Η πολιτική απομόνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη και οι τελευταίες πιρουέτες του: οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορούν να σωπαίνουν

Του Νίκου Λακόπουλου

Η χαρά με την οποία καλοδέχτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε στη Βουλή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης οφείλεται στην πεποίθησή του ότι θα βρει την ευκαιρία να αποδείξει πόσο ενωμένη είναι η κοινοβουλευτική του ομάδα.

Τον προκαλούσε, λέει, τον Αλέξη Τσίπρα, μήνες να το κάνει και επιτέλους το έκανε. Καλού -κακού ωστόσο φρόντισε να μην βρίσκεται στη Βουλή αφήνοντας στη θέση του έναν υπουργό που βρίσκεται ανάμεσα σε όσους… παρακολουθούσε.

“Πληροφορήθηκα πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Καλοδεχούμενη η πρόταση, Η αλήθεια είναι ότι τον προκαλούσα πολλούς μήνες να το κάνει. Αποφάσισε να το κάνει τώρα λίγο πριν τις εκλογές. Μία καλή ευκαιρία κυρίως για να συγκρίνουμε πεπραγμένα τετραετιών”.

Πρόκειται για μια ακόμα περιφρόνηση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας αφού προαναγγέλει ότι δεν θα απαντήσει στην πρόταση δυσπιστίας και τις κατηγορίες που τον αφορούν, αλλά για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ:

“Εγώ δεν επιζητώ την σύγκρουση, επιδιώκω την σύγκριση. Ελάτε να συγκρίνουμε τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ 4 χρόνια και τι κάναμε εμείς. Νομίζω ότι θα είναι αρκετά καταλυτική αυτή η σύγκριση. Θα μας δοθεί η ευκαιρία να μιλήσουμε για το έργο τους αλλά και για τα θέματα κράτους δικαίου. Γιατί και εκεί δεν πρέπει να ξεχνάμε τι έγινε την περασμένη τετραετία. Είμαστε απολύτως έτοιμοι γι’ αυτή την πολιτική μάχη.

Κατηγορούμενος ή κατληγορος;

Μπορεί να είναι και το πρώτο γκολ πριν αρχίσει η συζήτηση στη Βουλή όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι κατήγορος, αλλά καλείται σε ουσιαστικά σε απολογία ως επικεφαλής “εγκληματικού δικτύου” που οργάνωσε παρακολουθήσεις σε βάρος υπουργού και της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η πρώτη απάντηση βρίσκεται στις κατηγορίες είναι η κατάθεση της γραμματέως του Χρ. Καλογρίτσα για βαλίτσες «με μαύρο» χρήμα στην Κουμουνδούρου, τα δύο ειδικά δικαστήρια για τους πρώην υπουργούς Δ. Παπαγγελόπουλο και Ν. Παππά και η είδηση για τον προστατευόμενο μάρτυρα της υπόθεσης Novartis, με την ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» που συνελήφθη για εκβιασμούς μάλλον την κατάλληλη στιγμή.

Η κυβέρνηση απαντά στο σκάνδαλο των υποκλοπών με αντεπίθεση και την αστεία δικαιολογία ότι δεν υπήρχε γνώση τις επισυνδέσεις και κάποιο “ρυπαρό” δίκτυο δρούσε για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ! Επιπλέον η επίθεση στον Πρόεδρο της ΑΔΑΕ στοχεύει στο να τον μειώσει προσωπικά ως άνθρωπο της αντιπολίτευσης.

Τα βλέμματα στρέφονται στους δυο πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά καθώς και σε άλλα κοινοβουλευτικά στελέχη της Ν.Δ., που έχουν διαφοροποιηθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη που είναι όλο και πιο μόνος.

Ο πρώτος μίλησε όταν δεν είχαν αποδειχθεί οι παρακολουθήσεις του Χατζηδάκη και στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση και «να υποταχθεί το απόρρητο στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου».

«Το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι, εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας, που είναι αδιανόητο» είχε πει -μια έκφραση που χρησιμοποίησε και ο Αντώνης Σαμαράς:

“Δεν πιστεύω, δεν θέλω να πιστέψω ότι η κυβέρνηση υπέκλεπτε τηλεφωνικές συνομιλίες. Θα ήταν αδιανόητο. Αν ίσχυαν όλα αυτά, θα επρόκειτο, αναμφίβολα, για αντιδημοκρατική εκτροπή».

Τώρα πια οι υποκλοπές δεν είναι μυθεύματα και δημοσιεύματα, υπάρχουν αποδείξεις και ονόματα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να απολογηθεί πρώτα στην κοινοβουλευτική του ομάδα χωρίς να κάνει ότι δεν ξέρει.

Οι παρακολουθήσεις πλέον είναι ένα τετελεσμένο γεγονός, τεκμηριωμένο από αδιάσειστα στοιχεία που συνέλεξε μία ανεξάρτητη αρχή και το ζήτημα αφορά πρωτίστως τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Oι σακούλες με τα χρήματα

Η κυβέρνηση έχει ήδη παραδεχθεί τις παρακολουθήσεις, από «ρυπαρά» δίκτυα που όμως εργάζονταν -όπως και ο κ. Ράμμος- για τον ΣΥΡΙΖΑ -και «διοχέτευαν προνομιακά και συστηματικά υλικό και πληροφορίες σε συγκεκριμένους μηχανισμούς» κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Αλλά “οι επισυνδέσεις αυτές, κατηγορηματικά, δεν ήταν σε γνώση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης. Καμιά ενημέρωση και κανένα στοιχείο δεν περιήλθε ποτέ σε γνώση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης».

Η απάντηση για τις υποκλοπές είναι η ερώτηση
αν “ήταν επταψήφιος ο αριθμός των χρημάτων που με σακούλες πήγαν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ”, αλλά πλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποτιμά την νοημοσύνη και των βουλευτών του.

Ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ που δέχεται επίθεση από το σύστημα Μητσοτάκη με χυδαίο τρόπο είναι ένας ήρωας της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός υπόλογος απέναντι στο κόμμα του που διασύρει με τεχνάσματα τριτοκοσμικού καθεστώτος και πολιτικούς τραμπουκισμούς.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ματ με τρεις κινήσεις και ανέλαβε την πρωτοβουλία στο παιχνίδι. Γνωρίζει πως η πρόταση δυσπιστίας βοηθά την συσπείρωση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, αλλά οι βουλευτές και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί δεν μπορούν να συρθούν πίσω από τον αγώνα του Μητσοτάκη να σωθεί διασύροντας το κόμμα του μαζί με τη χώρα.

Δεν γνωρίζουμε αν οι οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες, αλλά οφείλουν να είναι ραγδαίες: ο Μητσοτάκης θα έπρεπε να έχει ήδη παραιτηθεί. Αν δεν το κάνει σέρνοντας το κόμμα του στον γκρεμό οι εγγυητές της δημοκρατικής του ταυτότητας θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες.

Όπως και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ιδιαίτερα εκείνο που ενώ έπεσε θύμα υποκλοπών και οδηγείται στην σφαγή στις εκλογές θεωρεί μεν τον Μητσοτάκη εχθρό της δημοκρατίας, αλλά είναι έτοιμο για… προγραμματική σύγκλιση για να μην μείνει η χώρα ακυβέρνητη.