Η κυβέρνηση σβήνει τα ίχνη, αλλά αποκαλύπτει τον ένοχο: ο “ιδιώτης” με το Predator πρέπει να μείνει μακριά από την Εξεταστική Επιτροπή

Του Νίκου Λακόπουλου

Με την αποχώρηση της αντιπολίτευσης από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο των υποκλοπών η παρωδία παίρνει μια άλλη διάσταση: η Επιτροπή που ζήτησε η αντιπολίτευση για να ελέγξει την κυβέρνηση μπορεί να λειτουργεί χωρίς την συμμετοχή της και χωρίς να εξετάσει τους μάρτυρες που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Η κυβερνητική πλειοψηφία έχει απορρίψει την κλήση στην Επιτροπή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του ανιψιού του Γρηγόρη Δημητριάδη, της εισαγγελέα που υπέγραψε την απόφαση και του εκπροσώπου της Intellexa.

Η εκπρόσωπος της Intellexa Σάρα Χαμού βέβαια κλήθηκε, αλλά δεν θα προσέλθει στην Εξεταστική Επιτροπή γιατί βρίσκεται στο εξωτερικό! Δεν μπορεί να χαλ΄άσει το πρόγραμμά της επειδή την καλεί η ελληνική Βουλή.

Υπάρχει βέβαια η δυνατότητα εξέτασης μέσω τηλεδιάσκεψης, αλλά οι βουλευτές της ΝΔ αποφάσισαν να της αποσταλούν γραπτά ερωτήματα. Κάποιος δεν θέλει να καταθέσει στην Επιτροπή ο άνθρωπος που πούλησε στο Predator σε κάποιον που η κυβέρνηση λέει πως δεν είναι η ΕΥΠ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξ αρχής δήλωσε πως είναι ιδιώτης.

Πιθανόν αυτός που ενορχηστρώνει την παρωδία να δείχνει άθελά του τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση και προσπαθεί να βγάλει από το κάδρο ώστε να μην οδηγηθεί η Εξεταστική ποτέ στην αλήθεια -καθώς παράλληλα καταστρέφει αρχεία και σβήνει τα ίχνη του.

Η βασική διαπίστωση είναι πως αυτός που αποπειράθηκε να κατασκοπεύσει τον Νίκο Ανδρουλάκη και παρακολουθούσε το τηλέφωνο του δημοσιογράφου Θ. Κουκάκη, αλλά και το κινητό του Χρ. Σπίρτζη είναι το ίδιο πρόσωπο και λειτουργούσε σε συνεργασία με την ΕΥΠ.

Τι φοβάται η κυβέρνηση

Η νέα αποκάλυψη της δημοσιογραφικής έρευνας είναι ότι μία μέρα πριν τη δημόσια αποκάλυψη της επισύνδεσης στο τηλέφωνο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, ο μέτοχος της Intellexa -που εμπλέκεται σε περίεργες σχέσεις με το πρωθυπουργικό περιβάλλον πουλά τις μετοχές του.

Όπως γράφει στο Tvxs o Στέλιος Κούλογλου:

“Η Canalis του κ. Δημητριάδη είχε κοινή διεύθυνση και έδρα με την εταιρεία Ventus, όταν εκείνη ανήκε στον Παναγιώτη Μπίτζιο, αδερφό του Φέλιξ. Αυτή η διεύθυνση τυχαίνει να είναι και η διεύθυνση κατοικίας του Παναγιώτη Μπίτζιου. Επιπλέον, οι δύο εταιρείες ιδρύθηκαν με επτά μέρες διαφορά.
 
H Canalis, την εποχή που ανήκε στον κ. Δημητριάδη, έκανε στον ΔΕΔΔΗΕ αίτηση για φωτοβολταϊκό την ίδια μέρα με τη Ventus που ανήκε στον Παναγιώτη Μπίτζιο. 
 
Η κυβέρνηση σβήνει τα ίχνη από τις υποκλοπές της ΕΥΠ και κάνει φιλότιμες προσπάθειες να μην ανοίξει η συζήτηση για το Predator, με την εταιρεία του οποίου συνδεόταν ο κ. Μπίτζιος, μέχρι να ξεσπάσει δημοσίως το σκάνδαλο της παρακολούθησης Ανδρουλάκη”.

Η περίεργη σύμπτωση να αποσύρει ο κ. Μπίτζιος απέσυρε τις μετοχές του τη μέρα που ο Ανδρουλάκης ετοιμαζόταν να ρίξει τη βόμβα του δείχνει κατά τον Στέλιο Κούλογλου- πως κάποιοι παρακολουθούσαν τον  πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ή συνεργάτες του -αφού είχε σταματήσει η παρακολούθηση από την ΕΥΠ.

Η κυβέρνηση -εξευτελίζοντας τη λειτουργία της Εξεταστικ΄ής Επιτροπής- θέλει να μην καταθέσουν κάποια πρόσωπα με τρόπο που είναι κραυγαλέος: το κοινό που έχουν αυτά τα πρόσωπα είναι το Predator.

To θέμα είναι σοβαρό, όπως χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την υπόθεση των υποκλοπών σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρακτορείο Bloomberg και πρέπει “να ηγηθούμε της προσπάθειας να απαγορευτεί η πώληση τέτοιου είδους υλικού”. Ωστόσο δεν ενδιαφέρεται να αποκαλυφθεί ποιος και σε ποιον πούλησε το Predator.

Έγινε κάποιο “λάθος”, αλλά η κυβέρνηση είναι πολύ σταθερή και εκτιμάει ότι όταν έρθει η ώρα των εκλογών ο ελληνικός λαός θα την εμπιστευθεί να ηγηθεί της χώρας, καθώς έχει αποδειχθεί… «καλός μάνατζερ στη διαχείριση κρίσεων που παράλληλα εφαρμίζει μεταρρυθμίσεις που θα της επιτρέψουν πραγματικά να αλλάξει τη χώρα»!

«Δεν λέω ότι οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται. Λέω ότι στο τέλος της ημέρας, υπάρχουν άλλα θέματα για τα οποία ενδιαφέρονται περισσότερο».

Η ΕΥΠ ξέρει, αλλά δεν μπορεί να μιλήσει

Η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των υποκλοπών είναι πως ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται για τέτοια θέματα και οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών τον επιβεβαιώνουν.

“Άκουσα την τοποθέτησή σας με μεγάλο ενδιαφέρον” θα πει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον Νίκο Ανδρουλάκη που την επισκέφθηκε. Αλλά “κύριε πρόεδρε, έχω πλήρη γνώση και συνείδηση των ορίων του αξιώματός μου, σύμφωνα και με την αρχή της διάκρισης των εξουσιών. Για το θέμα αρμόδια όργανα εν προκειμένου είναι η Βουλή και η εξεταστική της Επιτροπή, καθώς και η δικαιοσύνη, στην οποία έχετε προσφύγει”.

Η Βουλή όμως ακυρώθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία και η Εξεταστική Επιτροπή ήταν μια παρωδία. Η Δικαιοσύνη μάλλον θεωρεί πως το θέμα αφορά τη Βουλή την οποία ο διοικητής της ΕΥΠ δεν αισθάνεται την υποχρέωση να ενημερώσει.

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ δηλώνει πως ούτε ο ίδιος έχει πρόσβαση στα αρχεία της ΕΥΠ σε ένα θέατρο παραλόγου όπου μια ιδιωτική εταιρεία αποκάλυψε αυτό που διέψευδε ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ: πώς παρακολουθούσε έναν ευρωβουλευτή για λόγους που δεν μπορεί ούτε στον ίδιο να αποκαλύψει.

Πρόκειται για «μη σύννομη» άρνηση πρόσβασης στην ΑΔΑΕ και «παρακώλυση του ελεγκτικού της ρόλου» κατά τον πρόεδρό της, αλλά αυτό είναι το λιγότερο: ούτε ο Πρωθυπουργός έχει δικαίωμα να ξέρει -όπως είπε ο ίδιος στην Βουλή.

Ωστόσο ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης κάλεσε τον Ανδρουλάκη- χωρίς νάχει θεσμικ΄ή ιδιότητα- να τον ενημερώσει για έναν φάκελο που όπως φαίνεται ο διοικητής της ΕΥΠ είχε ήδη καταστρέψει και ο υπουργός δεν μπορεί να γνωρίζει.

Φαίνεται όμως βρέθηκε μια λύση τώρα που ο Νίκος Ανδρουλάκης προσέφυγε στη Δικαιοσύνη: “κατ’ εξαίρεση” θα ενημερωθεί για ένα φάκελο που δεν… υπάρχει πια και που δεν θα μπορεί -λόγω απόρρητου- ούτε ο ίδιος να αποκαλύψει χωρίς να παρανομήσει.

Είναι δύσκολο να βρεις μια μαύρη γάτα στο σκοτάδι- λέει ο Κομφούκιος- ιδιαίτερα αν η γάτα δεν είναι εκεί.