Η εκτροφή … των Neanderthals

Toυ Ιωάννη Δαμίγου

Ένα είδος που ευδοκιμεί στις “εκπαιδευτικές” διαμορφούμενες συνθήκες, είναι αυτό του επανερχόμενου θριαμβευτικά εξαφανισμένου μέχρι πρότινος, εκτρεφόμενου εγχώριου Neanderthal. Έχει εκτραφεί και ελευθερωθεί πειραματικά στην χώρα τα τελευταία χρόνια και μετά από προσεχτικές παρατηρήσεις και απαραίτητες επεμβάσεις διόρθωσης, πλέον χρησιμοποιείται για συγκεκριμένους πολιτικούς κυρίως αλλά και … κοινωνικούς σκοπούς και δράσεις.

Η εκτροφή δεν απαιτεί ιδιαίτερα κεφάλαια, ευτυχώς υπάρχουν οι κρατικές “λίστες” ανέμελης διαφημιστικής χρηματοδότησης, στο απαραίτητο “εργαλείο” αυτό της τηλεόρασης και του τύπου, ως μέσα “εκπαίδευσης”. Με “ελαφρά” έως πολύ “ελαφρά” ελκυστικά προγράμματα, δοκιμασμένα αναμασημένα και ελεγμένα χωρίς κόκκαλα, προσφερόμενα ως τροφή, από ειδικούς θεωρητικούς εμμονικούς κονφερασιέ και αγράμματες, ακροκεντρώα μακιγιαρισμένες “παιδούλες”, πλασάρουν τις επιτηδευμένες λοβοτομές.

 Έκτοτε οι εκτρεφόμενοι Neanderthals χρησιμοποιούνται συντεταγμένα (περίπου) σε διάφορες ειδικές αποστολές, με ένα κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα, αυτό του υψωμένου κινητού, ως συμπλήρωμα και προέκταση του λοβοτομημένου σημείου του εγκεφάλου. Περπατούν κινητό, οδηγούν κινητό, τρώνε κινητό, συζητούν κινητό, τουαλέτα κινητό, κοιμούνται κινητό…

Άλλοι έχουν ταχθεί σε επιδρομές στα κοινωνικά δίκτυα, προκαλώντας αναγούλα από τον βιασμό της γραμματικής, του συντακτικού, τα εκλεπτσμένα επίθετα και τα χαοτικά μηνύματα. Άλλοι μετέχουν μόνιμα στο αιώνιο καρναβάλι τους, με περικεφαλαίες, χιτώνες , παπάδες με εικονίσματα ανά χείρας, σπαθοφόρους ιππείς (πάντα με το κινητό στο χέρι). 

Ακόμα θα συναντήσει κανείς και διαβαθμισμένους Neanderthals παρέα , με ριχτό πουλόβερ στους ώμους και κολωνάτο ποτήρι με κόκκινο κρασί στο χέρι. Κάποιοι άλλοι υποδέχονται πρόσφυγες, μόνο ξανθούς με γαλανά μάτια (συνίσταται) και ξεναγούν σε μουσεία μόνο τα παιδάκια τους με ανάλογα χαρακτηριστικά. Ενώ άλλοι “ξεναγούν” τα σκουρόχρωμα παιδάκια και τους γονείς τους στο … Αιγαίο , με pushbacks πνιγμού στα κύματα.

Μερικοί “αγανακτισμένοι” Neanderthals οπαδοί του νόμου Lynch, έχουν  βάλει τα παιδάκια τους επάνω στα λευκά “γουνάκια” των ώμων, πάντα με το κινητό στο υψωμένο χέρι και απαιτούν με έκτακτο στρατοδικείο την επιβολή ποινής θανάτου, έξω από ένα σπίτι. Ακόμα και κάποια περιφερόμενη Neanderthal σε κανάλια, παιδική “ψυχολόγος” που χρειάζεται ψυχίατρο (μεταξύ μας), πριν να ψάχνει και αυτή δικηγόρο να την αναλάβει μετά από κάποιο ανεπανόρθωτο κακό, κυκλοφορεί … μεταξύ μας! 

Η τελευταία ενισχυμένη έκδοση  Neanderthals, είναι η επιτιθέμενη σφόδρα εναντίον των καλλιτεχνών, που έλαβαν μέρος και τίμησαν με την συναυλία, τα αντιπολεμικά μηνύματα και την στήριξη στους πρόσφυγες και μάλιστα τραγουδιστές διαφόρων πολιτικών αποχρώσεων!Τέλος είναι και οι Neanderthals κατά μόνας (οι περισσότεροι), όπως ο θορυβώδης γείτονας, ο “κασκαντέρ” οδηγός του δρόμου, ο μόνο αυτός βιαστικός, που σου παίρνει την θέση στο περίπτερο, ο αναιδής επιβάτης που ορμά στο βαγόνι εμποδίζοντάς σε να εξέλθεις με τους υπόλοιπους, ο αγενής που φωνάζει στο κινητό λες και είναι μόνος του στο λεωφορείο, ο (οι) άπλυτος δίπλα σου που μυρίζει από τον .. χειμώνα και χωρίς λόγο επιτίθεται στον σκουρόχρωμο (καθαρό) πρόσφυγα. 

Και άπειροι άλλοι καθημερινοί Neanderthals “εφιάλτες” που είναι εκπαιδευμένοι να δυσκολεύουν την ζωή των …υπολοίπων και των … λιγότερων.Έχουν πολλαπλασιαστεί τελευταία οι Neanderthals και ανησυχώ πως θα αντιδράσουν στην πείνα που πλησιάζει καλπάζοντας ξεσέλωτο και κρατά δρεπάνι στο υψωμένο χέρι, όχι κινητό!