Η κομματική ηθική και οι πρώην

Γράφει ο Σχολαστικός

Υπάρχει μια κατηγορία πολιτικών που σταδιοδρόμησαν στο παρελθόν στο ΠΑΣΟΚ, αλλά τα τελευταία χρόνια βρίσκονται εκτός Βουλής γιατί καταψηφίστηκαν από τους πολίτες, εκτός ΠΑΣΟΚ γιατί δεν ήθελαν να παραμείνουν υπό τον Βαγγέλη Βενιζέλο ή και εκτός πολιτικής για διάφορους λόγους. Μια ομάδα από αυτούς τους πολιτικούς επιχειρεί να επιστρέψει την τελευταία περίοδο και με διάφορους  τρόπους. Δικαίωμά τους. Ο ξενοδόχος θα αποφασίσει.

Αυτό που κάνει εντύπωση είναι ότι αυτή η ομάδα, προκειμένου να διευκολύνει την επιστροφή της ζητάει να…. διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ και να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα με τη συμμετοχή τους. Αυτό το αίτημα έχει πρόβλημα κομματικής ηθικής. 

Κάποιοι, που σταδιοδρόμησαν με το ΠΑΣΟΚ κι αποκαταστάθηκαν ποικιλοτρόπως, στη δύσκολη στιγμή του το εγκατέλειψαν με διάφορα προσχήματα και τώρα αξιώνουν τη διάλυσή του.

Δηλαδή όσοι έμειναν στο ΠΑΣΟΚ αυτά τα πέτρινα χρόνια ήταν τα κορόιδα; Οι έξυπνοι είναι αυτοί που έκαναν τη βόλτα τους γιατί δεν τους άρεσε ο αρχηγός, ή ακολούθησαν άλλες επιλογές,  και τώρα επιστρέφουν και αξιώνουν να σφάξουν τον μόσχο το σιτευτό– τον μόσχο που τους σίτισε για την ακρίβεια.

Ανάμεσα σ’ αυτή την ομάδα εμφανίζεται και ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος είναι πρόθυμος να μετάσχει σε … συνδιάσκεψη για τη δημιουργία νέου κόμματος, άρα στη διάλυση του ΠΑΣΟΚ. Αφού το διέσυρε, το διέλυσε, το καταχρέωσε, το διέσπασε, τώρα θέλει να το εξαφανίσει.

Όσοι μετέχουν στο κίνημα διάλυσης κομμάτων -που δεν είναι δικά τους- έχουν τους ιδιοτελείς στόχους τους. Δικαίωμά τους.  Η Φώφη Γεννηματά όμως που ηγείται σήμερα του ΠΑΣΟΚ μια αποστολή: να διασώσει το ΠΑΣΟΚ.

Όσοι την ανέδειξαν πρόεδρο  του Κινήματος, και όσοι  ψηφίσαν  στις εκλογές, της έδωσαν εντολή να το κρατήσει όρθιο. Ούτε να το διαλύσει δικαιούται, ούτε να το συμπτύξει με κανέναν. Παρέλαβε κόμμα, θα παραδώσει κόμμα.

Όσοι ενδιαφέρονται  για το ΠΑΣΟΚ γιατί δεν επανεντάσσονται στις γραμμές του; Όσοι έφυγαν για άλλα κόμματα γιατί δεν επιστρέφουν;

Όσοι κόπτονται για την Κεντροαριστερά γιατί δεν σπεύδουν να τεθούν στη διάθεση του ιστορικού φορέα της;

Το επιχείρημα ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να ξανακερδίσει την εξουσία τους εκθέτει. Δηλαδή, μιλώντας για πολιτική, μόνο η εξουσία τους ενδιαφέρει;

Αν θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ ξόφλησε, δεν ξόφλησαν μαζί του και αυτοί που το αποτελούσαν; Για ποιο νέο κόμμα μιλούν;  Αν δεν μπορούν με το ΠΑΣΟΚ γιατί θα μπορούν με άλλον φορέα;    

Αν κάποιοι νομίζουν ότι θα ήταν καλύτεροι ως επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ από τη Γεννηματά, δεν έχουν παρά να θέσουν υποψηφιότητα. Στο ΠΑΣΟΚ -όχι σε άλλο κόμμα που θα διαμοιράσει τα ιμάτια του ΠΑΣΟΚ.

Η Φώφη έχει δικαίωμα, ή εντολή, να διαλύσει το ΠΑΣΟΚ ή το ενσωματώσει οπουδήποτε; Αν δεν μπορεί να τα βγάλει, ας καταθέσει την εντολή.

Στην πολιτική δεν υπάρχουν μόνο τα στελέχη, οι αξιωματούχοι, οι κυβερνήσαντες, όσοι άσκησαν εξουσία. Υπάρχουν και οι απλοί οπαδοί, τα μέλη που άντεξαν αυτά τα χρονιά και πλήρωσαν τα λάθη που έκαναν οι ηγεσίες.

Δεν τους προσβάλλει ότι πρώην στελέχη που ευνοήθηκαν στις εποχές της δόξας ζητούν να διαλυθεί το κόμμα τους;

Πολιτική δεν είναι μόνο τα αξιώματα. Αποτελεί φόρο τιμής σε όσους έμειναν στο ΠΑΣΟΚ, να πάει στις  επόμενες εκλογές με το όνομα του, τα σύμβολα του, την ιστορία του  και τις πρωτοβουλίες του. Και να κριθεί.  Όσο οι πολίτες το στέλνουν στη Βουλή. Το καθήκον της προέδρου του είναι να  μην επιτρέψει στην κομματική ανηθικότητα να επικρατήσει. Να μην υποκύψει στις επιδιώξεις των πρώην και των απόντων.

Είναι προφανές ότι αν θα διαλυθεί ή όχι το ΠΑΣΟΚ, αν θα είναι μικρό κόμμα ή μεγάλο, αν θα κυβερνάει ή όχι, θα το αποφασίσουν οι ψηφοφόροι. Όχι το πάθος για εξουσία. Από οποιονδήποτε και αν προέρχεται.