Η Μενδώνη που λερώνει

Του Γ. Τεκίδη

Λερώνει και κηλιδώνει και φτύνει κατάμουτρα και αξιοπρέπεια και αυτοσεβασμό και ειλικρίνεια με την συμπεριφορά και στάση της η κ. υπουργός πολιτισμού. Δεν πάει να γράφονται, να καταγγέλλονται τα Σόδομα και Γόμορρα στον τομέα ευθύνης της, να εγκαλείται η ίδια για την …περίεργη έως και συγκαλυπτική της στάση για την δράση και τις κατάπτυστες πράξεις του σκηνοθέτη και ηθοποιού και πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή( και όχι μόνο ) του εθνικού θεάτρου τον οποίο η ίδια πρότεινε και εγκατέστησε στη θέση αυτή εκθειάζοντας την προσωπικότητα του. Ποσώς ίδρωσε το αυτί της. Ούτε και για το γαμώτο, ούτε ακόμα και για ένα εγωισμό, να σηκωθεί και να τα βροντήξει όλα παραιτούμενη, αφού με γενναιότητα αναλάβει τις ευθύνες που πασιφανώς της ανήκουν και ξεκαθαρίσει την θέση της με όσα συνέβαιναν στο άντρο της ακολασίας. Μάλλον ζητάμε πολλά τόσο από την ίδια, όσο και από τους συνάδελφους της στο υπουργικό συμβούλιο και ιδιαίτερα από αυτόν που δίνει τον τόνο και την γραμμή της κυβερνητικής συμπεριφοράς, από αυτόν που και η χυδαιότητα ακόμη το βαλε στα πόδια μπροστά στη τόση αναλγησία και αναξιοπρέπεια του, τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Γιατί στον ενάμιση χρόνο της ακροδεξιάς κυβέρνησης στο τιμόνι του τόπου , δεν είναι η πρώτη φορά που στέλεχος της ασχημονεί, περιφρονεί και δείχνει τα απόκρυφά του σε όσους τους ασκούν κριτική σε πράξεις και ενέργειες που αντιστρατεύονται τα λαϊκά συμφέροντα, μουντζώνουν το περί δικαίου κοινό αίσθημα, αδιαφορούν με απίστευτο κυνισμό για τα πάθη μιας καθημαγμένης κοινωνίας. Ανακαλώντας στη μνήμη μας το νεώτερο πολιτικό παρελθόν του τόπου, δύσκολα θα βρεις κυβερνητική αλητεία τέτοιας ολκής, τέτοιας έκτασης και έντασης, όπως η σημερινή. Κυβερνητικά στελέχη και πρωθυπουργός σε ένα αέναο διαγωνισμό ανευθυνότητας, προκλήσεων, επίδειξης ασυδοσίας και αλαζονείας ανάλογης ηγεμόνων του Μεσαίωνα. Εκείνων των ηγεμόνων που όριζαν με δικά τους κριτήρια και συνταγές την ζωή και τον θάνατο των υπηκόων τους.

Και για να μην είμαστε άδικοι και μεροληπτικοί απέναντι στην υπουργό πολιτισμού ( άφαντος και κακοποιημένος  και σεξουαλικά κι αυτός ο έρμος ο πολιτισμός) βγήκε τελικά σήμερα με διακαναλική συνέντευξη και… αποστόμωσε τους πάντες με αίσθημα ευθύνης και…σπάνιας γενναιότητας. Όλοι φταίνε, δημοσιογράφοι, κανάλια, εφημερίδες για την δημιουργηθείσα κατάσταση και την κρίση, εκτός από την ίδια. Φταίει και εκείνος ο ακατονόμαστος ο Σύριζα που κρύβεται πίσω από αυτήν την αναμπουμπούλα, αναφέροντας άσχετα πρόσωπα και ανύπαρκτα συμβάντα, έτσι κατά πως την συμφέρουν. Απογοήτευση της μερίδας και εκείνου του κόσμου που έδειξε και δείχνει υπομονή και αυτοσυγκράτηση, που πίστεψε ότι όλα έχουν ένα τέλος, ότι θα συνέλθει το ανεύθυνο κυβερνητικό μπουλούκι, ότι αρχής γενομένης από την παραπάνω κυρία θα αναλάβουν τις ευθύνες τους, θα σοβαρευτούν. Μάταιη αναμονή. Οι κύριοι και οι κυρίες που φωτογραφίζονται χαμογελαστοί και ανέμελοι και συστήνονται ως η κυβέρνηση της χώρας, λερώνουν δεν προάγουν αξίες και πολιτισμό. Πληγώνουν και λερώνουν την ίδια τη ζωή. Σκοτώνουν και το κομμάτι της αθωότητας, της ελπίδας, της νεολαίας μας, που με απόγνωση και απορία παρακολουθεί τον βίο και την πολιτεία αυτών που δήθεν θα πάλευαν για να διορθώσουν όσο μπορούν τα κακώς κείμενα αυτού του κόσμου.-