Η κυβέρνηση παίζει στο μεγάλο γήπεδο- Οικονομία, Άμυνα, κόβει τις εκλογές στα μέτρα της και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στέλνει στις πλημύρες τον… Παππά και τη Δούρου!

Του Γ. Λακόπουλου

Τι δεν καταλαβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ; Το τελευταίο διάσημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλείνει όλους τους φακέλους της χώρας με τον τρόπο που τον βολεύει.

Χωρίς διαφάνεια, με κομματικά κριτήρια και εμφανή ιδιοτέλεια, με επαφές κάτω από το τραπέζι, αυθαίρετα και αντικοινοβουλευτικά, βάζει την υπογραφή του σε μεγάλες υποθέσεις.

Στη διανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης σε ημέτερους, την πανάκριβη αγορά όπλων από Γαλλία και τη συμφωνία μονιμοποίησης της αμερικάνικης παρουσίας χωρίς όρους, τις διευθετήσεις για την πανδημία, την εκποίηση δημόσιας περιουσίας, την μεταφορά ύλης από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα, στην υγεία, της εκπαίδευση της ασφάλιση.

Με όρους ποδοσφαίρου παίζει μεγάλη μπάλα. Και τα παίρνει όλα. Χωρίς ουσιαστικά εμπόδια από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ το μόνο που έχει να αντιπαραθέσει είναι ο… Αλέξης Τσίπρας. Οι εμφανίσεις του δίνουν απαντήσεις στην κυβερνητική λεηλασία, δημιουργούν προσδοκίες και μετά το χάος.

Τα στελέχη του κόμματος που μπορούν να κινηθούν στο δημόσιο χώρο το κάνουν άναρχα. Χωρίς σχέδιο, οργάνωση, συντονισμό. Αρκούνται σε δηλώσεις για τις κυβερνητικές επιλογές και μετά τις… ξεχνάνε.

Οι υπόλοιποι κάθε φορά που εμφανίζονται θυμίζουν “οικεία κακά” και εξανεμίζουν όποιο πολιτικό όφελος έχει το κόμμα τους από την κυβερνητική φθορά.

Επιβαρυμένοι, οπισθοδρομεί και ρεβανσιστές, προβάλλουν ότι το ζητούμενο είναι να επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ και βεβαιώνουν ότι “είναι πολύ έτοιμοι να κυβερνήσουν”. Οι ίδιοι βεβαίως γιατί νέοι δεν υπάρχουν.

Ενώ ο Πρωθυπουργός επιστρατεύει μεγάλα “μέσα”-από ξένες κυβερνήσεις, μέχρι επωνύμους επιχειρηματίες και διεθνείς εταιρίες-, για να δημιουργήσει- με τη συνδρομή των μιντιακών χορηγών του κλίμα “επιτυχίας” στην πανδημία, ανάκαμψης στην οικονομία και εθνικής ισχυροποίησης στην Άμυνας, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ απαντάει στέλνοντας τον Νίκο Παππά για επιθεώρηση στο πλημμυρισμένο Κηφισό για τον ” Μπάλο” και τη Δούρου στην Καρδίτσα για τον “Ιανό”.

Αναφέρουμε στην τύχη -αν όχι και τόσο -ονόματα για να αναδειχθεί η άνιση πορεία των δυο μονομάχων προς τις επόμενες εκλογές.

Έλεος. Έτσι θα διεκδικήσει την πρώτη θέση η αξιωματική αντιπολίτευση;. Με λιανοτούφεκα απέναντι σε κανόνια; Με την ομάδα των προβληματικών Συριζαίων που αποδοκιμάσθηκε, απέναντι στο υπερ-οργανωμένο επικοινωνιακά σύστημα Μητσοτάκη και τους ισχυρούς χορηγούς του;

Ως πρώην Πρωθυπουργός ο Τσίπρας πρέπει να ασχοληθεί με τα κρίσιμα θέματα της χώρας, όχι αν πήγε διακοπές, πάλι, ο Μητσοτάκης και αν έχει εξωχώριες εταιρίες το σόι του. Αυτά δεν είναι για τους αρχηγούς.

Να αναμετρηθεί με τα μεγάλα μεγέθη της πολιτικής, να αναδείξει το ανάγλυφο του προγράμματός του, να εξηγήσει τι θέλει να κάνει και κυρίως να κατεβεί στη βάση της κοινωνίας.

Μόνο στον λαό μπορεί να στηριχθεί, όσες ριγμένες και αν υπάρχουν στη σχέση Μητσοτάκη με τους μιντιάρχες.

Να κινηθεί όχι ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ως επικεφαλής της Δημοκρατικής Παράταξης. Με συγκεκριμένο τρόπο και αντίστοιχη κυβερνώσα ομάδα δίπλα του.

Να ηγηθεί μιας πολιτικής για τη πλειοψηφία της κοινωνίας. Με στόχο όχι να νικήσει τον Μητσοτάκη, αλλά να αναπροσανατολιστεί η χώρα.

Αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο με νέα πρόσωπα και πάντως όχι με τους τελειωμένους.

Υπάρχουν στο κόμμα του επαρκή νέα στελέχη, αλλά τους θάβουν οι “φραξιάρχες”.Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν αξιοποιούνται, για να μείνει χώρος για τους “παλιούς”.

Αλλά η πολιτική πρέπει να προσωποποιείται για να εχει απήχηση. Και να συνεννοηθούμε να αναφέρουμε καποια ονόματα εκατέρωθεν.

Άλλο να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ο Χαρίτσης, ο Ξανθός, η Ατχσιόγλου, ο Φάμελος , η Γεροβασίλη, ο Κατρούγκαλος, ο Τσακαλώτος–η ο Ραγκούσης, ο Τζουμάκας , η Ξενογιαννακοπούλου και ο Κοτζιάς , από τη διεύρυνση- και άλλο ο Πολακης, ο Σκουρλέτης, ο Βούτσης , ο Τζανακόπουλος και ο Παπαδημούλης.

Όλοι χρειάζονται σε ένα κόμμα εξουσίας, αλλά έχει σημασία η “ταξιθεσία”, ποια ονόματα ανεβαίνουν στη μαρκίζα.

Άλλο να απευθύνονται στην κοινωνία άνθρωποι με γεμάτο βιογραφικό, αναγνωρισμένη σταδιοδρομία στον τομέα τους και ευπρεπή δημόσια παρουσία και άλλο να εκπροσωπούν τον Τσίπρα παλαιολιθικοί συνδικαλιστές, ανερμάτιστοι του κομματικού πρυτανείου και επαγγελματίες της “αριστεράς και τίποτε άλλο”

Υπάρχουν στην κοινωνία αυτοί που χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για να έχει τύχη στις εκλογές. Ικανοί, άφθαρτοι, θελκτικοί και έτοιμοι να στρατευθούν στην υπηρεσία μια πολιτικής για τη χώρα, στο πλευρό του Τσίπρα.

Δεν έχει παρά να απλώσει το χέρι και να πιάσει- αφού “καθαρίσει” το χώρο δίπλα του. Γιατί να είναι ο Μόσιαλος σύμβουλος του Μητσοτάκη και όχι δικός του;

Ο πρώην Πρωθυπουργός πρέπει να επιλέξει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει.

Με ανανεωμένο κόμμα και ελκυστικούς εν δυνάμει υπουργούς, που παρέχουν εγγυήσεις ορθής διακυβέρνησης;

Με την ομάδα που εμφανίζεται ως μέλλουσα κυβέρνηση “δεύτερης φοράς Αριστεράς” που υπόσχεται “τιμωρίες”, ούτε στη βρύση θα φτάσει, πόσο μάλλον να πιει νερό.

Οι πρώτοι που θα στραφούν εναντίον του αν χάσει είναι αυτοί που τον εμποδίζουν σήμερα να ανοιχτεί στην κοινωνία για να κερδίσει.

Οι κανόνες τις πολιτικής και κυρίως της κάλπης είναι αμείλικτοι και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τους παραβιάζει προκλητικά.

Βούτυρο στο ψωμί του Μητσοτάκη- όπως πολλά από όσα έγιναν πριν τις εκλογές του 2019. Τώρα θα είναι χειρότερα, αν η εντολή του 32% μείνει ανεκτέλεστη…