Η κυβέρνηση… νίκησε, η χώρα βουλιάζει

Του Δημήτρη Χρήστου

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ στην ύφεση και την ανεργία η Ελλάδα του άριστου πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Κομισιόν. Σύμφωνα με την εαρινή έκθεση, η χώρα μας θα αντιμετωπίσειύφεση 9,7%, που είναι το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των κρατών – μελών: πάνω από την Ιταλία (9,5%) αλλά και την Ισπανία (9,4%) των χιλιάδων θυμάτων.

ΑΥΤΑ είναι μάλλον αισιόδοξα νέα. Διότι η Capital Economics στην πρόσφατη έκθεσή της εκτίμησε την ύφεση στο 15%, με τον δείκτη χρέους στο 200% του ΑΕΠ και την ανεργία στο 32%. Πώς γίνεται αυτό; Πώς η καλύτερη κυβέρνηση της Ευρώπης, που νίκησε την πανδημία, θα βρεθεί σε τόσο δύσκολη θέση;

ΑΥΤΟ γίνεται διότι τις ευθύνες διακυβέρνησης της χώρας, αυτές τις δύσκολες στιγμές, έχει αναλάβει μια ομάδα υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που πρώτο μέλημά της είναι η εξυπηρέτηση των χορηγών και φίλων της εξουσίας. Μια ομάδα που η αποστολή της παραμένει η εκποίηση μεγάλου μέρους του δημόσιου πλούτου. Δεν ενεργεί για επενδύσεις μακράς πνοής και βιωσιμότητας, αλλά, χωρίς υπερβολή, για πλιάτσικο.

ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ παραδείγματα; Ας ξεκινήσουμε με το πρόσφατο νομοσχέδιο εξουδετέρωσης των νόμων προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος που κατέθεσε ο Κ. Χατζηδάκης και ψηφίστηκε μόνο από τους βουλευτές της πλειοψηφίας με επιστολική ψήφο, κατά παραβίαση του κανονισμού της Βουλής!

ΠΟΙΑ κριτήρια πρυτάνευσαν για μια τέτοια απόφαση όταν στα σημαντικότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας συγκαταλέγεται το φυσικό κεφάλαιο; Ποια χώρα θυσιάζει τις ομορφιές της, που έλκουν εκατομμύρια επισκέπτες να θαυμάσουν και να ξοδέψουν εδώ τα χρήματα της αναψυχής τους; Θα μπορούσαν οι άπληστοι Αμερικανοί επενδυτές να απαιτήσουν ορυχεία ή πλατφόρμες πετρελαίου στις μαγευτικές παραλίες της Φλόριντα, μίας από τις πλουσιότερες πολιτείες των ΗΠΑ; Μπορούν όμως να το απαιτήσουν από την πρόθυμη ελληνική κυβέρνηση!

ΠΟΙΑ χώρα καταστρέφει τις μοναδικής ομορφιάς παραλίες με αυθαίρετες δομήσεις χωρίς υποδομές που επέτρεψαν διαχρονικά μετά τη Μεταπολίτευση οι κυβερνήσεις που δημιούργησαν το περιβόητο πελατειακό σύστημα; Μείναμε άφωνοι όταν είδαμε την κάτοψη του οικισμού στο Μάτι για το πολεοδομικό έγκλημα που είχε συντελεστεί. Τιμωρήθηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει την πύρινη λαίλαπα και δικαιώθηκαν εκείνοι που είχαν επιτρέψει την εγκληματική δόμηση στον αιγιαλό.

ΠΟΣΟ ειλικρινά αγαπάμε την αρχαία ιστορία και τα μνημεία που μας θυμίζουν τις λαμπρές εποχές του πολιτισμού; Τόσο που να εγκρίνουμε σε κομματικούς φίλους να χτίζουν πολυώροφα ξενοδοχεία τα οποία κρύβουν τη θέα του Παρθενώνα; Πόσο σεβαστήκαμε τα ευρήματα που προέκυψαν από τα έργα του μετρό της Θεσσαλονίκης; Με ποια κριτήρια αποφάσισαν οι αρμόδιοι για τη μεταφορά τους; Ναι, όπως αποκαλύφθηκε, η ιδέα ήταν σχέδιο και εισήγηση εργολάβου – κομματικού φίλου.

ΠΟΙΟ είναι το όραμά τους για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης ώστε οι νέοι να έχουν τα εφόδια να βοηθήσουν τη χώρα, στην εποχή της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, να προοδεύσει και να ευημερήσει; Έχρισαν υπουργό μια φανατική θεούσα και δογματική νεοφιλελεύθερη, με αποστολή να υποβαθμίσει τη δημόσια Παιδεία και να περιορίσει τη φυσική περιέργεια των νέων.

ΓΙΑ ΤΗΝ αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, νομοθέτησαν ειδική άδεια να χειρίζεται τα χρήματα ο αρμόδιος υπουργός χωρίς αποδείξεις! Είναι, είπαν, «ειδική πίστωση απορρήτων εθνικών αναγκών»! Άλλωστε, η διαχείριση τέτοιων κονδυλίων αποτελεί την καλύτερη και ταχύτερη λύση για να καταλήξουν τα χρήματα αυτά στις τσέπες πάσης φύσεως διαχειριστών της κομματικής προπαγάνδας, όπως παλιά!

ΤΙ ΣΚΕΦΤΗΚΑΝ για να αντιμετωπίσουν την οργή και την απελπισία στον κλάδο της εστίασης; Βγάλτε έξω όσα τραπεζάκια θέλετε. Σε πλατείες, ακόμα και στους δρόμους. Λες και το πρόβλημα είναι μόνο ή κυρίως χωροταξικό. Αν δεν υπάρχουν διαθέσιμα εισοδήματα σε μια χώρα που η ανεργία θα ξεπεράσει τα επίπεδα του 2013, ποιοι θα κάτσουν και τι θα παραγγείλουν;

ΚΑΙ ΕΝΩ η χώρα δοκιμάζεται και περιμένει δύσκολες μέρες, εκείνοι που καλούν την αντιπολίτευση να επιδείξει σύνεση και αίσθημα ενότητας διευρύνουν τις κατηγορίες κατά του Δ. Παπαγγελόπουλου, καθώς οι προηγούμενες κατατρίφθηκαν, ενώ το μέγα σκάνδαλο της Novartis παραμένει, με δική τους ευθύνη, σε εκκρεμότητα! Αλλά επειδή αυτό δεν αρκεί τώρα, μετά από δέκα χρόνια, η κυβέρνηση θυμήθηκε (!) την υπόθεση Marfin! Όταν δεν υπάρχει σχέδιο και όραμα, πορεύεσαι με ταχυδακτυλουργίες και όσο πάει.