Η ελπίδα, η απόγνωση, η “λύση” του Κασσελάκη και οι αριστερές “χαζομάρες”: Ο ΣΥΡΙΖΑ αξίζει ένα καλύτερο τέλος

Του Νίκου Λακόπουλου

Mε τον Στέφανο Κασσελάκη να έχει πάρει σβάρνα πόλεις, χωριά και μπαράκια κάποιοι ψάχνουν να βρουν το όνομα του νέου κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς: Ρόσα, Αόρα ή κάτι άλλο;

Aν μη τι άλλο, η εκλογή Κασσελάκη στη θέση του προέδρου έχει προκαλέσει μια οργανωτική, πολιτική και ιδεολογική κινητικότητα πριν αρχίσει ο προσυνεδριακός διάλογος σε ένα κόμμα που πρώτα έβγαλε πρόεδρο και μετά θα ψάξει να βρει την ταυτότητά του.

Σε λίγες μέρες θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή -του προηγούμενου κόμματος- και η Επιτροπή Δεοντολογίας θα αποφασίσει αν θα κάνει δεκτή την εισήγηση το νέου προέδρου για διαγραφές τεσσάρων στελεχών που ο πρόεδρος ανακοίνωσε πως έθεσαν εαυτόν εκτός κόμματος αν και δεν έχει αποφασιστεί η διαγραφή τους.

Τελικά στα δύο όργανα -που μπορεί να πάρουν διαφορετικές αποφάσεις δεν θα κριθούν οι παραπεμπόμενοι για διαγραφή -αφού έχουν ήδη διαγραφεί από τον Πρόεδρο- αλλά ο ίδιος Κασσελάκης και πόσο πρόεδρος είναι -τίνος κόμματος.

Μια δημοσκόπηση της Pulse για τον Σκάι πάντως δείχνει ότι ο νέος πρόεδρος όχι μόνο δεν μπορεί να νικήσει το Μητσοτάκη, αλλά με τη νέα πτώση του ΣΥΡΙΖΑ -στο 15% από 17,8%- το κόμμα μπορεί σύντομα -αν μάλιστα διασπαστεί- θα αγωνίζεται για την… τετάρτη θέση.

Υπάρχει ωστόσο και μια άλλη ανάγνωση σύμφωνα με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη πέσει και με τον Κασσελάκη -και τα σαράντα χιλιάδες νέα μέλη που έφερε στο κόμμα ανέβηκε και βαδίζει προς τη νίκη.

Δεν θα ξαναβρεθούν τα 150.000 μέλη στην ίδια κάλπη

Η αλήθεια είναι πως είχαν ήδη αποχωρήσει περίπου σαράντα χιλιάδες μέλη με την παραίτηση Τσίπρα, αλλά έχουν αποχωρήσει και πολλές χιλιάδες με την έλευση του νέου ηγέτη που πολλοί θεωρούν παρατράγουδο, ένα γιάπη που θα κάνει το κόμμα πιο δεξιό από αυτό του Μητσοτάκη.

Μάλλον δεν θα ξαναβρεθούν τα 150.000 μέλη στην ίδια κάλπη και το ίδιο κόμμα και το ερώτημα είναι ποιος θα αναλάβει την ευθύνη της διάσπασης- που είναι η καλύτερη λύση ή της διάλυσης.

Μόλις το 5% αντιμετωπίζει με ικανοποίηση τις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ. Το 25% τις αντιμετωπίζει με προβληματισμό και το 24% ακόμα χειρότερα: με αδιαφορία.

Αν το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο ηγέτης του, τότε ένας νέος “χαρισματικός” ηγέτης θα τον εκτινάξει στα παλιά του ποσοστά, αλλά πρώτα πρέπει να αποφύγει την διάλυση που μπορεί να περιέχεται στο σύνθημα ‘Στέφανε, αλλαξέ τα όλα”.

Προς το παρόν δεν έχει αλλάξει τίποτε και κόβει το κλαδί που κάθεται με μια επίδειξη πυγμής που δεν έχει αφού μόνο το 68% έχει θετική γνώμη από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και στις δημοσκοπήσεις για την δημοφιλία των αρχηγών βγαίνει… έκτος -έχοντας κάνει πρώτο τον Δημήτρη Κουτσούμπα.

“Ναι, ναι το κόμμα του Κασσελάκη μπήκε στην εποχή της καζούρας. Δεν γελάνε μόνον στους ανά την επικράτεια καφενέδες, αλλά και τα τσιμεντόλιθα με τα όσα λαμβάνουν χώρα στο κόμμα που κατέλιπε ο Αλέξης Τσίπρας στους συντρόφους του” γράφει στο Matrix 24 ο Νίκος Φελέκης. ” «Μάς έχουν πάρει στο ψιλό, γελάει ο κόσμος μαζί μας». Στην δε επαρχία και ειδικά για τον Stefanos «το δούλεμα πάει σύννεφο».

Η λύση του Κασσελάκη και οι αριστερές “χαζομάρες”

“Δεν αποχώρησα γιατί το κόμμα δεν ήταν αριστερό, αλλά γιατί δεν ήταν σοβαρό”. Ο απροσδόκητος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που πήγε να πάρει το κόμμα με τον μπαμπά, την μαμά, τον σύντροφό του και την σκυλίτσα του αποτελεί νούμερο για επιθεωρήσεις.

«Θεωρώ παράσημο την εκτός Καταστατικού και προγράμματος του κόμματος επιχειρούμενη διαγραφή μου από έναν αρχηγό που λειτουργεί ως διευθύνων σύμβουλος εταιρείας» θα πει ο Νίκος Φίλης. Το προφίλ του Κασσελάκη , όπως λέει, δεν έχει σχέση με την Αριστερά ή την Κεντροαριστερά. Μόλις 6% τον κατατάσσει στην Αριστερά! Οι περισσότεροι πολίτες τον θεωρούν δεξιό ή κεντροδεξιό (32%) ή δεν του αποδίδουν καμία πολιτική τοποθέτηση (22%).

Ωστόσο με το κείμενο τους οι 27 -του Τεμπονέρα και της Βουτυράκου- «για «Δίκτυο Εναλλακτικής Κοινωνικής Αριστεράς» πιστεύουν ότι είναι μια ευκαιρία για μια «νέα αρχή». «Δεν θέλουμε ένα κόμμα ρευστοποιημένο, τυχοδιωκτικό, χωρίς ταξικές προτεραιότητες, ούτε όμως ένα κόμμα της πολιτικής περιχαράκωσης”.

Μάλλον δεν ήταν το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ θέμα ηγεσίας, αλλά ταυτότητας μιας “κυβερνώσας αριστεράς” που τελικά δεν ήταν ούτε κυβερνώσα πια, ούτε αριστερά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αξίζει ένα καλύτερο τέλος

Η λύση που πρότεινε ο Κασσελάκης ήταν να μετατραπεί το κόμμα σε κάτι σαν το “Δημοκρατικό Κόμμα” των ΗΠΑ, να πάψουν δηλαδή τις αριστερές “χαζομάρες” και να τον κάνουν αρχηγό τον ίδιο που ξέρει καλύτερα αγγλικά από τον Μητσοτάκη!

Το πρόβλημα είναι πως η αντιπαράθεση θα γίνει στα… ελληνικά και ο σωτήρας του ΣΥΡΙΖΑ παίρνει βαθμό κάτω από τη βάση. Ποτέ πριν ένας νέος αρχηγός ενός κόμματος που ακόμα και με 17,8% ήταν ένα κόμμα με κυβερνητική προοπτική δεν είχε τόσες πολλές αρνητικές γνώμες.

Μετά την συντριπτική νέα ήττα του κόμματος στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει κάτι χειρότερο, τον διασυρμό κι ο αγώνας στο δρόμο προς ένα συνέδριο -που θα έχει υπαρξιακό χαρακτήρα- δεν αφορά την κυβερνώσα αριστερά -που μπορεί να είναι αντίφαση, αλλά την πολιτική αξιοπρέπεια.

Με στόχο την επιστροφή στην κυβέρνηση και με ιδεολογία τον ίδιο ως πρόσωπο -με σύμβολο τον… Μπάτμαν- ο Στέφανος Κασσελάκης μετατρέπει το κόμμα του σε πολιτικό χυλό και την πολιτική σε παράσταση με αυτοσκοπό την εξουσία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην αξίζει μια νέα κυβερνητική θητεία -αφού απέτυχε στην πρώτη, αλλά αξίζει ένα καλύτερο τέλος ως προϋπόθεση για μια νέα αρχή -που δεν είναι ο ουρανοκατέβατος αρχηγός που σε κάθε εμφάνιση χάνει πόντους.

Κάποιος πρέπει να τραβήξει την πρίζα για να τελειώσει αυτή η κακοστημένη παράσταση για ένα κόμμα που κάποτε έλεγε πως “η ελπίδα έρχεται” και έφερε μετά την απογοήτευση, την απελπισία και την απόγνωση.

Προφανώς η Ιστορία δεν τελειώνει εδώ και μια νέα αρχή θα υπάρξει στο μέλλον.

“Κύριε ὄχι μ᾿ αὐτούς, ἡ φωνή τους / δὲ βγαίνει κἂν ἀπὸ τὸ στόμα τους/
Κύριε, ὄχι μ᾿ αὐτούς / Ἂς γίνει ἀλλιῶς τὸ θέλημά Σου”. (Γ. Σεφέρης).