Η κυβέρνηση, η εκλογική χειραγώγηση και τα “σενάρια επιστημονικής φαντασίας” όπως η αυτοδυναμία που ονειρεύεται ο Μητσοτάκης

Του Νίκου Λακόπουλου

Mε μια μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη στο ασφαλές περιβάλλον της ΕΡΤ ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον στόχο της αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές εξέφρασε και τον φόβο του για “κυβέρνηση ηττημένων” την πρώτη Κυριακή.

“Ο κ. Τσίπρας λέει ότι δεν θα κάνει «κυβέρνηση ηττημένων» και βγαίνει σήμερα ο κ. Σκουρλέτης και λέει το ακριβώς ανάποδο. Κατά συνέπεια, εγώ δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αν μπορούσε ο κ. Τσίπρας με κάποιο τρόπο, και ως ηττημένος, να βρει κάποια πλειοψηφία η οποία να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, θα διερευνούσε αυτό το ενδεχόμενο“.

Η δήλωση αυτή αποκλείει το ενδεχόμενο να σχηματίσει ο ίδιος κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη κάλπη ή επιχειρεί να δημιουργήσει μια τέτοια εντύπωση. Αν όμως τα ποσοστά της ΝΔ είναι χαμηλά και είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό το ενδεχόμενο -της “κυβέρνησης ηττημένων” με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι ένα ενδεχόμενο.

Η αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ είναι στη σφαίρα της φαντασίας των δημοσκόπων και προϋποθέτει να μπει το κόμμα Κασιδιάρη στη Βουλή -ακόμα καλύτερα και το κόμμα του Βαρουφάκη, να μην αν΄έβουν τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ και να μην ξαναπάρει ο ΣΥΡΙΖΑ τα ποσοστά των προηγούμενων εκλογών.

Να ξαναπάρει δηλαδή ποσοστό κοντά στο 38% που ωστόσο δεν θα δώσει στη ΝΔ πλήρη αυτοδυναμία, αλλά μια ασθενική πλειοψηφία ευάλωτη που θα οδηγήσει σύντομα σε νέες εκλογές.

Το πιο πιθανό είναι η δήλωση στη συνέντευξη “πήρα μία παράταξη η οποία ήταν στο 28% και την πήγα στο 40% να βελτιωθεί σε ¨”πήρα μια παράταξη που από 28% την πήγα στο 40% και την οδηγώ ξανά προς το 28%”.

Οι απώλειες της Νέας Δημοκρατίας είναι προς τα δεξιά, προς το Κέντρο και προς την αποχή και η υπόθεση πως οι ψηφοφόροι που φεύγουν θα ξαναγυρίσουν για να μην έλθει ο Τσίπρας με τον Βαρουφάκη είναι αβάσιμη και στηρίζεται σε αυθαίρετες αναγωγές και εκτιμήσεις.

Το ΠΑΣΟΚ μπροστά στη σφαγή του

Η αμφίπλευρη διεύρυνση της ΝΔ με τον Καρατζαφέρη να έχει πιάσει δουλειά και τον Μητσοτάκη να έχει στρατοπεδεύσει στην Βόρεια Ελλάδα και την αφαίμαξη του ΠΑΣΟΚ από μικρομεσαία στελέχη είναι μια προσπάθεια να συγκρατήσει τα ποσοστά του ένα κόμμα που θα βρεθεί σύντομα μπροστά στις αντιφάσεις του.

Η Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη -που φτάνει ως την Κεντροαριστερά κατά τον ίδιο- κινδυνεύει να γίνει, όπως έδειξε η περίπτωση Πάτση, ένα κόμμα τυχοδιωκτών και καριεριστών με άξονα την εξουσία και το ταμείο των απευθείας αναθέσεων που θα έλθει σε σύγκρουση με τις αρχές του κόμματος του Καραμανλή.

Η συγκολλητική ουσία αυτού του κόμματος -μαζί με την νομή της εξουσίας-είναι ο ίδιος ο Μητσοτάκης που πέτυχε να επανεχοποιήσει την Δεξιά. Η τίμια Δεξιά αναζητά σε άλλα δεξιά κόμματα την ψυχή και την συνείδησή της ή περιμένει την ώρα της κρίσης -όταν ο Μητσοτάκης θα βρεθεί απέναντι στην ίδια την Νέα Δημοκρατία.

Προφανώς δεν αλλάζει κανείς κόμμα επειδή ο αρχηγός του κάνει υποκλοπές ή επειδή συμβαίνουν φυσικές καταστροφές και η κοινοβουλευτική του ομάδα όταν απειλείται η ενότητα του κόμματος τον χειροκροτά με το ίδιος πάθος που θα χειροκροτήσει τον επόμενο.

Ο Μητσοτάκης -για τον οποίο κάποτε θα μιλήσει η Δικαιοσύνη- θα αντιμετωπίσει την αντίδραση στο κόμμα του και την αμφισβήτηση ακόμα κι αν κερδίσει τις εκλογές, ενώ θα πρέπει να παραιτηθεί αν τις χάσει -πράγμα που δεν είναι βέβαιο ότι θα κάνει.

Αναδρομικά θα τεθεί το ερώτημα πώς αναδείχθηκε ένα μέτριο κυβερνητικό στέλεχος, αλλά γόνος, αρχηγός ενός κόμματος που μπορεί να είναι και το ερώτημα από πότε συνεργαζόταν με τον Κοντολέοντα. Πότε δηλαδή και πώς στήθηκε ένας μηχανισμός για την άλωση της εξουσίας που έφερε ένα παρακράτος στην κυβέρνηση.

Η εκλογική χειραγώγηση

Η παχυδερμία με την οποία αντιμετωπίστηκε το σκάνδαλο των υποκλοπών, ο εκμαυλισμός των ψηφοφόρων, η διαφθορά στον πυρήνα της δημοκρατίας συσσωρεύουν μια πολιτική πρακτική που συνεχίζεται με τις νέες αποκαλύψεις για προσπάθεια εκλογικής χειραγώγησης για λογαριασμό της κυβέρνησης.

Ο «Χόρχε» που δούλευε για την ισραηλινή εταιρεία «Team Jorge» μίλησε για τον τρόπο δράσης της στη χειραγώγηση εκλογικών αναμετρήσεων και επηρεασμού της κοινής γνώμης με «στρατιά» από διαδικτυακά τρολ και ψεύτικα προφίλ

“Στην ουσία, κάνουμε όλα θέλει ο πελάτης. Στην Ευρώπη, οι περισσότεροι προέρχονταν από τον χρηματιστηριακό κόσμο, από την Αφρική μας προσέγγιζαν κυβερνώντες και άτομα υπουργεία ή προεδρίες. Πρωταρχική αποστολή είναι η επιρροή μίας προεκλογικής εκστρατείας ή αλλαγή της πορείας του εκλογικού αποτελέσματος”.

Κι εν΄ώ ο Guardian αποκάλυψε οργανωμένη χειραγώγηση τουλάχιστον 33 εκλογικών διαδικασιών σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, από ισραηλινούς χάκερς και πρώην πράκτορες ο Γιάννης Οικονόμου θα πει πως “Οι Έλληνες δεν χειραγωγούνται».

Δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μας να υπάρχει τέτοια ομάδα στην Ελλάδα. Οι Έλληνες ξέρουν ποιον ψηφίζουν και ποιον καταψηφίζουν, άνευ αντικειμένου η συζήτηση. Είναι αδιανόητο να υπονοεί κανείς ότι υπάρχουν μηχανισμοί για να αλλοιώσουν την βούληση του λαού. Αυτά είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας, κατάλληλα για σίριαλ και ταινίες αλλά μακριά από την πραγματικότητα».

Πρόκειται για την ίδια αντίδραση όταν ξέσπασε σκάνδαλο των υποκλοπών με το Predator -που η κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε γιατί ήταν “ιδιώτες”. Αλλά πολλοί ιδιώτες μαζεύονται και πολλά σενάρια επιστημονικής φαντασίας.