Η παραίτηση ενός “άξιου και έντιμου” υπουργού και πώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε ο φόβος και ο τρόμος του πελατειακού κράτους

Του Νίκου Λακόπουλου

Με την ελληνική κοινωνία σε απόγνωση η χώρα βρίσκεται χωρίς κοινωνική και πολιτική αντιπολίτευση στα χέρια μιας κυβέρνησης που όμοια δεν έχει ξαναπεράσει: ποτέ πριν η πολιτική δεν είχε αντικατασταθεί από την επικοινωνία με τρόπο που υποτιμά την νοημοσύνη των πολιτών.

Από την πρώτη στιγμή που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης -που ανακάλυψε ως λύση ο Κωνσταντίνος Φρουζής της Novartis έδειξε πολύ καθαρά πως θα πολιτευτεί όταν δήλωσε πως αυτός είναι η εγγύηση πως θα χτυπήσει την …οικογενειοκρατία.

Η τελευταία του επίδειξη θράσους είναι το χτύπημα στο… πελατειακό κράτος αποπέμποντας μάλιστα έναν υπουργό που αυτό που έκανε είναι να αποκαλύψει τον τρόπο που κερδίζονται οι εκλογές: με τσάντες με λεφτά -τέχνη που ο Μητσοτάκης γνωρίζει πολύ καλά.

Λεφτά είναι αυτά που έδωσε σε επιλεγμένα μέσα ενημέρωσης, λεφτά που γίνονται καταθέσεις κι όχι επενδύσεις δίνει για να κρύψει την αποτυχία του στην διαχείριση της πανδημίας, λεφτά δίνει με απευθείας αναθέσεις, λεφτά αλλά όχι με τσάντες -όπως στην Ηλεία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εξελίξει το παραδοσιακό ρουσφέτι σε επιστήμη εκμαυλισμού ψηφοφόρων μαζικά κι ΄όχι σε έναν-έναν χωριστά με στόχευση και κριτήρια εκλογικά και ψηφοθηρικά.

Όταν λέει πως θα δώσει πίσω στη μεσαία τάξη τα λεφτά που της πήρε ο… ΣΥΡΙΖΑ δεν εννοεί πως θα ενισχύσει την ελληνική οικονομία -που σε άλλη παράγραφο ομολογεί πως θέλει να “ανατάξει”- αλλά θα ενισχύσει την δημοφιλία του.

Όταν διαπιστώνει πως οι επιδόσεις της Νέας Δημοκρατίας στις κάλπες όπου ψηφίζουν νέοι, αποφασίζει να πάρει μέτρα για τη νεολαία και βγ΄άζει από την τσέπη 150 ευρώ λέγοντας “τσιμπήστε τα”.

Κι όταν βλέπει την δημοφιλία της κυβέρνησης να καταρρέει ανοίγει τις κάνουλες σε επιλεγμένες κοινωνικές κατηγορίες, χαρίζει λάπτοπ και αναπροσαρμόζει τα επιδόματα που όπως ο ίδιος έλεγε βλάπτουν – και δεν ωφελούν -όταν τα δίνει ο… ΣΥΡΙΖΑ.

Αφού ο υπουργός ΅Εργασίας μας εξήγησε πως οι αυξήσεις μισθών θα καταστρέψουν την οικονομία όταν το χιόνι …ήρθε νωρίτερα και ξεγύμνωσε το επιτελικό κράτος ο Μητσοτάκης ανακοίνωση πως θα υπάρξει νέα α΄ύξηση του κατώτατου μισθού και μάλιστα νωρίτερα.

Όταν η δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η Νέα Δημοκρατία πλησιάζει το 30%- κι όχι το 40% που είχε στην τσέπη -ίσως και παραπάνω έλεγαν μερικές δημοσκοπήσεις- ο Μητσοτάκης ανακοινώνει μείωση του ΕΝΦΙΑ -σημάδι πως οι εκλογές πλησιάζουν: η κυβέρνηση δεν θα αντέξει μια τρίτη συγγνώμη.

Πολιτική με βάση τις δημοσκοπήσεις

Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης -για την οποία απορεί και ο ίδιος ο Μητσοτάκης όταν λέει πως δεν ταιριάζει σε συντηρητικά κόμματα- εξαρτάται πια απόλυτα από την εκλογική άνοδο του Κινάλ και τους ψήφους που αφαιρεί από την Νέα Δημοκρατία.

Μόνο που τα λεφτά τελειώνουν -λέει και ο Άδωνις και ο Σκυλακάκης- ο οποίος εξηγεί πως από τη μείωση φόρου στα καύσιμα δεν θα βοηθήσει τους φτωχούς που δεν έχουν αυτοκίνητο. Χωρίς να υπολογίζει πως μια ακόμη πτώση της δημοφιλίας του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης θα αλλάξει τα δεδομένα.

Προφανώς ο υπουργός Οικονομικών όταν λέει πως “τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι στενά καθώς ο χώρος που υπήρχε έχει καλυφθεί” απευθύνεται στον Μητσοτάκη. “Πρέπει να μαζευόμαστε».

“Θα υπάρχουν μέτρα στήριξης, αλλά αυτά σταδιακά θα αποσύρονται» έχει πει ο Χρ. Σταϊκούρας, έχοντας προηγηθεί ο αναπληρωτής του με την σωφροσύνη που περιέχει η διαπίστωση πως οι σημερινές παροχές είναι αυριανοί φόροι.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε», επισημαίνει, «ότι τα χρήματα που ξοδεύουμε είναι δανεικά -και θα κληθούμε στο μέλλον να τα δώσουμε πίσω- και οι πόροι πεπερασμένοι».

Η παραίτηση Λιβανού

Σ’ αυτό το σημείο κι αφού το κλείσιμο των μικροφώνων στον Πολάκη είχε το αντίθετο αποτέλεσμα από το όφελος που έχει η ΝΔ όταν μιλάει ο “αψύς” Κρητικός ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό.

Του ζήτησε-λέει το ρεπορτάζ- εξηγήσεις για την αντίδρασή του στην απαράδεκτη αναφορά του Δημάρχου Σπάρτης κ. Δούκα για τις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας το 2007. Αλλά πώς έφτασε στα χέρια του το βίντεο και γιατί δεν ζήτησε εξηγήσεις απ΄ο τον Δούκα -πριν τον διαγράψει και μάλιστα χωρίς απολογία;

Ο Υπουργός παραδέχθηκε ότι θα έπρεπε να έχει αντιδράσει διαφορετικά και έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του Πρωθυπουργού- λέει το ρεπορτάζ. Η παραίτηση του κ. Λιβανού έγινε αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό.

Παραίτηση για κάτι που είπε ο δήμαρχος Σπάρτης και συνέβη το 2007; Η παραίτηση συναινετική προκειμένου να αναδειχθεί ο ετοιμόρροπος Μητσοτάκης σε ηγέτη με πυγμή που ΄έχει “αξιακ΄ό κώδικα”;

Tο πρόβλημα είναι αυτό που συνέβη ή ότι ο Πέτρος Δούκας καυχήθηκε γελώντας γι’ αυτό; Και πώς έπρεπε να αντιδράσει ο Λιβανός; H φράση “από τότε έχετε μείνει στην ιστορία με αυτά τα οποία κάνατε εκεί …και υπολειπόμεθα ότι και να κάνουμε μετά από αυτή την εποποιία” ήταν ειρωνική κατά τον ίδιο.

Στην πράξη η τότε κυβέρνηση Καραμανλή δεν έκανε κάτι λιγότερο από αυτό που κάνει ο Μητσοτάκης με πιο κομψό τρόπο και αποζημιώσεις -που θα πληρώσει η Αττική Οδός. Μόνο που τότε δεν υπήρχε η τεχνική της συγγνώμης στην πολιτική ζωή. Ούτε οι θεωρίες για δρόμους που… «δεν είναι δρόμοι που είναι στην ευθύνη του κράτους».

Το πιο λογικό θα ήταν ο Μητσοτάκης να ζητήσει εξηγήσεις από τον νυν δήμαρχο Σπάρτης -που ήταν τότε υφυπουργός Οικονομικών- και να κάνει ένα βήμα παραπέρα από την διαγραφ΄ή του: να φτάσει ως τον εισαγγελέα για να προασπίσει τον “ηθικό κώδικα” της Νέας Δημοκρατίας.

Υπάρχει πέρα από τον καγχασμό του δήμαρχου Σπάρτης μια άλλη κατάθεση του δημάρχου ΄’Ηλιδας που μιλάει για εξαγορά συνειδήσεων:

“Εγώ τους διέλυσα το πάρτι. Δεν γινόταν […] με την απελπισία που είχαμε και τη μυρωδιά της καμένης σάρκας να μην αντιδράσω μπροστά στη δωροδοκία και στην εξαγορά των ανθρώπινων συνειδήσεων. Υπήρχε συναισθηματική φόρτιση, κόντεψαν να καούν ζωντανοί τέσσερις αντιδήμαρχοί μου, είδαμε την πλήρη ανεπάρκεια της οργάνωσης στο επίπεδο της πολιτικής προστασίας, την πλήρη ασυνεννοησία, την έλλειψη στρατηγικής και ήταν μια προσβλητική κίνηση».

Ο αξιακός κώδικας του κόμματος

Ωστόσο ο αξιακός κώδικας του κόμματος μπορεί να εφαρμοστεί στη σημερινή κυβέρνηση και να ζητήσει παραιτήσεις όχι επειδή δεν αντέδρασαν αλλά επειδή… έδρασαν οι υπουργοί του- μάλλον εν γνώσει του ή κατόπιν εντολής του. Δεν μπορεί κάτι θάχει ακούσει που να παραβιάζει τον κώδικα αξιών του.

Η Ντόρα Μπακογιάννη πάντως που ξέρει καλύτερα αφού είπε πως “ήταν μια εικόνα που παρέπεμπε σε όλα τα κακά στερεότυπα της πολιτικής, ήταν λογική μαυρογιαλούρου» εξήγησε πως η κυβέρνηση μετά την καταστροφικές πυρκαγιές στην Ηλεία έδρασε  γρήγορα για την ανακούφιση των πληγέντων.

«Μετά την τραγωδία που ζήσαμε αποζημιώσαμε με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο μέσω τραπεζών τους ανθρώπους που είχαν χάσει τα πάντα. Η κυβέρνηση έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά και μπόρεσε να τότε να τους δώσει τουλάχιστον 3 χιλιάδες ευρώ ώστε να εξασφαλίσουν τα βασικά. Δεν είχε δεχθεί μάλιστα ούτε την κριτική της αντιπολίτευσης».

Δηλαδή ο Δούκας μίλησε για πράγματα που δεν συνέβησαν, αλλά “η στάση του Λιβανού με λύπησε πάρα πολύ, παρασύρθηκε από κλίμα μια πλάκας στο τραπέζι και δεν αντέδρασε, όπως θα έπρεπε να αντιδράσει. Δυστυχώς για αυτόν και μόνο τον λόγο θα έπρεπε να φύγει από το Υπουργείο, ένας άξιος και έντιμος άνθρωπος με ικανότητες”.

Προφανώς ο άξιος και έντιμος υπουργός δεν παραιτήθηκε, αλλά εξαναγκάστηκε σε παραίτηση γιατί “έδειξε έλλειψη ενσυναίσθησης”. Αλλά κανένας δεν χάνεται. Ειδικά αν έχει καταλάβει το λάθος του και πως έπρεπε να θυσιαστεί -και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες.

Γιατί μαζί με την τιμή του κόμματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίστηκε και το δικαίωμά(΄;) να δικάζει, να καταδικάζει και να αποπέμπει υπουργούς χωρίς να δίνει λόγο σε κανένα σαν απόλυτος μονάρχης.

Κι όσο για τον δυστυχή υπουργό -που δεν διαγράφηκε και από το κόμμα- αφού ομολόγησε και παραδέχτηκε το σφάλμα του – δεν θα στιγματιστεί όπως του είπε ο διάδοχός του Γ. Γεωργαντάς τον οποίο ένα νέο βίντεο δείχνει σε προεκλογική συγκέντρωση να λέει:

«Επίσης καθοριστικός θα είναι ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στην πίεση ή στην υπενθύμιση σε ανθρώπους που ωφελήθηκαν από την ΝΔ, σε ανθρώπους που δούλεψαν επί ΝΔ, σε ανθρώπους που πήρανε συμβάσεις από τη ΝΔ, εννοώ συμβάσεις έργου, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, άλλοι που πήγανε στα στέιτζ…».

«Σε αυτούς θα πρέπει να τους θυμίσουμε ότι πρέπει να προσφέρουν κάποια υπηρεσία, πρέπει να πάνε εκλογικοί αντιπρόσωποι, πρέπει να φέρουν την μάνα τους και τον πατέρα τους να ψηφίσει, ξέρουμε όλοι ποιοι είναι αυτοί, αυτοί που τα χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ ωφελήθηκαν από τη ΝΔ, σε αυτούς μπορούμε να υπενθυμίσουμε λίγο πιο φωναχτά ότι έχουν υποχρέωση να πάνε να ψηφίσουν».

Ωχ! Λάθος άνθρωπο παραίτησαν. Ο καινούργιος δεν γελά με το πελατειακό κράτος. Είναι το πελατειακό κράτος.