Η κυβέρνηση αναζητά άλλοθι και μια νέα ευκαιρία, αλλά διαισθάνεται πως ο λαός θα την τιμωρήσει: δεν αγοράζεις με ψεύτικα “οράματα” βενζίνη

Του Νίκου Λακόπουλου

Προτού εκδηλωθούν αντιδράσεις για την… γενναία βοήθεια των δεκατριών ευρώ τον μήνα για βενζίνη η κυβέρνηση αισθάνθηκε ότι δεν πάει καλά και ανακοινώνει πως ετοιμάζει και νέα μέτρα: είναι κρίμα μια τόσο πετυχημένη κυβέρνηση να πέσει για την τιμή του… πιτόγυρου.

Φαίνεται πως ο πληθωρισμός ξεφεύγει, η ακρίβεια θα μείνει, η πανδημία είναι ακόμα εδώ και ο π΄όλεμος ήρθε αφού ήταν φανερό πως η “ανάταξη” της εθνικής οικονομίας είχε αποτύχει. Δεν βρισκόμαστε σε περίοδο μετά την κρίση, αλλά σε μια περίοδο πριν από μια νέα κρίση.

Είναι καιρός να ανασυρθεί το αφήγημα πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μας οδήγησε στα βράχια και πως ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε τα μνημόνια, ευθύνεται για την ανεργία και την κρίση και επιπλέον προτείνει μέτρα που δεν έχει κοστολογήσει. Αλλά στην κυβέρνηση είναι η Νέα Δημοκρατία.

Τα δημοσιε΄ύματα για νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου -για νέο μπόνους δέκα ευρώ στο πρώτο κόμμα- αντανακλούν την διαπίστωση πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί να φαντάζεται μια νέα κυβέρνηση με αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας.

Η τελευταία δημοσκόπηση -της Alco για το Open- έδειξε μονοψήφια διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία που σημαίνει πως αν η διαφορά πέσει στο κάτω από 8% είναι πιθανό η κυβέρνηση να είναι δεύτερο κόμμα.

“Ο λαός θα μας τιμωρήσε騔

Παρά το παράδοξο οχτώ στους δέκα πολίτες να θεωρούν πως τα μέτρα για την ακρίβεια δεν βοήθησαν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως τουλάχιστο ένα ποσοστό 31-32% θα ψηφίσει την Νέα Δημοκρατία.

Με μια αυθαίρετη αναγωγή και τραβηγμένη από τα μαλλιά “εκτίμηση ψήφου” η Νέα Δημοκρατία μπορεί να φτάσει το 36% -και να χρειάζεται με αλλαγή εκλογικο΄ύ νόμου- αλλά στις εκλογές με απλή αναλογικ΄ή αυτό που μετράει περισσότερο είναι τα ποσοστά που θα πάρουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κινάλ- ΠΑΣΟΚ.

Επιπλέον οι ψηφοφόροι όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών  Στέλιος Πέτσας “σε μία περίοδο αναταραχής οι πολίτες θα τιμωρήσουν την κυβέρνηση”.

Οι επόμενες εκλογ΄ές δηλαδ΄η δεν θα γίνουν για να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ -ή για να μην έρθει, αλλά για το αν θα φύγει ο Μητσοτάκης- πολύ περισσότερο όταν απέναντί του δεν έχει τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά την προοπτική μιας δημοκρατικής κυβέρνησης.

Οι οικονομικοί αναλυτές πάντως βλέπουν πως η ελληνική οικονομία θα κινηθεί σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, τα εισοδήματα μειώνονται, ο πληθωρισμός ήρθε για να μείνει και οδηγεί σε μεγαλύτερη κοινωνική ανισότητα.

Το τέλος της υπόσχεσης Μητσοτάκη

Το δίλημμα που έχει ο Μητσοτάκης -με όποιο λουκ και αν προσέλθει στις κάλπες- αν θα εφαρμόσει λιτότητα πριν ή μετά τις εκλογές καθώς ήδη αυτός που βλέπει μειωμένο ΕΝΦΙΑ -κάτοχος ακινήτου δηλαδή- θα πρέπει να μετρήσει αν τα ευρώ που κερδίζει φτάνουν για βενζίνη και πιτόγυρο.

Η αποτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη επαναφέρει το ΠΑΣΟΚ στο προσκήνιο, αλλά ενισχύει και την Ακροδεξιά δημιουργώντας στην Νέα Δημοκρατία το ερώτημα αν θα ακολουθήσει τον σημερινό αρχηγό στην πτώση του ή αν θα επιλέξει άλλες λύσεις.

Με το τελευταίο του διάγγελμα ο αξύριστος Κυριάκος Μητσοτάκης, ουσιαστικά ομολόγησε το τέλος της υπόσχεσης που έδωσε πριν τρία χρόνια έχοντας συναίσθηση πως πρόκειται για «ψίχουλα».

Τώρα πια δεν υπόσχεται ανάπτυξη με ξένες επενδύσεις που αργούν πολύ, αλλά την μετατροπή της πατρίδας μας σε πύλη εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου και την αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου με οικονομικό ενδιαφέρον».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βλέπει πως οδηγείται σε αδι΄έξοδο και πως η ελληνική κοινωνία οδηγείται σε αποσταθεροποίηση -αν και «η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά» ‘όπως λέει ο Άδωνις Γεωργιάδης (!) εγγυώνται  πως δεν θα μας αφήσουν μόνους.

Αναζητά ένα νέο “΄όραμα” με τον φόβο ότι η μεσαία τάξη βασικά θα τον τιμωρήσει αναζητώντας στη θάλασσα κοιτάσματα και θησαυρούς -αφού έχει εκποιήσει δημόσια περιουσία με την ιδεοληψία πως οι ιδιωτικοποιήσεις μπορούν να φέρουν ανάπτυξη.

Φαίνεται όμως τα δισεκατομμύρια που έδωσε για την πανδημία δεν μπήκαν στην αγορά, αλλά έγιναν καταθέσεις και δεν προήλθαν από την ανάπτυξη που υποσχέθηκε, αλλά από δανεικά που πρέπει κάποιος να πληρώσει.

Η πανδημία και ο πόλεμος ως άλλοθι δεν επαρκούν για μια κυβέρνηση που περιμένει -αιχμάλωτη στο ψέμα της- τον λαό να την τιμωρήσει. Κι ελπίζει μπροστά στην κάλπη -που δεν θα αργήσει- να ξανατιμωρήσει ο λαός τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά στην κυβέρνηση είναι η Νέα Δημοκρατία.

Τρία χρόνια ο Μητσοτάκης ξοδεύει λεφτά με στόχο την δημοφιλία του, πότε με συγννώμες και πότε με “ανθρώπινη ειλικρίνεια” του τύπου “κάναμε ό,τι μπορούσαμε¨.

Δεν τα καταφέραμε τελικά -εννοείται. Κι ο “Μωυσής” αναζητά μια νέα υπόσχεση για τη Γη της Επαγγελίας. “Πάψτε να νομίζετε ότι σας προορίζουν για πρόεδρο” έγραψε ο Μπρεχτ -μάλλον για τον Μητσοτάκη.

Πρέπει να αλ΄λάξετε συμπεριφορά, αν θέλετε να σας ανέχονται στην κουζίνα”.