Η επόμενη μέρα της Συμφωνίας των Πρεσπών

Του Μελέτη Ρεντούμη

Όπως είναι πλέον κοινώς γνωστό, η Συμφωνία των Πρεσπών που δίνει στα Σκόπια το όνομα Βόρεια Μακεδονία, υπερψηφίστηκε από 153 βουλευτές και κυρώθηκε επίσημα από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Η κυβέρνηση, όπως είχε υποσχεθεί στον διεθνή παράγοντα και πρωτίστως στις ΗΠΑ, ότι θα προχωρήσει τάχιστα το όλο θέμα, ήταν αδύνατο να κάνει πίσω και έτσι παρά τις γκρίζες ζώνες της συμφωνίας και μάλιστα χωρίς να έχει επιδοθεί καν το επίσημο κείμενο από τα Σκόπια με όλες τις συνταγματικές αναθεωρήσεις, η συμφωνία πέρασε και ψηφίστηκε από την Ελλάδα.

Το επόμενο βήμα για την χώρα μας, είναι η αποδοχή και έγκριση του πρωτοκόλλου εισδοχής στο ΝΑΤΟ των Σκοπίων και στην συνέχεια το άνοιγμα των σχετικών κεφαλαίων για την ένταξη της γείτονος στην ΕΕ.

Είναι εντυπωσιακό πάντως το γεγονός, ότι παρά του ότι το όνομα που έχει κατοχυρωθεί είναι το ‘’Βόρεια Μακεδονία’’, τόσο ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, όσο και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, αναφέρονται στην χώρα τους ως Μακεδονία, πιστεύοντας με αυτό τον τρόπο, ότι τελικά το όνομα τους ανήκει και έτσι κερδίζουν όχι μόνο ονοματολογικά, αλλά και εθνικά, από την στιγμή που κατάφεραν να αποκομίσουν τα οφέλη της γλώσσας και της εθνότητας, κάτι που όλοι γνωρίζουν ότι ιστορικά είναι ανύπαρκτο.

Μάλιστα στην εξίσωση της ολοκλήρωσης της Συμφωνίας για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, έχει μπει και η Βουλγαρία, η οποία ναι μεν έχει αναγνωρίσει τα Σκόπια με το όνομα Μακεδονία, έχει παρόλα αυτά εκφράσει επιφυλάξεις για την μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα, καθώς γνωρίζουν ότι η γείτονα χώρα, ομιλεί τελικά μία διάλεκτο της Βουλγαρικής και σε καμία περίπτωση δεν υφίσταται κάποιο μακεδονικό ιδίωμα.

Στα πλαίσια αυτά, εκεί που η Ελλάδα μέσω της συμφωνίας που υπέγραψε και κύρωσε, είναι υποχρεωμένη να υποστηρίξει την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ, σε όλα τα κεφάλαια και σε όλο το εύρος του κοινοτικού κεκτημένου, η Βουλγαρία ως ισότιμο μέλος της Ένωσης, ενδέχεται σε κάποια σημεία να εγείρει επιφυλάξεις και να μην ψηφίσει όλα τα κεφάλαια ένταξης.

Επίσης ακόμη και στο θέμα του ΝΑΤΟ, ενδεικτικό του κλίματος επιτάχυνσης των διαδικασιών από τις δυτικές δυνάμεις, είναι ότι ζητήθηκε σιωπηρή έγκριση από όλους τους πρέσβεις των χωρών της συμμαχίας, έτσι ώστε αν δεν διατυπωθούν ενστάσεις, να εγκριθεί άμεσα και να αποσταλεί στα εθνικά κοινοβούλια για τελική κύρωση και επίσημη εισδοχή των Σκοπίων.

Το μοιραίο τελικά ερώτημα που πλανάται εδώ και καιρό από όλους τους διεθνείς αναλυτές και πλήθος κόσμου που έχει ενστάσεις για την τελική συμφωνία, είναι τί κέρδισε η Ελλάδα και που καταγράφονται, αν υπάρχουν αυτά τα οφέλη.

Δόθηκε τελικά η έγκριση για αλλαγή του status quo στα Σκόπια με αντάλλαγμα απλά την σταθερότητα στα Βαλκάνια που απολαμβάνουν πλήθος χωρών μαζί πέραν της Ελλάδας; Υπάρχει κάποιο στοιχείο στην γεωπολιτική σκακιέρα που έθεσε η χώρα μας δια του Έλληνα πρωθυπουργού, έτσι ώστε να δικαιολογεί έστω και στο ελάχιστο την παραχώρηση εθνικής ταυτότητας στους γείτονες;

Το βέβαιο είναι, ότι για όλα τα παραπάνω ερωτήματα, η ιστορία θα κρίνει τους κυβερνώντες και τις συνέπειες της κυρωθείσας πλέον Συμφωνίας των Πρεσπών, για την ελληνική εξωτερική πολιτική και την πολιτική άμυνας στο εγγύς μέλλον.

 

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός