Η Ιερά Σύνοδος προτείνει δέηση για τον κορονοϊό – Ο Μητσοτάκης ομολογεί πως δεν θα πετύχει τους στόχους του κι ανακαλύπτει τις …ελληνικές ακρογιαλιές – Αλλά η “αγάπη” νικάει τα πάντα!

Του Νίκου Λακόπουλου

Μετά από όσα είδαμε -με την πραγματικότητα να ξεπερνά την φαντασία- στον Έβρο οι ειδήσεις πια θα πρέπει να αφορούν τον κορονοϊό -που απειλεί με κραχ την παγκόσμια οικονομία, αλλά στην Ελλάδα η είδηση είναι αλλού.

Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε πως “για τα μέλη της Εκκλησίας, η προσέλευση στην Θεία Ευχαριστία και η κοινωνία από το Κοινό Ποτήριο της Ζωής, ασφαλώς και δεν μπορεί να γίνει αιτία μετάδοσης ασθενειών».

Για τα μέλη της Εκκλησίας. Οι άθεοι μάλλον δεν προστατεύονται, ενώ οι πιστοί μπορούν σύμφωνα με ένα μητροπολίτη να χρησιμοποιήσουν τον αγιασμό και ως φάρμακο- την ώρα που αρχηγός πολιτικού κόμματος- με άνοδο στις δημοσκοπήσεις- πουλάει κανονικά κρέμα κατά του ιού.

Η Ιερά Σύνοδος προτείνει “να εντείνουμε όλοι τις προσευχές μας προς τον Νικητή της φθοράς και του θανάτου Κύριο Ιησού Χριστό, ώστε να διαφυλάξει υγιή και ακέραιο τον Λαό Του” και ετοιμάζει …Δέηση σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπέρ της αποτροπής εξαπλώσεως της νόσου.

Η μεταλαβιά δεν μπορεί να γίνει αιτία μετάδοσης ασθενειών, γιατί “η τέλεια αγάπη διώχνει τον φόβο» (Α΄ Ἰωάν. 4, 18). Το πρόβλημα είναι πως δεν μπορεί να γίνει το ίδιο και με την Οικονομία η αγάπη να διώξει την κρίση- και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Βερολίνο είπε προς την “αγαπητή Άνγκελα” πως οι «δημοσιονομικοί στόχοι οι οποίοι μπορεί να τέθηκαν σε άλλες συγκυρίες ενδεχομένως να μην μπορούν να επιτευχθούν».

Δηλαδή μην περιμένετε και πολλά από όσα υποσχέθηκε αφού ο κορονοϊός δεν υπήρχε όταν τα υποσχέθηκε. Αλλά όπως είπε μιλώντας στο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ, “έχουμε εκτός από ακρογιαλιές έχουμε και πολύ ωραία βουνά».

«Θέλουμε να αυξήσουμε τα 4,5 εκατομμύρια των Γερμανών που έρχονται στην Ελλάδα κυρίως το καλοκαίρι. Θέλουμε να έρχεστε και σε άλλες εποχές“.

Το θέμα βέβαια δεν ήταν αυτές τις μέρες ο τουρισμός που αναμένεται να πληγεί από τον κορονοϊό, αλλά ο Ερντογάν και το προσφυγικό για το οποίο δεν ζήτησε και πολλά πράγματα. Να δεχθεί ο Ερντογάν πρόσφυγες και από την ενδοχώρα και να τηρήσει τις δεσμεύσεις του με μια νέα συμφωνία -και να μην διακινεί fake news.

Tο θέμα όμως είναι ότι ο φετινός στόχος για 3,5% του ΑΕΠ πλεόνασμα βρίσκεται στον αέρα κι όχι ο Ερντογάν που μόλις οργάνωσε ασύμετρη επίθεση εναντίον της Ελλάδας -και δεν θέλει ούτε φωτογραφία με τον Μητσοτάκη.

Έτσι, χωρίς καμιά πίεση οι χώρες της Ένωσης μπορεί να ξεχάσουν ότι υποσχέθηκαν να πάρουν χίλιους πεντακόσιους ανήλικους -για ενήλικους δεν το συζητάμε- και να μην δώσουν ούτε τα 700 εκατομμύρια για δομές στην Ελλάδα -μισά τώρα, μισά μετά.

Η Ελλάδα δηλαδή δέχτηκε μια επίθεση, αλλά δεν διακόπτει με δική της πρωτοβουλία τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, ούτε σκοπεύει, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, να προβεί σε μονομερείς κυρώσεις κατά της γειτονικής χώρας ή να μπλοκάρει ευρωπαϊκές αποφάσεις και διαδικασίες- ίσως μόνο να εκφράσει αντιρρήσεις στο ΝΑΤΟ.

Τα σύνορα της Ευρώπης και η Τουρκία

Φαίνεται πως μπροστά στην “αγαπητή Άγκελα” ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξέχασε τα περί εισβολής που έλεγε εδώ και δεν ζήτησε και πολλά πράγματα. Να πάρει πίσω ο Ερντογάν αναδρομικά όσους δεν έχουν άσυλο και να γίνονται κοινές περιπολίες της ακτοφυλακής με την Frontex, όχι μόνο στα ελληνικά, αλλά και στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Ζήτησε βέβαια χαμηλόφωνα να υπάρξουν επαρκείς πόροι από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για την χρηματοδότηση τόσο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, τις νέες προκλήσεις της Κλιματικής αλλαγής και της αντιμετώπισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος.

Oι Ευρωπαίοι ηγέτες όμως μάλλον πλην του Κουρτς -που επισκέφτηκε ο Μητσοτάκης- μάλλον κρατάνε στάση Πόντιου Πιλάτου στην αντιπαράθεση των δυο “εμπλεκομένων” κατά την Μέρκελ.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντεν Λάιεν -όπως και η Μέρκελ- τάψαλε την Τουρκία, αλλά θύμισε στην Ελλάδα πως η υπερβολική βία είναι απαράδεκτη, κάθε πράξη των αρχών πρέπει να είναι αναλογική, τα σύνορα πρέπει να προστατεύονται και το δικαίωμα αίτησης για άσυλο να είναι σεβαστό.

Ο Ερντογάν που έφυγε μάλλον βιαστικά και νευριασμένος άφησε τον υπουργό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου να λέει με νόημα πως τα ευρωπαϊκά σύνορα δεν ξεκινούν στα ελληνοτουρκικά σύνορα. “Ξεκινούν στα νότια και ανατολικά σύνορα της Τουρκίας».

«Η Τουρκία είναι έτοιμη να εργαστεί εποικοδομητικά με την Ε.Ε. στο μεταναστευτικό» και πως θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή «η απελευθέρωση της βίζας και η αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης» ώστε να επιλυθεί το μεταναστευτικό.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ουσιαστικά έδειξε αυτό που όλοι ξέραν. Η πρόσφατη κρίση στα ελληνοτουρκικά σύνορα οφείλεται στο ότι δεν έχει την στήριξη των συμμάχων στον πόλεμο στην Συρία όπους “η Τουρκία», είπε στον γραμματέα του ΝΑΤΟ, «πολεμάει εδώ και εννιά χρόνια στη Συρία…μόνη της και με μεγάλες θυσίες”.

“Είμαστε το μόνο μέλος του ΝΑΤΟ που έχει πολεμήσει σώμα με σώμα με το ISIS, έχουμε μάρτυρες στις μάχες αυτές» και «φιλοξενούμε 3,7 εκατ. πρόσφυγες». «Το σύνορο της Τουρκίας με τη Συρία», πρόσθεσε, «είναι το νοτιοανατολικό σύνορο του ΝΑΤΟ».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός γύρισε με άδεια χέρια. Για τις κυβερνητικές πηγές ο Ερντογάν βρέθηκε στη γωνία και η κυβέρνηση όχι μόνο έθεσε θέμα για αναλογικό διαμοιρασμό προσφύγων και στις υπόλοιπες χώρες της Ένωσης, αλλά έχει την πρόθεση να «μπλοκάρει» δήλωση στήριξης του ΝΑΤΟ προς την Τουρκία σε ό,τι αφορά την Συρία εάν δεν ικανοποιηθεί το ελληνικό αίτημα για επαναπροωθήσεις προσφύγων και από την ενδοχώρα.

Να μην ανησυχείτε όμως. Πρώτον γιατί η χώρα είναι θωρακισμένη, όπως έχει πει ο υπουργός Υγείας και μετά άρχισε να παίρνει μέτρα. Δεύτερον, η αγάπη νικάει τα πάντα. Κι ο κορονοϊός μπορεί να είναι το φάρμακο για την …οικονομία- όπως υπαινίσσεται ο Μητσοτάκης- έστω για τα …πλεονάσματα.

Το λέει και ο Απόστολος Παύλος: “Η αγάπη μακροθυμεί, χρηστεύεται, η αγάπη ου ζηλοί. Ου λογίζεται το κακόν, ου χαίρει επί τη αδικία. Πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ελπίζει, πάντα υπομένει. Η αγάπη ουδέποτε εκπίπτει”.