Η Δικαιοσύνη στο Βέλγιο βάζει δύσκολα στους Έλληνες δικαστές και η Εύα Καϊλή οδηγεί το ΠΑΣΟΚ στο τέλος του

Του Νίκου Λακόπουλου

Η σύλληψη της Εύας Καϊλή είναι ένα πρόβλημα για το ΠΑΣΟΚ που επιχειρεί να το στείλει στη Νέα Δημοκρατία -αφού ήταν “Δούρειος Ίππος” της, αλλά και για την ελληνική Δικαιοσύνη: η ευρωβουλευτής είναι Ελληνίδα και οι ελληνικοί ποινικοί νόμοι εφαρμόζονται σε ημεδαπούς και αλλοδαπούς, ανεξάρτητα από τους νόμους του τόπου τέλεσης.

Επιπλέον η ελληνική Δικαιοσύνη χρωστάει απαντήσεις για τον τρόπο που αντιμετωπίζει μέγιστα θέματα με υποκλοπές και σκάνδαλα με μηδενικά αντανακλαστικά σαν κι αυτά που έχουν οι Βέλγοι: στην περίπτωση Καϊλή αξιοποιήθηκε εκεί η έρευνα που έκανε ένας… “Βαξεβάνης”.

Στην Ελλάδα η Δικαιοσύνη δεν έχει τέτοια αντανακλαστικά, αν και η αντίδραση ήταν άμεση: η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος δεσμεύει τα εν Ελλάδι περιουσιακά στοιχεία της Εύας Καϊλή, αλλά και μελών του οικογενειακού της περιβάλλοντος με ασυνήθιστη ταχύτητα.

Το ΠΑΣΟΚ προχώρησε στην διαγραφή της Καϊλή με την διευκρίνιση του Νίκου Ανδρουλάκη ότι ήθελε να την διαγράψει από τις 26 Ιουλίου αλλά το ενδεχόμενο μιας κρίσης εσωστρέφειας, σε συνδυασμό με την μετατόπιση της συζήτησης από το ζήτημα της παρακολούθησής του, φρέναραν τις αποφάσεις του.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καλού-κακού διαγράφει αναρτήσεις του για την Καϊλ΄ή και δηλώνει πως θα δείξει μηδενική ανοχή και δεν θα επιτρέψει φαινόμενα που πληγώνουν τον κόσμο της παράταξης, ενώ έδειξε απόλυτη ανοχή και εξακολουθεί να δείχνει σε άλλους “Δούρειους Ίππους” στο κόμμα του.

Η προσπάθεια να χρεώσει την Καϊλή σε άλλο κόμμα με το επιχείρημα πως ήθελε να την διαγράψει, αλλά δεν το έκανε είναι παιδαριώδης:

“Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ ξέρουν πάρα πολύ καλά τι συνέβη τους τελευταίους μήνες, πως αξιοποίησε η ΝΔ τη συμπεριφορά της κυρίας Καϊλή- και άρα το να μιλάνε με αυτό τον τρόπο σε εμάς νομίζω ότι αποτελεί τουλάχιστον ασέβεια».

Η Εύα Καϊλή ήταν το ΠΑΣΟΚ

Η Εύα Καϊλή όμως ήταν στο ΠΑΣΟΚ και με αυτή την ιδιότητα δρούσε υποστηρίζοντας ανοιχτά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και πουλώντας εκδουλεύσεις με αμοιβή στο Κατ΄αρ πριν κληθεί να διανυκτερεύσει σε ένα κελί στις Βρυξέλλες πράγμα που δεν θα συνέβαινε στην Αθήνα.

Πρώτα-πρώτα γιατί εκεί η Δικαιοσύνη λειτουργεί διαφορετικά από την Ελλάδα και οι δημοσιογράφοι δεν αντιμετωπίζονται ως “συκοφάντες”, ούτε πάνε στο δικαστήριο τους εισαγγελείς που “σκαλίζουν” υποθέσεις και απειλούν μάρτυρες.

Φαίνεται πως εκεί οι δικαστές διαβάζουν εφημερίδες και σε μια καταγγελία που δημοσιεύεται σε εφημερίδα δεν ζητάνε αποδείξεις από τον δημοσιογράφο, αλλά ερευνούν την υπόθεση και τις βρίσκουν.

Αντίθετα στην Ελλάδα ένας πρώην Πρόεδρος Δημοκρατίας, ο Προκόπης Παυλόπουλος, αναρωτιέται αν “η Δικαστική Εξουσία αξιοποιώντας, κατά τον προορισμό του, τον «θώρακα» της συνταγματικώς κατοχυρωμένης (άρθρο 87 του Συντάγματος) προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των λειτουργών της, θα βρει υπό τις συγκεκριμένες κρίσιμες περιστάσεις το θάρρος να υπερασπισθεί την «φυσική» αποστολή της αναδεικνυόμενη σε υπεύθυνο «θεματοφύλακα» του Κράτους Δικαίου”.

Η Καϊλή ήταν η εκλεκτή των προέδρων του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια -μάλλον όχι για τα πολιτικά της προσόντα- και όσοι “έπεσαν από τα σύννεφα” θα πρέπει να περιμένουν εξελίξεις από την πορεία της δικαστικής έρευνας.

Η Καϊλή τελειώνει το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ

Το ΠΑΣΟΚ δικαιολογημένα ανησυχεί για τον αντίκτυπο της υπόθεσης στις εκλογές γιατί η Εύα Καϊλή ήταν το ΠΑΣΟΚ της διαπλοκής, το “φωτεινό” πρόσωπο ενός διεφθαρμένου συστήματος που δεν αφορά μόνο ένα πρόσωπο, ούτε ένα κόμμα.

Η σύλληψή της, πάνω που το Κίνημα που έγινε κόμμα με δύο ονόματα -το ένα μοιάζει με όνομα.. απορρυπαντικού, επαναφέρει μνήμες διαπλοκής και σκανδάλων που δεν μπορεί να διαγράψει ο Νίκος Ανδρουλάκης μαζί με τα τουίτ του που την αφορούσαν.

Βέβαια ο Νίκος Ανδρουλάκης το είχε καταλάβει πως ήταν Δούρειος Ίππος, αλλά δεν τόλμησε να κάνει κάτι. Ίσως γιατί αυτό που εκπροσωπούσε η Εύα Καϊλή ήταν πιο ισχυρό από τον ίδιο.

Που δεν θα επιτρέψει -λέει- αυτό που έχει επιτρέψει ήδη και σε άλλους Δούρειους Ίππους. Που θα τους βρει μπροστά του στην προσπάθεια να αποδείξει πως είναι ηγέτης κι όχι διαχειριστής ενός κόμματος που μπορεί η Καϊλή να έχει “τελειώσει”.