα γίνουν πράξη…

Ο Στέφανος Κασσελάκης έμοιαζε στην Κεντρική Επιτροπή σαν διευθύνων σύμβουλος εταιρείας που κατηγορεί τους υφισταμένους του ότι δεν δουλεύουν, το …τμήμα της Επιτροπής Δεοντολογίας λουφάρει και δεν παίρνει αποφάσεις και θα τον αναγκάσει να το καταργήσει και να πάει σε δημοψήφισμα για να λυθεί ένα πρόβλημα που τον εμποδίζει στη δουλειά: ο πρόεδρος σε ένα αριστερό κόμμα δεν είναι.. διευθυντής.

Φαίνεται πως η δουλειά δεν γίνεται κι ο διευθυντής αναγκάζεται να μαλώσει τα στελέχη, αλλά και να τα προειδοποιήσει: “Σας το λέω και δεσμεύομαι. Είναι η τελευταία φορά όσο θα είμαι πρόεδρος, που τα εσωκομματικά απασχολούν τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Η τελευταία φορά!».

Θα μπορούσε να θεωρηθεί βέβαια αυταρχικός, αλλά με πατερναλιστικό τρόπο γίνεται ανθρώπινος αν και όπως φαίνεται δεν βρίσκει ανταπόκριση:

«Αντιλαμβάνομαι προσωπικές σχέσεις ετών. Καταλαβαίνω τους συναισθηματικούς δεσμούς ανθρώπων που συναντήθηκαν και γαλουχήθηκαν κάτω από την ίδια στέγη. Νιώθω τη δυσκολία σας να αποχωριστείτε ένα κομμάτι κοινής ζωής. Αναρωτηθείτε όμως: Τα τελευταία χρόνια είστε, αλήθεια, κάτω από την ίδια στέγη έχοντας το ίδιο όνειρο;».

Τι ζητάει ο Πρόεδρος και τι προσφέρει; «Για όλους εσάς που μου λέτε «σε στηρίξαμε»: Ευχαριστώ, είμαι ευγνώμων, αλλά από εδώ και πέρα αυτό δεν έχει σημασία για μένα. Δουλέψτε, φέρτε αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κοινωνία, και θα σας στηρίξω πρώτος εγώ.

Για όλους εσάς που στηρίξατε άλλους συνυποψηφίους: Καλά κάνατε και μου είναι τελείως αδιάφορο. Δουλέψτε, φέρτε αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κοινωνία, και θα σας στηρίξω πρώτος εγώ».

«Δεν χρειάζονται μεγάλοι φάκελοι – όλα σε δημόσια θέα. Διαφορετικά, δεν έχω άλλη επιλογή από το να ζητήσω από τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσουν. Και μπορώ πολύ εύκολα και πολύ γρήγορα να το κάνω με αίτημα του 15% των μελών».

Ο Στέφανος Κασσελάκης απευθυνόμενος στην Κεντρική Επιτροπή είπε καθαρά: “Βαρέθηκα να ακούω αναλύσεις. Εξασφαλίστε στον ΣΥΡΙΖΑ την ίασή του από τα πρόσωπα που τον πληγώνουν και τον μικραίνουν. Καταδικάστε τη συμπεριφορά τους στην πράξη. Πάρτε απόφαση άμεσα και καθαρά! Όπως λειτουργούν οι ζωντανοί πολιτικοί οργανισμοί και όχι οι ξεχασμένοι από τον χρόνο. Λύση τώρα!».

Το κόμμα είναι άρρωστο και ο ιός είναι τα πρόσωπα που το πληγώνουν -που το μολύνουν ως μιάσματα προφανώς. Ο γιατρός είναι ο ίδιος ο μάνατζερ που αναγκάζεται να γίνει αυστηρός, αλλά αντιλαμβάνεται, νιώθει, καταλαβαίνει. Είναι αυτός που υπόσχεται ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα φτιάξει ένα ξεκάθαρο, δημόσια κοστολογημένο πρόγραμμα μέχρι τις επόμενες εκλογές – ένα οραματικό πρόγραμμα που θα επιτρέψει στους πολίτες αυτού του ιστορικού τόπου να ζήσουν το Ελληνικό Όνειρο».

Είναι αυτός που εξηγεί τι είναι η Αριστερά και συγκεκριμένα η …επαγγελματική Αριστερά. «Γιατί Αριστερά σήμερα δεν είναι να αναμασάς χιλιάδες λέξεις χωρίς να λες τίποτα. Είναι η κυβερνώσα Αριστερά, με επαγγελματισμό, συνοπτικό λόγο, ξεκάθαρες και κατανοητές προτάσεις, με βαθιά κοινωνική, ανθρωπιστική και οικολογική πυξίδα».

«Τέλος η κομματίλα και η καμαρίλα. Έξω στην κοινωνία. Όλοι και όλες. Αυτήν υπηρετούμε και όχι προσωπικές φιλοδοξίες. Η πολιτική ως λειτούργημα και όχι ως επάγγελμα!». Εμπρός!

Ανάμεσα σε αυτούς που αποχώρησαν από τη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ήταν ο Αντώνης Κοτσακάς, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας.

Ήταν αυτός που είπε πως τα μέλη της επιτροπής λογοδοτούν μόνο στο Συνέδριο, προσθέτοντας ότι δεν εντέλλεται από κανέναν και τηρεί τις διαδικασίες που προβλέπει το Καταστατικό του κόμματος.

Γιατί αυτό ήταν η ομιλία του Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή εντολές σε υφισταμένους που αν κάνουν κριτική θα τους διαγράψει, αν διαφωνούν δεν θα τους βάλει στα ψηφοδέλτια -και ήδη ζητά… βιογραφικά μέσα από το ISyriza.gr -αναζητά δηλαδή αντικαταστάτες για όσους κάνουν… απεργία.

Πιθανόν ένας μάνατζερ εταιρείας θα ήταν πιο προσεκτικός στις εκφράσεις του αλλά ο Κασσελάκης φαίνεται πως άλλα έμαθε στην Goldman Sachs κι αν υπάρχει κάτι ως πολιτικό μήνυμα στην ομιλία του -πέρα από το ότι οι δουλειές δεν γίνονται με… δημοκρατία και σάλτσες… Πουμαρό- είναι πως το κόμμα πρέπει να αποχτήσει…. επαγγελματισμό!

Δεν μιλά για ριζοσπαστική ή ανανεωτική αριστερά -αυτά είναι “χαζομάρες”, αλλά για… επαγγελματική αριστερά.

Πλάνο- δουλειά- αποτέλεσμα. Αυτό είναι το πολιτικό όραμα του προέδρου που θέλει να γίνει διοικητής σε μια ομάδα εργασίας ξέροντας πως ακόμα και στις εταιρείες όταν ο διευθυντής δεν φέρνει αποτέλεσμα απολύεται.

ΑΠΟ ΤΟ RADAR.GR