Θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης είναι προσωρινός πρόεδρος

Του Νίκου Λακόπουλου

Με τον ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη θέση ο Στέφανος Κασσελάκης έχει αποτύχει παταγωδώς και όσοι τον υποστηρίζουν ή τον αποδέχονται ως εκλεγμένο αναζητούν πλέον ανοιχτά μια λύση που θα αποτρέψει μια ακόμα ήττα του κόμματος στις ευρωεκλογές.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ένα πρόσωπο με ειδικό βάρος που την περασμένη εβδομάδα παραιτήθηκε από μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, μιλώντας στο Κontra τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια του:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει τα στρατηγικά πλεονεκτήματα και δεν είναι αξιόπιστος φορέας. Ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ελκυστικός».

«Από κόμμα ενότητας μέσα από τη διαφορετικότητα, από κόμμα διαλόγου και συμπερίληψης, βλέπουμε να μετασχηματίζεται σε ένα μόρφωμα αυταρχισμού”.

Σε περίπτωση που η αξιωματική αντιπολίτευση δεν πετύχει τους στόχους της στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, θα τεθεί θέμα ηγεσίας, όπως είπε και το ερώτημα είναι τι θα συμβεί αν ο Στέφανος Κασσελάκης αρνηθεί να παραιτηθεί.

Το 64% των ψηφοφόρων πιστεύει πως η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ θα χειροτερεύσει και μόλις το 10,5% ότι θα βελτιωθεί σύμφωνα με τις Τάσεις της MRB.

Mεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ μόλις το 39,4% πιστεύει πως η κατάσταση θα βελτιωθεί, με το 38% να πιστεύει πως θα χειροτερεύσει!

Ο Στέφανος Κασσελάκης στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός είναι τρίτος, ενώ στη δημοτικότητα είναι πέμπτος- πίσω από την Ζωή Κωνσταντοπούλου- ωστόσο ο ίδιος επιμένει πως θα κερδίσει τον Μητσοτάκη και θα γίνει πρωθυπουργός.

“Αυτή τη στιγμή μπορώ να σας πω ότι οι οργανώσεις μας συνεδριάζουν, ότι υπάρχει πολύ καλό κλίμα, έρχεται πολύς νέος κόσμος και όταν παράγεις πολιτική με διάδραση με την κοινωνία, κερδίζεις. Απλά δεν γίνεται αυθημερόν.

Χρειάζεται λίγος χρόνος” θα πει μιλώντας στην ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά.

Στην ερώτηση αν στο ευρωψηφοδέλτιο θα δούμε προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ή θα δούμε περισσότερο καινούργιους υποψηφίους που δεν ταυτίζονται σήμερα με το κόμμα ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε πως “αυτό εξαρτάται από το ποιος θέλει να κατέβει με το κόμμα μας. Προφανώς όποιος είναι να κατέβει θα πρέπει να ευθυγραμμίζεται με τη φιλοσοφία μας, η οποία είναι ξεκάθαρα, όπως είπα, παρεμβατική”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναζητά υποψήφιους και “νέα λαμπρά μυαλά” για να αντικαταστήσει την σημερινή ομάδα και λέει καθαρά πως δεν εμπιστεύεται τα στελέχη του κόμματος.

Το ερώτημα είναι αν τον εμπιστεύονται πια και κείνα και ιδιαίτερα οι βουλευτές που έχουν απομείνει στην κοιβοβουλευτική του ομάδα.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ πέσει κι άλλο οι μισοί από αυτούς δεν θα ξαναεκλεγούν.

Ο Στέφανος Κασσελάκης τους λέει καθαρά πως μπορεί να μην είναι καν υποψήφιοι, αφού θέλει να τους αντικαταστήσει με “νέα λαμπρά μυαλά”-που πλην της Διάνας Βουτυράκου- δεν… έχει βρει ακόμα.

Οι Τάσεις της MRB πάντως αποκάλυψαν πως μόνο το 40% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ εμπιστεύονται τον Κασσελάκη και πιστεύουν ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί.

Πού σημαίνει πως ακόμα και αν ο σημερινός -και μάλλον προσωρινός- πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και να βρεί νέα πρόσωπα για τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ θα δυσκολευθεί να βρει ψηφοφόρους.