Η ιθαγένεια Στυλιανίδη, ο Μητσοτάκης και το Σύνταγμα

Είναι τιμή για τον Χρήστο Στυλιανίδη η απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας και ασφαλώς τιμή για την Ελλάδα η πολιτογράφησή του.

Δεν τιμά όμως κανέναν ο τρόπος με το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δια χειρίσθηκε αυτή την υπόθεση. Πρώτα πυροβολούμε και μετά ρωτάμε.

Αν ο Στυλιανίδης αποδειχθεί καλός υπουργός, θα το δούμε στην πράξη. Προς το παρόν αυτός που αποδείχθηκε κάτι περισσότερο από κακός Πρωθυπουργός είναι ο Μητσοτάκης: είναι αντιθεσμικός.

Κανείς δεν μπορεί να εκλαμβάνει το Σύνταγμα ως μπακαλόχαρτο που ερμηνεύει κατά βούληση και κατά τις σκοπιμότητες του.

Ότι έχει φροντίσει εν τω μεταξύ να τοποθετήσει θεματοφύλακα του Καταστατικού Χάρτη ένα εντελώς ακατάλληλο πρόσωπο, που λειτουργεί σαν άτυπη υφυπουργός του, τον διευκολύνει, αλλά δε τον απαλλάσσει: στην πολιτογράφηση Στυλιανίδη παραβίασε τη συνταγματική τάξη.

Δεν νοείται πρώτα να ορίζει υπουργό και μετά να ανακαλύπτει ότι δεν έχει ελληνική ιθαγένεια και να αναβάλλει την ορκωμοσία τέσσερις μέρες για να το “τακτοποιήσει”.

Μπορούσε να του αποδώσει κανονικά την ιθαγένεια και μετά τον ορίσει υπουργό, ή ότι άλλο ήθελε.

Η προχειρότητα στην αντιμετώπιση μια θεσμικής λειτουργίας συνάδει με την πολιτική κουλτούρα του , την οικογενειακή παράδοση και την προσωπική αλαζονεία.

Θεωρεί τον εαυτό του υπέρτατο θεσμό. Το κράτος είμαι εγώ.

Οι βουλευτές της ΝΔ οργίζονται μόνο επειδή δεν πήρε το υπουργείο κάποιος από αυτούς- αλλά ένας ακόμη εξωκοινοβουλευτικός.

Η θεσμική ανωμαλία δεν τους αφορά;