Η Δημοκρατία σε καραντίνα

Του Νίκου Φωτόπουλου

Από την καραντίνα στην κάλπη, το νέο Μνημόνιο και τον Ορμπανισμό.

Ζούμε μαύρες μέρες για τη Δημοκρατία.

Ασφυκτικοί περιορισμοί στις μετακινήσεις των πολιτών. Υποχρέωση γραπτής αναφοράς στις Αρχές για τις πιο στοιχειώδεις μετακινήσεις σε σουπερμάρκετ και φούρνους. Απαγόρευση συναθροίσεων. Υποχρεωτικό λουκέτο σε οικογενειακά μικρομάγαζα, που αποτελούν τη μεγάλη πλειονότητα των επιχειρήσεων της χώρας. Εξαναγκαστική φτωχοποίηση εκατομμυρίων ανθρώπων.

Ο πρωθυπουργός ζητά από του βήματος της Βουλής δήλωση μετανοίας πολιτικών αρχηγών της αντιπολίτευσης. Εκείνοι του απαντούν, ψύχραιμα και υπεύθυνα, ότι θα πραγματοποιήσουν πορεία με ελάχιστο αριθμό συμμετεχόντων και με τήρηση όλων των υγειονομικών  μέτρων προφύλαξης. Ο πρωθυπουργός δεν ικανοποιείται και  επανέρχεται εξοργισμένος, ζητώντας απόλυτη συμμόρφωση προς τας υποδείξεις. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τηλεφωνεί στους πολιτικούς αρχηγούς και τους απειλεί με συλλήψεις και αστυνομική βία. Την επομένη, συλλαμβάνονται πολίτες για το…αδίκημα της…διανομής φυλλαδίων. Λίγες ώρες αργότερα, εκδίδεται αστυνομική διαταγή για την απαγόρευση των υπαίθριων συναθροίσεων άνω των 4 ατόμων.

Πρόκειται για αντιδημοκρατική εκτροπή, η οποία θυμίζει τις πιο μαύρες εποχές του σκληρού αστυνομικού κράτους της Δεξιάς.

Είναι η Δεξιά που γνωρίσαμε απ’ τα παλιά τα χρόνια.

Το lockdown του Μητσοτάκη δεν είναι υγειονομικό. Δεν επιβάλλεται για την αντιμετώπιση της επικίνδυνης πανδημίας. Έχει πολύ ευρύτερες διαστάσεις.

Δεν έπιασε ο πόνος την κυβέρνηση για τη ζωή και την υγεία των πολιτών. Άλλωστε, οι ταξικές διαστάσεις του συγκεκριμένου lockdown είναι τέτοιες, που αποκλείουν μεγάλα τμήματα του λαού από την πρόσβαση σε θεμελιώδη συνταγματικά αγαθά : παιδεία, υγεία, εργασία, ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, συμμετοχή στην κοινωνική και πολιτική ζωή.

Το lockdown είναι μέρος μιας αδιάσπαστης αλυσίδας στους σχεδιασμούς του Μητσοτάκη : καραντίνα, πρόωρες εκλογές, νέο Μνημόνιο, βίαιη φτωχοποίηση, στέρηση δικαιωμάτων, ανελευθερία, Ορμπανισμός.

Μας οδηγεί από την καραντίνα στην πρόωρη κάλπη, με τα κόμματα σε λουκέτο, με τις συναθροίσεις απαγορευμένες, με τις μετακινήσεις ασφυκτικά περιορισμένες, με τις κοινωνικές συναναστροφές απαγορευμένες, με τους πολίτες έγκλειστους και απομονωμένους, με τα ΜΜΕ σε μονοφωνία, με την κοινωνική πλειοψηφία αποκλεισμένη. Δηλαδή, με δυο λόγια, με τη Δημοκρατία στην καραντίνα.

Η κυβέρνηση, υβρίδιο νεοφιλελευθερισμού και ακροδεξιάς, κάνει πράξη το δόγμα Βορίδη. Παρεμβαίνει στο κράτος και την κοινωνία, με στόχο να καταστεί αδύνατη η επάνοδος των προοδευτικών δυνάμεων στη διακυβέρνηση της χώρας.

Το σταδιακό ”γλίστρημα” στον Ορμπανισμό επιταχύνεται.

Δεν θα σταματήσουν, αν δεν τους σταματήσουμε.