Η αρμονία μεταξύ φαγητού και κρασιού.

Απο την Καλυψώ.

Το σωστό ταίριασμα μεταξύ φαγητού και κρασιού επαφίεται στην έμπνευση του κάθε καλού γνώστη!
Τόσο το φαγητό όσο και το κρασί μπορεί να αναδειχθούν καλύτερα από έναν σωστό συνδυασμό μεταξύ τους. Το σωστό κρασί μπορεί να δώσει έμφαση στις γαστρονομικές πλευρές ενός φαγητού και ανάλογα ένα κρασί μπορεί να λάμψει όταν συνοδεύεται από το σωστό φαγητό.

Η τεχνική αυτών των συνδυασμών ανάγεται στον 19ο αιώνα, όταν οι Γάλλοι μάγειρες ταξίδευαν ανά την Ευρώπη δείχνοντας στους άλλους λαούς τα γαλλικό “savoir-vivre”. Από τότε λοιπόν συνηθίσαμε ότι η σαμπάνια συνοδεύει τα στρείδια, το λευκό κρασί τα θαλασσινά και το κόκκινο τα κρέατα…
Αυτοί όμως οι κανόνες έχουν πολύ ορθά και πολλές φορές έκτοτε παραβιαστεί.

Μερικές απλές συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν ώστε να ταιριάξουμε αρμονικά το φαγητό με το κρασί μας, χρησιμοποιώντας τη φαντασία μας και ξεπερνώντας τα όρια των αυστηρών τυπολατριών.
Η παραδοσιακή μέθοδος των «χρωμάτων», δηλαδή κόκκινο ξηρό κρασί με κόκκινο κρέας, λευκό ξηρό, με λευκό κρέας η ψάρι, και λευκό γλυκό κρασί, με τα γλυκά, παρόλο που ισχύει πάντα, παρέχει και τη δυνατότητα για εξαιρέσεις και δημιουργικότητα στην επιλογή των κρασιών.
Για παράδειγμα καλό είναι να θυμάστε πάντα ότι το «βάρος» και το «μπουκέ» ενός κρασιού, προηγείται από την επιλογή του χρώματος, για το φαγητό που θα συνοδέψει.
Αρκετά φαγητά, «καλύπτουν» τους αδένες της γεύσης που έχουμε στο στόμα μας, και επηρεάζουν τη γεύση ενός κρασιού. Τα φαγητά αυτά είναι «δυνατά» τυριά, αυγά, σοκολάτα, ξύδι, σπανάκι, «παχιά» ψάρια, και γενικά πιάτα με ισχυρά καρυκεύματα. Για τα φαγητά αυτά καλό είναι να χρησιμοποιήσετε σα συνοδό ένα «λαμπερό», ισχυρής γεύσης κρασί, αλλά μην ανοίξετε και το καλύτερο που διαθέτετε, διότι η εμπειρία από την κατανάλωση του, θα χαθεί στις ισχυρές γεύσεις των φαγητών που αναφέραμε.

Η «μυρωδιά ή η γεύση» ενός φαγητού, παίζει πάντα το ρόλο της στην επιλογή του ανάλογου κρασιού. Ένα πιάτο με ένα «ξιδάτο» φαγητό απαιτεί ένα εξ ίσου μεγάλης «οξύτητας» κρασί για να συνταιριαστεί, και δεν ταιριάζει με κάτι ελαφρύ που δεν έχει ισχυρή επίγευση.

Ανάλογα, πολύ αλατισμένα πιάτα απαιτούν σχετικά γλυκά λευκά κρασιά, η κόκκινα με φρουτώδεις τόνους στη γεύση τους.
Αν ένα πιάτο είναι «γλυκό» λόγω της σάλτσας που το συνοδεύει, διαλέξτε ένα σχετικά γλυκό κρασί, αλλά όχι ένα πολύ γλυκό, που θα καταστρέψει τη γεύση του. Αν αντίθετα προτιμείστε ένα ξηρό κρασί θα σας αφήσει μια δυσάρεστη και πικρή γεύση.

Και θυμηθείτε, είτε είστε πρωτόπειροι στο συνδυασμό του κατάλληλου φαγητού με το ανάλογο κρασί η έμπειροι γευσιγνώστες, ο καλύτερος συνδυασμός είναι αυτός που ταιριάζει περισσότερο στη γεύση σας.