Η  ‘ξεπέτα’ του Ομπάμα

Γράφει ο Σχολαστικός

ΦΩΤΟ: EPA/RAY STUBBLEBINE
ΦΩΤΟ: EPA/RAY STUBBLEBINE

Επικεφαλής  κυβέρνησης επισκέπτεται  ξένη χώρα και συναντάται με … υπουργό της. Δεν πρωτοτυπεί βέβαια. Το είχε κάνει και ο Αντώνης Σαμαράς  σπεύδοντας  σε συνάντηση πάλι με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Κέρι- επί αμερικανικού εδάφους.  Θυμάται κανείς ξένο ηγέτη στην Αθήνα να βολεύεται με μια επίσκεψη του υπουργείο Εξωτερικών;

Ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει μια εντυπωσιακή  άνεση να χειρίζεται μια πολιτική  και την αντίθετή της.  Από τη Ρωσία τον Ιανουάριο στην Αμερική τον Σεπτέμβριο.

Δεν είναι ακριβώς πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Είναι πολυδιάστατη  έλλειψη εξωτερικής  πολιτικής. Αυτό άλλωστε ΟΜΠΑΜΑεξηγεί και γιατί αυτή η πολιτική κουτσαίνει: ούτε καλούν πουθενά τον Τσίπρα, ούτε κανείς έρχεται στην Αθήνα. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον. Κάτι υποσχέσεις, που δόθηκαν τελευταία,  να δούμε αν θα τηρηθούν.

Κατά τα λοιπά η πολυδιαφημισμένη συνάντηση με τον Όμπαμα δεν ήταν παρά μια ανταλλαγή τυπικών φράσεων στα όρθια. Μια ‘ξεπέτα’ που θα  λέγαμε  ελληνικά,  αρκετή πάντως για να  τροφοδοτήσει την κυβερνητική  προπαγάνδα  για μερικές ώρες. Τζάμπα τα κουστούμια  και οι τουαλέτες που ράφτηκαν επί τούτοις.

Ραούλ Κάστρο και Αλέξης Τσίπρας ΦΩΤΟ:EPA/MATT CAMPBELL)
Ραούλ Κάστρο και Αλέξης Τσίπρας ΦΩΤΟ:EPA/MATT CAMPBELL)