Η ΝΔ θέλει επενδύσεις, αλλά όχι όταν τις φέρνουν άλλοι. Επίθεση στον Κουίκ με… ύποπτη ερώτηση στη Βουλή

Toυ Γ. Λακόπουλου

Είναι κωμικοτραγικό, αν δεν υπήρχαν υπόνοιες ότι μπορεί να είναι κάτι άλλο. Ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Κατσαφάδος, ζητάει να ενημερωθεί για τα “ταξίδια” του υφυπουργού Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ. Ουσιαστικά τον καταγγέλλει. Με τρόπο που επιτρέπει στο μιντιακό σύστημα της ΝΔ να προβάλει ότι πρόκειται για ταξίδια αναψυχής.

Ο βουλευτής ζητάει από την κυβέρνηση να του πει πόσα είναι αλλά τα ξέρει: “ Ο αριθμός τους ανέρχεται σε 70 μέσα σε 26 μήνες θητείας”, αναφέρει. Αλλά βρίσκει- άγνωστο με ποια κριτήρια- ότι αυτός ο αριθμός “ είναι προκλητικά μεγάλος για τα δεδομένα της εποχής”.

Υπάρχει υπόνοια ότι πρόκειται για ερώτηση με αφανές πολιτικό ενδιαφέρον. Αυτή η υπόθεση -για υπόθεση πρόκειται- ίσως δεν είναι τόσο αθώα, όσο δείχνει η εμπάθεια και η βλακεία που περικλείει- όπως θα δούμε στη συνέχεια.

Μπορεί να είναι μια ακόμη ένδειξη ότι ο Πάνος Καμμένος προσφέρει πλέον τις υπηρεσίες του ΝΔ -όπως προκύπτει από τις τελευταίες παρεμβάσεις- και η Πειραιώς του το ανταποδίδει. Είναι γνωστό ότι ο Κουίκ είναι στο στόχαστρό του από καιρό. Γιατί ως μέλος της κυβέρνησης έπαιρνε οδηγίες από τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών και όχι από τον υπουργό Άμυνας, ή από το κόμμα του. Και η ΝΔ του κάνει σέρβις εναντίον του υφυπουργού. Τι έχουμε να δούμε ακόμη.

Προς το παρόν ας δούμε το γελοίον του πράγματος. Ο βουλευτής Κατσαφάδος, καταγγέλλει τον Κουίκ για κάτι που συνιστά πανθομολογούμενο επίτευγμα του Κουίκ. Μάλιστα αυτό το επίτευγμα δεν οφείλεται αποκλειστικά στον ίδιο, αλλά στη συνεργασία του με   επιχειρηματικούς φορείς.

Για την ακρίβεια τα “ταξίδια” του Κατσαφάδου είναι αποστολές επιχειρηματιών σε πολλές περιοχές του πλανήτη προς αναζήτηση επενδυτών. Ο Τέρενς Κουίκ ως αρμόδιος υφυπουργός συνοδεύει αυτές τις αποστολές, για αυτονοήτους λόγους.

Στις -πολλές- χώρες που έχουν πραγματοποιηθεί ως τώρα έχουν άμεσο και χειροπιαστό όφελος για την ελληνική Οικονομία. Οι Έλληνες επιχειρηματίες συνάπτουν συμφωνίες με οικονομικούς παράγοντες αλλων χωρών, σε ορισμένες από τις οποίες δεν είχε πατήσει ποτέ το πόδι του Έλληνας επίσημος για οικονομικές ανταλλαγές.

Πιο απλά. Ο βουλευτής της ΝΔ κατηγορεί τον Κουίκ γιατί είναι… επιτυχημένος στη δουλειά του. Έτσι όμως καταγγέλλει και τους φορείς – Επιμελητήρια κλπ- που μετέχουν σ’ αυτή τη δραστηριότητα. Αλλά αυτό προφανώς δεν το καταλαβαίνει.

Κάνοντας κατάχρηση της βουλευτικής ιδιότητας, καλεί τον υφυπουργό εξωτερικών “να απαντήσει για τα ταξίδια του αυτά στη Βουλή”. Να απαντήσει δηλαδή για κάτι που ο βουλευτής και το κόμμα του έπρεπε ήδη να ξέρουν και να στηρίζουν. Αν πραγματικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης εννοεί όσα λέει για την προτεραιότητα που δίνει στις επενδύσεις, ο βουλευτής του τον εκθέτει. Αν αυτό δεν ισχύει, τι έχουν φέρει άλλοι;

Εν προκειμένω πρόκειται για καθαρές και υγιείς επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα. Και όταν ο Κατσαφάδος βρίσκει ότι αυτές οι αποστολές είναι… πολλές, δίνει εύσημα σ’ αυτούς που θέλει να καταγγείλει- για τους λόγους του. Και αυτοπυροβολείται όταν βρίσκει εκτός από πολλές είναι και…ακριβές. Γιατί, λέει, περιλαμβάνουν “τα έξοδα του υπουργού και των 1-2 ατόμων που τον συνοδεύουν”. Ή τα “έξοδα των κατά τόπους πρεσβειών ή προξενείων”. Εννοεί ίσως τον ..καφέ που τον κερνάνε.

Και απίστευτος και άσχετος- ή διατεταγμένος, όπως είπαμε. Τι άλλο μπορεί να είναι κάποιος που αποκαλεί ένα σοβαρό και αποδοτικό πρόγραμμα αναζήτησης ξένων επενδυτών,  “περιπλάνηση του κ. Κουίκ ανά την υφήλιο με κόστος στο Ελληνικό Δημόσιο”;.

Η τυφλή αντιπολίτευση, ως σημείο τον καιρών, αντιμετωπίζεται εύκολα. Αλλά η ηλιθιότητα που συσσωρεύεται σ’ αυτή την ερώτηση είναι ανίκητη. Και ίσως το μόνο που μπορεί να κάνει ο Τέρενς Κουίκ, αντί να απαντήσει στον ερωτώντα, είναι να τον καλέσει σε μια αποστολή .

Για να μαθαίνει ο Κατσαφάδος, ώστε αν του βγει να κερδίσει τις εκλογές το κόμμα του και χτυπήσει ο ίδιος τη θέση του Κουίκ- όπως μπορεί να εικάσει κανείς ότι ορέγεται – να ξέρει ότι η δουλειά δεν γίνεται από το γραφείο.