Η επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα

Του Χρήστου Κίσσα

Η επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα είναι το μόνο σημαντικό νέο των τελευταίων μηνών.

Μπράβο στην κυβέρνηση που το πέτυχε και που έπεισε τη Microsoft να πάρει την απόφαση να το κάνει εδώ, και όχι σε κάποια διπλανή χώρα με μικρότερα κόστη και χαμηλότερη φορολογία.

Να αναφέρω τώρα μια σειρά από ερωτηματικά που έχω, που πιθανόν να οφείλονται σε ελλειπή πληροφόρηση για τη σχετική επένδυση.

Πρώτον αξία” ενός δισεκατομμυρίου; Θα γίνει επένδυση παγίων ενός δισ, ή απλά θεωρούμε ότι τα “οφέλη”, άμεσα και έμμεσα, θα φτάσουν κάποια μέρα κατ’ εκτίμηση το ποσόν του ενός δισ; , τι σημαίνει ότι θα επενδυθεί “σε βάθος χρόνου προστιθέμενη

Δεύτερον, ακόμη κι αν πρόκειται για άμεση επένδυση ενός δισ, προφανώς θα αφορά πάγια που, πέραν των κτιρίων, θα είναι routers και switches της Cisco και της Juniper. Εμείς τί κερδίζουμε απ’ αυτά; Μήπως να είχαμε καλύτερα μια ιδέα των θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν αντί για το ποσό που θα ξοδευτεί σε εισαγωγές hardware, απ’ τις οποίες εμείς δεν θα βγάλουμε τίποτα;

Τρίτον, το όνειρό μας ήταν πάντα να γίνουν ξένες επενδύσεις σε τομείς όπου η τεχνολογία θα διαχέεται σε όλη τη χώρα και θα δημιουργεί άλλες μικρότερες επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας, (startups, clusters, incubators, accelerators κλπ). Με τα data storage, τα call centers και το γράψιμο κώδικα με το μέτρο, τίποτα απ’ αυτά δεν δημιουργείται· μόνο θέσεις εργασίας (που φυσικά δεν είναι ευκαταφρόνητες), συνήθως χαμηλής εξειδίκευσης.

Τέταρτον, ας μην ξεχνάμε ότι όσο εντυπωσιακό κι αν ακούγεται το ένα δισ, οι εκτιμήσεις *πριν τον Covid* έλεγαν ότι  η Ελλάδα θα χρειαστεί συνολικές επενδύσεις 100 δισ για να ανακτήσει το χαμένο έδαφος.

Άρα, μένει ακόμη να πραγματοποιηθεί το 99% .

Ξανά, με όλα τα παραπάνω caveats, η επένδυση της Microsoft είναι ό,τι πιο θετικό και αισιόδοξο έχουμε ακούσει μέχρι σήμερα.