Η Ελλάδα (τους) και η δημοκρατία (τους)

Του Τάσου Παππά

Παιχνίδια με τη φωτιά παίζουν το τελευταίο διάστημα υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες. Η ανησυχία τους που οφείλεται στη μείωση της επιρροής του κόμματός τους και η αλαζονεία τους που απορρέει από την αντίληψή τους ότι είναι οι ιδιοκτήτες της χώρας έχουν δημιουργήσει έναν εκρηκτικό συνδυασμό. Πριν από λίγες μέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό ΣΚΑΪ μας είπε ότι οι πολιτικοί αντίπαλοι της Νέας Δημοκρατίας επιχείρησαν να καταλύσουν τη φιλελεύθερη κοινοβουλευτική δημοκρατία, αλλά απέτυχαν επειδή η κοινωνία και οι θεσμοί αντιστάθηκαν.

Οταν του ζητήθηκαν εξηγήσεις, είπε κάτι που παραπέμπει στο «άρες, μάρες, κουκουνάρες». Ο πρωθυπουργός και προϊστάμενός του δεν έκανε καμιά διορθωτική δήλωση για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Η κατηγορία είναι βαριά. Ο κ. Οικονόμου, με λίγα λόγια, μας είπε ότι υπήρξε απόπειρα πραξικοπήματος. Πότε; Δεν το διευκρίνισε αλλά από τα συμφραζόμενα καταλαβαίνουμε ότι αναφερόταν στο 2015. Ποιοι το οργάνωσαν; Ούτε αυτό αποκάλυψε, αλλά διά της πλαγίας φωτογράφιζε τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο αυτονόητο ερώτημα «γιατί δεν το είπατε τότε και κυρίως γιατί όταν ήρθατε στα πράγματα δεν κινήσατε τις διαδικασίες για να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι;» δεν έχουν δώσει απάντηση. Γιατί; Μα, προτιμούν να διακινούν βιτριολικές φήμες από το να παρουσιάζουν στοιχεία που θα αποδεικνύουν όσα υποστηρίζουν. Κλασική πρακτική της Δεξιάς.

Στις 7 Φεβρουαρίου χτύπησε ο Αδ. Γεωργιάδης. Στο άρθρο του στο liberal.gr αναφέρει:

■ «Βεβαίως, δεν έχω αυταπάτες. Δεν είναι όλα τα κέντρα εξουσίας της χώρας απολύτως χαρούμενα με μια τόσο σταθερή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

● Περιμένατε ποτέ από έναν πολιτικό που κατά δήλωσή του αγάπησε τον καπιταλισμό στην εφηβεία του να παραδέχεται ότι υπάρχουν στα αστικά συστήματα και άλλα κέντρα εξουσίας εκτός από την κυβέρνηση και τη Βουλή; Τέτοια λένε μόνο οι μαρξιστές. Να υποθέσω ότι έχει εντρυφήσει στον μαρξισμό ο κ. Γεωργιάδης; Δεν το πιστεύω. Αυτός κυρίως ασχολείται με τη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών. …Δωρεάν και… προαιρετικώς. Ποια είναι τα άλλα κέντρα εξουσίας; Μήπως επιχειρηματικοί όμιλοι; Μήπως εκδοτικά συγκροτήματα; Ενδιαφέρουσα προσέγγιση. Αναμένουμε με αγωνία τις λεπτομέρειες.

■ «Και φοβάμαι ότι κάποιοι μπορεί να έχουν στο μυαλό τους σενάρια, κατά τη γνώμη μου εντελώς φρικώδη, όπως αυτό της “προοδευτικής διακυβέρνησης” που τόσο επιπόλαια και ανεύθυνα έθεσε στον δημόσιο διάλογο ο κύριος Τσίπρας».

● Δηλαδή κατά τον κ. Γεωργιάδη, το κόμμα του δεν ανήκει στην προοδευτική παράταξη; Αλλιώς μας τα λέει ο αρχηγός του, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει τη Ν.Δ. ως το πιο προοδευτικό κόμμα στην Ελλάδα.

■ «Με τον σχηματισμό “προοδευτικής διακυβέρνησης”, δηλαδή μιας κυβέρνησης χωρίς το πρώτο κόμμα -διότι κανείς δεν αμφισβητεί ότι στις επόμενες εκλογές πρώτο κόμμα θα είναι η Νέα Δημοκρατία-, τι μας λένε στην ουσία; Να υπάρξει κυβέρνηση χωρίς την επιλογή του ελληνικού λαού. Αυτό θα ήταν σε όρους φρασεολογίας της Αριστεράς κανονικό πραξικόπημα».

● Υπόθεση εργασίας: Αν βγαίνουν οι αριθμοί και γίνεται να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα, που θα είναι η Ν.Δ. κατά την πρόβλεψη του υπουργού, υπάρχει πρόβλημα; Τα υπόλοιπα κόμματα αν ενώσουν τις δυνάμεις τους θα είναι πλειοψηφία και στο εκλογικό σώμα (προσθέστε τα ποσοστά τους) και στη Βουλή (προσθέστε τις έδρες τους). Γιατί αυτό είναι πραξικόπημα; Με την ευκαιρία, να θυμίσουμε στον φιλίστορα υπουργό ότι για τα στρατιωτικά πραξικοπήματα και τις κοινοβουλευτικές εκτροπές που έχουν γίνει στην Ελλάδα δεν ευθύνεται η Αριστερά.

Κοντολογίς: Η Δεξιά και τα φιλικά της μέσα ενημέρωσης επιμένουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απειλή για τη χώρα (τους) και τη δημοκρατία (τους). Αυτή η γραμμή δεν πρέπει να αλλάξει γιατί αυτή η γραμμή κρατάει στη ζωή το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.

Ανάγωγα

Η κριτική κατά της κυβέρνησης βλάπτει την Ελλάδα, η αυτοκριτική της κυβέρνησης βλάπτει την παράταξη των ιδιοκτητών της χώρας. Αρα τι μένει; Αποθεώστε τους.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ