Η πανδημία έχει άμεσες, αλλά και “παράπλευρες” απώλειες

Του Αντώνη Βάκη

«Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα, προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα!»Τα γνωστά στιχάκια αναφερόντουσαν βέβαια σε άλλες καταστάσεις. Τον τελευταίο καιρό όμως μού τριγυρνάνε στο μυαλό βιώνοντας τις αχαρακτήριστες πολιτικές πρακτικές των ηγεσιών της δύσης και όχι μόνο.

Θεωρούν ικανοποιητικό το γεγονός ότι το κάθε ΕΣΥ καταφέρνει οριακά να αντιμετωπίσει τους πάσχοντες από Covid (όπου το καταφέρνει) λόγω του οποίου πεθαίνουν πολλοί συνάνθρωποί μας λησμονώντας επιπλέον και τους άλλους με σοβαρά προβλήματα, νευροχειρουργικά, καρδιοχειρουργικά και πολλά άλλα που περιμένουν ένα διαθέσιμο κρεβάτι στην Εντατική για να μπορέσουν να χειρουργηθούν και αυτό δεν γίνεται ποτέ γιατί δεν υπάρχουν τέτοια.

Προσωπικά βιώνουμε αυτές τις καταστάσεις στην Νευροχειρουργική Κλινική αφήνοντας ασθενείς να περιμένουν πολύ πέρα από τα ιατρικά αποδεκτά όρια διακινδυνεύοντας την ζωή τους ή την σωματική τους ακεραιότητα. Τους απασχολεί περισσότερο το άνοιγμα της αγοράς και η άρση του λοκντάουν. Κι ας ξέρουμε ότι αυτό θα φέρει καινούργια αύξηση των κρουσμάτων και άντε πάλι από την αρχή, ή μήπως θα γίνει κάποιο «θάμα»; Γνωρίζουν ότι ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει σύντομα και θα ολοκληρωθεί σε μερικούς μήνες και η πανδημία θα πάρει τέλος. Κι αυτοί πάλι έχουν το μυαλό τους στην αγορά.

Μη σας περάσει βέβαια από το μυαλό ότι σκέφτονται ή λυπούνται τους υπαλλήλους , τους μικροεπιχειρηματίες, τους αυτοαπασχολούμενους που θίγονται από την απαγόρευση. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι και συσσωρευμένα κεφάλαια υπάρχουν και συσσωρευμένα αγαθά , ώστε να μπορέσει να επιβιώσει οικονομικά η Ανθρωπότητα για πολύ καιρό. Μάλλον λοιπόν φοβούνται ότι θα αναγκαστούν να δεσμεύσουν καμιά δεκάρα από όλα αυτά τα συσσωρευμένα σε λιγοστά χέρια βεβαίως ή θα διαπράξουν το θανάσιμο αμάρτημα της επιβράδυνσης της κερδοφορίας.

Τελειώνοντας μάλλον επιμένω στο μοιραίοι, για το άβουλοι διατηρώ αμφιβολίες γιατί μάλλον έχουν διαφορετική βούληση από τους πολλούς και δειλούς δεν τους λες γιατί θέλει αρκετό θάρρος να τα βάζεις με την πραγματικότητα και την κοινή λογική.

Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής της νευροχειρουργικης κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.