Η Εύα Καϊλή, ο Νίκος Ανδρουλάκης και πώς μπορεί να αποδειχθεί εκλογική παράμετρος – τουλάχιστον για το ΠΑΣΟΚ

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Καθώς οι επαφές της με ισχυρούς παράγοντες της ενημέρωσης, δεν δείχνουν σημάδια διαταραχής, η επιμονή της ότι θα επιστρέψει στην πολιτική, μάλλον πρέπει να ανησυχεί την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Μετά το σοκ των πρώτων ημερών, και 120 ημέρες κράτησης στις δικαστικές φυλακές της βελγικής πρωτεύουσας, η Εύα Καϊλή , επέστρεψε στο σπίτι της στις Βρυξέλλες, με μια νέα μορφή προφυλάκισης: παραμένει επιτηρούμενη αλλά μπορεί να βλέπει κόσμο-και όχι μόνο τους δικηγόρους της.

Πρωτίστως μπορεί – ή θα διεκδικήσει τουλάχιστον- να ασκεί τα κοινοβουλευτικά της καθήκοντα, καθώς παραμένει ευρωβουλευτής της οποίας ΔΕΝ έχει αρθεί η ασυλία και «κακώς παρεμποδίσθηκε ως τώρα», κατά τον νομικό παραστάτη της Σπύρο Παππά, τον πρώτο δικηγόρο που κάλεσε όταν συνελήφθη.

Το ιδιαίτερο στοιχείο στην υπόθεση της Ελληνίδας ευρωβουλευτίνας είναι ότι, παρά την παρατεταμένη προφυλάκιση, δεν της έχει απαγγελθεί κατηγορία. Ούτε είναι δυνατόν χωρίς άρση ασυλίας- γι’αυτό και οι βελγικές αρχές αναφέροντα γενικά σε «διαφθορά». Ή …«κοροπί», σύμφωνα με έναν εκ τους συνηγόρους της.

Επίσης δεν έχει συγκληθεί ακόμη η αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, για την παράλληλη υπόθεση με τις αμοιβές των συνεργατών της– που στην περίπτωση της Μαρίας Σπυράκη, οδήγησε σε αποβολή από το εθνικό ψηφοδέλτιο της ΝΔ.

Οσο βρισκόταν στη φυλακή η Καϊλή φρόντισε να στείλει μηνύματα στην Ελλάδα, προαναγγέλλοντας την επιστροφή της στην πολιτική-παρ’ ότι αυτή τη στιγμή δεν δείχνει πιθανό.

Μέσω Ιταλίδας βουλευτίνας, – που μετέχει στο Συμβούλιο της Ευρώπης – ήδη έχει διευκρινίσει ότι σε κάποια στιγμή της κράτησής της, κάτι συνέβη και της άλλαξε διάθεση. Οι σκέψεις για αυτοκτονία, έδωσαν τη θέση τους στην αισιοδοξία ότι μετά την αθώωσή της», θα ξαναπιάσει το νήμα της πολιτικής από εκεί που το άφησε.

Ασκήσεις θάρρους δεδομένου ότι παραμένει σε δυσχερή θέση, ή έχει πλέον υπόψη της κάτι που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα που τη βαρύνουν; Οι προσεκτικοί διαπίστωσαν ότι η αλλαγή στάσης ενέχει προειδοποιήσεις προς το -πρώην- κόμμα της.

Στην πραγματικότητα δείχνει ότι δεν θα αφήσει χωρίς απάντηση ότι την εγκατέλειψαν αναπολόγητη. Με τρόπο που υποδήλωνε πανικό-έκοψαν ακόμη και τις ανθρώπινες επαφές μαζί της.

Για παράδειγμα προβεβλημένοι νομικοί του ΠΑΣΟΚ, με καλές σχέσεις μαζί της για πολλά χρόνια, δεν της αναγνώρισαν ούτε το δικαίωμα στο τεκμήριο αθωότητας. Την καταδίκασαν, εκφράζοντας την «έκπληξή» τους.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης με τον οποίο συμπορεύθηκε – προβάλει ότι τη διέγραψε σε «μισή ώρα». Από πότε; Από τη σύλληψή της και χωρίς να επικοινωνήσει μαζί της, όπως η ίδια –αλλά όχι μόνο -περίμενε και όχι αδίκως.

Είχαν πολυετή κοινή κομματική πορεία και καλές σχέσεις, που δεν διακοπήκαν μετά την προτίμηση της στον Ανδρέα Λοβέρδο, για την ηγεσία. Με την επικράτησή του ο Ανδρουλάκης την πρότεινε -αλλιώς δεν θα μπορούσε να είναι υποψήφια- για την, εξ οφίτσιο, αντιπροεδρία στο Ευρωκοινοβούλιο και τη συνεχάρη ως «τιμή για το ΠΑΣΟΚ» με τη εκλογή της. Ως τον Μάιου του 2022 τουλάχιστον, «τα έλεγαν».

Ψυχράνθηκαν μετά την αποκάλυψη για την απόπειρα παρακολούθησης του Ανδρουλάκη από το Predator, που υποβάθμισε η Καϊλή . Αλλά αυτή έγινε γνωστή πολύ μετά την ανάδειξή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Όπως και η «επισύνδεσή του» από την ΕΥΠ, που είχε προηγηθεί της εκλογής.

Ακόμη και μετά τις «ύποπτες» τοποθετήσεις της στο Ευρωκοινοβούλιο, υπέρ του Κατάρ, ο Ανδρουλάκης έκανε μόνο μια τυπική δήλωση διαφοροποίησης, αλλά δεν έθιξε το κομματικό στάτους της.

Ισως επηρεάσθηκε από το μήνυμα που έστειλε η ίδια ότι οι θέσεις της για την πρόοδο στα εργασιακά του Εμιράτου βασίσθηκαν σε εκθέσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, ενώ υπήρχε και εμπλοκή της Κομισιόν, υπέρ του Κατάρ.

Τελικά βρέθηκε πίσω από τα κάγκελα, έχασε την αντιπροεδρία, διαγράφηκε απ το ΠΑΣΟΚ, αλλά παραμένει στην πολιτική, ως μέλος του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο πάντως της ζητάει να επιστρέψει 90.000 ευρώ, από τις αμοιβές για τους συνεργάτες της.

Η ίδια αμφισβητεί την κατηγορία και οργανώνει την υπεράσπισή της – όταν θα κληθεί για εξηγήσεις- με αναφορές σε περιπτώσεις άλλων ευρωβουλευτών. Ανάμεσά τους αναφέρεται και ο Ανδρουλάκης, για τον οποίο θα ισχυριστεί ότι είχε συνεργάτες με τις ίδιες σχέσεις που είχαν κι οι δικοί της-αν όχι περισσότερο αδιαφανείς- αναφέροντας συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Πίσω από όλα αυτά – όπως λένε πρόσωπα που έχουν επαφή μαζί της- βρίσκεται η πρόθεση της πρώην « ντίβας του ΠΑΣΟΚ» να αναμετρηθεί με συγκεκριμένους παράγοντες του πολιτικού χώρου της . Τους καταλογίζει συμπεριφορά που δεν αρμόζει στην ιδιότητά της και στις μεταξύ τους σχέσεις.

Πράγματι το κόμμα της έσπευσε να τη ρίξει στην πυρά, χωρίς να επικοινωνήσει μαζί της και προτού διευκρινιστεί γιατί ακριβώς κατηγορείται.

Καθώς οι επαφές της με ισχυρούς παράγοντες της ενημέρωσης, δεν δείχνουν σημάδια διαταραχής, η επιμονή της ότι θα επιστρέψει στην πολιτική, μάλλον πρέπει να ανησυχεί την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ- που δεν της έδωσε την ευκαιρία να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

Εκ παραλλήλου εντυπωσιάζει η διακριτική μεταχείρισή της από τη ΝΔ, οι διαρροές από την οποία πίστωναν στον Πρωθυπουργό, συνδρομή στην εκλογή της .

Σε κάθε περίπτωση πάντως , η δική της πλευρά επιμένει ότι ο ισχυρισμός Ανδρουλάκη για «δούρειο ίππο της ΝΔ» εμφανίσθηκε εκ των υστέρων. Με στόχο τη αποσύνδεση ΠΑΣΟΚ από το «Qatargate», παρά στην καταγγελία επαφών της με τον Μητσοτάκη.

Αλλωστε, αναφέρει η ίδια πλευρά, η Καϊλή είχε ενεργό ρόλο στις αρχαιρεσίες του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να της προσάπτεται τίποτε περισσότερο από ότι στον Ανδρέα Λοβέρδο: αντι-ΣΥΡΙΖΑ και φίλο-ΝΔ προτιμήσεις συνεργασιών.

Επιπλέον δεν εγκατέλειψε ποτέ τις φιλοδοξίες της να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ, μετά τον Ανδρουλάκη, όσο και αν κάποιοι τις έβρισκαν « υπερφίαλες».

Ότι δεν θα επισκεφθεί την Ελλάδα, «μέχρι να απαλλαγεί» από τη βελγική Δικαιοσύνη- κάτι που ενδεχομένως θα κριθεί πριν λήξει η τρέχουσα θητεία του Ευρωκοινοβουλίου- δίνει ιδιαίτερο χαρακτήρα στις εξελίξεις που την αφορούν.

Από αυτή την άποψη, ότι αφορά τα σχέδιά της ως τις εκλογές, μπορεί να αποδειχθεί αρνητική παράμετρος για το ΠΑΣΟΚ-και τον πρόεδρό του.

AΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR