Η Λαγκάρντ «ψηφίζει» την Πράσινη υποψήφια για την καγκελαρία Ανναλένα Μπέρμποκ

Του Μιχάλη Ψύλου

«Διάδοχο» της καγκελαρίου Μέρκελ έχρισε ουσιαστικά η Κριστίν Λαγκάρντ την υποψήφια των Πρασίνων για την καγκελαρία Ανναλένα Μπέρμποκ. «Πρόκειται για μια νεαρή γυναίκα που είναι πολύ αφοσιωμένη στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στην προστασία του περιβάλλοντος» δήλωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ,ρίχνοντας μια «βόμβα» 42 λεπτά μετά την έναρξη της συνήθως «βαρετής»  συνέντευξη τύπου στη Φρανκφούρτη.

«Δεν χρειάζεται κάποιος να έχει γκρίζα μαλλιά για να μπει στην πολιτική και να τραβήξει την προσοχή με το ταλέντο του» είπε χαρακτηριστικά ,ερωτηθείσα για την Πράσινη υποψήφιο, την οποία επαίνεσε επίσης και για τις προηγούμενες αθλητικές της δραστηριότητες ως πρωταθλήτριας στο τραμπολίνο.

Η Λαγκάρντ υπενθύμισε άλλωστε ότι και η ίδια ήταν σε νεαρή ηλικία πρωταθλήτρια στην συγχρονισμένη  κολύμβηση. Η επικεφαλής της ΕΚΤ  θα μπορούσε κάλλιστα να  σταματήσει εδώ και να πει ότι δεν δικαιούται να σχολιάσει την πολιτική ενός κράτους μέλους. Αξιοποίησε όμως την ευκαιρία για να ρίξει όμως στη συνέχεια και τη δεύτερη «βόμβα», προσθέτοντας  με έμφαση:

«Η υποψηφιότητα της Μπέρμποκ δείχνει ότι η καγκελάριος Μέρκελ δεν έχει αποθαρρύνει τις νέες γυναίκες να συμμετάσχουν στην πολιτική». Λίγο έλειψε να πει δηλαδή η Λαγκάρντ … ψηφίστε Ανναλένα ως διάδοχο της Ανγκελα.

Ο «κρότος» από τα επαινετικά λόγια της Λαγκάρντ για την Πράσινη υποψήφια για την καγκελαρία  λίγο έλειψε να σπάσει τα τζάμια του γυάλινου Πύργου της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη. Η ηγεσία της ΕΚΤ ποτέ μέχρι τώρα δεν είχε σχολιάσει δημοσίως τουλάχιστον, την πολιτική επικαιρότητα σε κάποια χώρα μέλος της ΕΕ. «H κορυφαία θεματοφύλακας του ευρώ – που θα έπρεπε να διαφυλάξει την πολιτική ουδετερότητα της Τράπεζας – ξεπέρασε τον εαυτό της. Θα μπορούσε ως όφειλε να απαντήσει στην ερώτηση για την Μπέρμποκ ότι η ΕΚΤ δεν παρεμβαίνει στην πολιτική» σχολίασε η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Το γαλλικό δίκτυο RTL κάνει μάλιστα λόγο για «προσέγγιση της Λαγκάρντ στην υποψηφιότητα για την καγκελαρία της συμπροέδρου  των Πρασίνων Ανναλένα Μπέρμποκ , η οποία θα μπορούσε να ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης του ευρώ εάν κερδίσει τις εκλογές.

Το σχόλιό της: Πρώτον, από την άποψή της, αυτό δείχνει ότι μπορεί κανείς να μάθει πολλές σημαντικές δεξιότητες μέσω του ανταγωνιστικού αθλητισμού. Η Baerbock ήταν ένας επιτυχημένος πουλόβερ τραμπολίνο στη νεολαία της και η Lagarde ήταν ένας συγχρονισμένος κολυμβητής.

Προειδοποίηση για την οικονομική πολιτική στην ΕΕ 

«Θερμά λόγια από την Λαγκάρντ» ήταν το σχόλιο της Frankfurter Allgemeine Zeitung. Η ναυαρχίδα του Γερμανικού Τύπου δεν δίστασε μάλιστα να σημειώσει ότι «τα θερμά λόγια με τα οποία η Λαγκάρντ εκφράστηκε για την υποψηφιότητα της Ανναλένα Μπέρμποκ για την Καγκελαρία ,συνιστούν μια ξεκάθαρη  παραβίαση των κανόνων για τους υπεύθυνους της νομισματικής πολιτικής…Αλλά δείχνουν  πού κατευθύνεται το πολιτικό ταξίδι της ΕΚΤ»!

Πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) , Κριστίν Λαγκάρντ δείχνει ότι εξακολουθεί να σκέφτεται πολύ πολιτικά.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου απέρριψε σθεναρά την ιδέα της μείωσης του προγράμματος έκτακτης ανάγκης για πανδημία. «Θα ήταν απλά πρόωρη κάθε συζήτηση για τη μείωση του προγράμματος, τόνισε η  επικεφαλής της ΕΚΤ και πρόσθεσε: «Οι οικονομικές προοπτικές για τη ζώνη του ευρώ εξακολουθούν να επισκιάζονται από την αβεβαιότητα…Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος πριν περάσουμε τη γέφυρα της πανδημίας και η ανάκαμψη καταστεί  βιώσιμη και σταθερή».

Το λεγόμενο πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης (PEPP)  της ΕΚΤ για την αγορά κρατικών και εταιρικών ομολόγων περιλαμβάνει συνολικά 1,85 τρισεκατομμύρια ευρώ και θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαρτίου 2022. Στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου στα μέσα Μαρτίου η ΕΚΤ αποφάσισε να επιταχύνει ακόμη περισσότερο τις αγορές ομολόγων στο δεύτερο τρίμηνο λόγω της συνεχιζόμενης πίεσης από την πανδημία στην οικονομία . Τον Μάρτιο, οι νομισματικές αρχές αγόρασαν από τη δευτερογενή αγορά ομόλογα ύψους  66 δισ. Ευρώ. Τις δύο πρώτες εβδομάδες του Απριλίου αγοράστηκαν επίσης ομόλογα ύψους 43 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Δεν «πουλάει» ο νέο-φιλελευθερισμός

Τα σχόλια των εμπειρογνωμόνων ήταν στην πλειοψηφία τους πολύ θετικά. «Το φανάρι είναι ακόμα πράσινο», έγραψε η Ούλρικε Κάστενς , οικονομολόγος της DWS. Και ο Αλεξάντερ Κρούγκερ , επικεφαλής οικονομολόγος στην  Bankhaus Lampe, χρησιμοποίησε ένα λογοπαίγνιο: «Η ΕΚΤ παραμένει PEPPig».

Και την πολιτική αυτή δεν μπορούν να την εφαρμόσουν τα γεράκια της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας και οι διάφοροι  ηγέτες ,που παθαίνουν …λόξυγγα ακόμη και στο άκουσμά της . Να γιατί στηρίζει Πράσινη καγκελάριο η Λαγκάρντ. Και δεν είναι η μόνη διορατική ηγέτις στην Ευρώπη. Σύμφωνα με έρευνα στην ίδια τη Γερμανία, η Ανναλένα Μπέρμποκ είναι η αγαπημένη της γερμανικής επιχειρηματικής ελίτ για τη διαδοχή της Ανγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία . Η έρευνα του ινστιτούτου Civey για την εφημερίδα “WirtschaftsWoche” με τη συμμετοχή 1.500 διευθυντικών στελεχών στελέχη του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα ,έδειξε ότι η Μπέρμποκ προηγείται στις προτιμήσεις τους με ποσοστό 26,5% . Ακολουθεί ,ο ηγέτης των Φιλελευθέρων(FDP) Κρίστιαν Λίντνερ με 16,2% ,τρίτος ο Χριστιανοδημοκράτης υποψήφιος για την καγκελαρία Αρμιν Λάσετ με 14,3% και τέταρτος ο Σοσιαλδημοκράτης Ολαφ Σολτς με 10.5%. Σημεία των καιρών και οδηγίες προς …ναυτιλομένους. Και στην Ελλάδα…